Almindelige tarmproblemer Kronisk forstoppelse

Hvad er kronisk forstoppelse?

Kronisk forstoppelse er sjældne afføringer eller vanskeligheder med at passere afføring - der varer ved i mere end tre måneder. Symptomerne ligner dem ved regelmæssig forstoppelse, selvom der kan forekomme mere alvorlige symptomer.

Symptomer på kronisk forstoppelse

Afhængigt af sværhedsgraden af din forstoppelse kan du opleve et eller flere af følgende symptomer:

  • Mindre end tre afføringer om ugen
  • Klumpet eller hård afføring
  • Følelsen af oppustethed (en oppustet mave)
  • Mavesmerter
  • Anstrengelse under afføring
  • Følelsen af blokering eller obstruktion i endetarmen
  • Følelsen af ufuldstændig tømning 
  • Behov for at lette tømningen af tarmen ved at trykke på maven eller bruge en finger til at passere afføring

Når man har kronisk forstoppelse, er det almindeligt at opleve mere end et af symptomerne og at bruge lang tid på toilettet for at forsøge at tømme tarmen.

Årsager til kronisk forstoppelse

Der kan være flere grunde til symptomerne på forstoppelse. En livsstil med lidt eller ingen fysisk aktivitet, en kost med lavt fiberindtag og dehydrering (at man ikke drikker nok vand) er alle faktorer, der vil påvirke tarmen. Visse lægemidler som beroligende midler, opioid smertestillende medicin, nogle antidepressiva og nogle lægemidler til at sænke blodtrykket, kan også påvirke tarmen og forårsage forstoppelse.

Afføringens transittid varierer fra person til person fra en til tre dage og afhænger af afføringen, der kaldes peristaltikken. Op mod en tredjedel af personer med forstoppelse har langsom transitforstoppelse, som opstår, fordi afføringen i tarmen er stærkt reduceret, og afføringens evne til at bevæge sig langs tarmene bliver meget langsom. Årsagen til den langsomme transit kan være neurogen eller kan være ukendt. Forstoppelse uden nogen kendt underliggende årsag kaldes funktionel forstoppelse.

Forstoppelse kan være forårsaget af en obstruktion (blokering) i tarmen eller ved svækkelse i bækkenbundsmusklerne, der fører til vanskeligheder med at tømme tarmen. Andre faktorer, der kan forårsage forstoppelse, er medfødte misdannelser i den nederste del af tarmen, såsom Hirschsprungs sygdom eller kirurgi i bækkenbunden. En fødsel kan også forårsage skader, der fører til smertefuld tarmtømning og tarmproblemer, der kan være livslange.

En adfærd, som ikke at gå på toilettet, når det er nødvendigt, er almindeligt og kaldes tilbageholdelsesadfærd og er den mest almindelige årsag til forstoppelse hos børn. Ikke at tømme tarmen, når det er nødvendigt, gør afføringen hårdere, og når den tømmes, kan det blive smertefuldt. Denne erhvervede adfærd er også almindelig hos voksne, især når man ønsker at undgå at gå på offentlige toiletter, og det kan forårsage forstoppelse på lang sigt.

Forstoppelse kan også være en konsekvens af andre tilstande, som rygmarvsskade, multipel sklerose (MS) eller Parkinsons sygdom.

Behandling af kronisk forstoppelse

Mange mænd og kvinder, der oplever alvorlige symptomer fra kronisk forstoppelse, lider i stilhed uden at få den hjælp, de har brug for. Hvis du har oplevet dette, er du ikke alene. Du har måske allerede prøvet en masse ting - drikker mere vand, ændret kostvaner, udelukket visse fødevarer, mere motion, afføringsmidler, medicin, men intet har hjulpet.

Det er her, en terapi kaldet tarmirrigation kan tilbyde en løsning ved at lindre alvorlig forstoppelse - udelukkende ved brug af lunkent vand. Det kunne være en vej tilbage til livet for dig.