Urinvejene

Urinvejene er ansvarlige for at fjerne affaldsstoffer og overskydende væske i kroppen ved at producere og udskille urin.

Hvad er urinvejene, og hvordan fungerer de?

Den normale vandladningsfunktion med lagring og tømning af urin kaldes for vandladningscyklussen. Den er opdelt i en fyldnings- og tømningsfase. Denne fungerer som et samspil mellem nervesystemet og de nedre urinveje. Det er vigtigt, at alle dele af urinvejene arbejder sammen for at opnå en normal vandladning. Urinvejene består af nyrerne(A), urinlederne(B), blæren(C) og urinrøret(D).  

Hvorfor er urinvejene vigtige?

Udover at filtrere og fjerne affaldsstoffer fra kroppen opretholder urinvejene også vores elektrolytbalance mellem natrium, kalium og calcium, blodmængde og blodtryk.

Hvilke funktioner har de enkelte dele af urinvejene?

Nyrerne er store, bønneformede organer, der er placeret mod mavens bagside på hver side af rygsøjlen. De fjerner affaldsprodukter ved at producere urin. De har et specielt system af små netværk af rør (nefroner), som gør det muligt at filtrere stoffer. Nyrerne regulerer mængden af væske i kroppen, og mennesker producerer ca. 1,5 liter urin i døgnet.

Urinlederne fører urin fra nyrerne til blæren. Det er 25–30 cm lange rør med glat muskulatur. Muskelvævet bruger peristaltik til at flytte urinen nedad. Urinlederne kommer ind i blærens bagside via trigonumområdet, som er en ventil, der forhindrer urinen i at løbe tilbage til nyrerne.

Blæren er et hult organ, som lagrer urin og er placeret i bækkenet over og bag bækkenbenet. Blærens elastiske og muskulære væg kaldes detrusor. Den kan strække sig og indeholde en gennemsnitlig volumen på 400-600 ml urin. Indersiden af blærevæggen er dækket af flere lag epitel (slimhinde). Slimhinden er foldet sammen, når blæren er tom, men den strækker sig ud, når blæren fyldes. Det er normalt at lade vandet 4-8 gange om dagen og (0-1 i løbet af natten), normalt 200-400 ml hver gang.

Trigonumområdet i blæren

Trigonum er et område i blæren. Det er det trekantede område, hvor urinlederne munder ud. Områdets størrelse ændrer sig lidt, når blæren fyldes. Det er meget følsomt for stræk, da det indeholder et stort antal sensoriske nerveender.

Indre lukkemuskel

Et bånd af detrusormusklen omkranser urinrøret ved overgangen til blæren og danner urinrørets indre lukkemuskel.

Urinrøret og den ydre lukkemuskel

Urinrøret er det rør, urinen passerer igennem fra blæren og ud af kroppen. Kvinders urinrør er omkring 3-5 cm langt og næsten lige. Hos mænd er urinrøret omkring 20-27 cm og formet som et S.

Urinrøret er også en del af det mandlige reproduktionssystem, da det fører sæd ud af kroppen gennem penis. Der er en ydre lukkemuskel yderst på urinrøret, og den har to vigtige funktioner; at holde på urinen i blæren, men også at afslappe blæren ved vandladnin.

Hvad er forskellen på den indre og den ydre lukkemuskel? 

Den ydre lukkemuskel kan i modsætning til den indre lukkemuskel kontrolleres bevidst. Den ydre lukkemuskel påvirkes af det autonome (ufrivillige) nervesystem.

  1. Blære
  2. Urinleder
  3. Urinlederåbninger
  4. Trigonum
  5. Urinrør
  6. Indre lukkemuskel
  7. Ydre lukkemuskel
  8. Detrusormuskel

Emner: