Rygmarvsskade – blære- og tarmfunktion

De fleste personer med rygmarvsskade oplever mange symptomer, der skyldes neurogen tarmdysfunktion. 42 % oplever eksempelvis forstoppelse, og hele 77 % oplever afføringslækage.

En rygmarvsskade kan forekomme på et vilkårligt sted i rygmarven. Det kan enten være en fuldstændig skade med et fuldstændigt tab af følelse og muskelfunktion, eller ufuldstændig, hvilket betyder, at der kan være en vis muskelkontrol og følelse tilbage. En rygmarvsskade påvirker normalt kontrollen over blære og tarm, men afhængigt af læsionens niveau og fuldstændighed ses forskellige symptomer. Tre nerver er vigtige for at styre funktionen i blæren og tarmen.

AID0054546

Nerverne, der er involveret i blære- og tarmkontrol, er hypogastriske nerver samt bækken- og pudendusnerverne.

Personer med rygmarvsskade kan få en neurogen tarmdysfunktion.

Højere læsioner vil resultere i, at tiden for passage gennem colon fordobles sammenlignet med passagen hos en normal, rask person. Dette fører til forstoppelse. 

En rygmarvsskade over T12 vil typisk resultere i en overaktiv tarm med følgende symptomer:

Spinal Cord
  • Fornemmelsen for tømning af tarmen forværres eller udebliver helt. Tab af fornemmelsen af, når tarmen skal tømmes. Signaler mellem tarmen og centralnervesystemet (CNS), der som regel fortæller tarmen, at den er fuld, bliver ikke modtaget
  • Fortsætter med at tømmes, når den stimuleres
  • Højt tryk i endetarmen
  • Den muskel, der styrer åbningen og lukningen af endetarmsåbningen, forbliver stram
  • Når tarmen bliver fuld, tømmes den automatisk, dvs. med sandsynlighed for upassende tømning

En rygmarvsskade under T12 vil typisk medføre en slap tarm med følgende symptomer:

  • Tab af fornemmelsen af, når tarmen skal tømmes.
  • Tarmen tømmes ikke helt, heller ikke når den stimuleres. Dette skyldes, at nervebanerne fra tarmen til reflekscentret i rygmarven er skadet på grund af rygmarvsskaden, hvilket betyder, at der ikke er nogen refleksaktivitet
  • Trykket i endetarmen er lavt
  • Sandsynlighed for afføringslækage

Blære og tarm er tæt forbundne, hvilket betyder, at der er et naturligt samspil mellem disse. Det er derfor vigtigt at huske, at nogle af blære- og/eller tarmsymptomerne kan have en sammenhæng, f.eks. urinlækage på grund af forstoppelse.

Da der er så tæt forbindelse mellem blære og tarm, kan problemer, som opstår i det ene område, også påvirke det andet, og det er vigtigt at huske at afhjælpe begge for at øge livskvaliteten for den berørte patient.

Den følelsesmæssige og psykologiske virkning af tarmproblemer ved rygmarvsskade kan være overvældende. Behandlingerne bør være fokuseret på at skabe en forståelse for de fysiologiske mekanismer og skræddersy behandlinger til de enkelte symptomer.

 

Nedenfor kan du downloade mere materiale om netop dette emne.

Emner: