Lær mere om tarmen og dens funktion Tarm

Hvordan fungerer tarmen?

Tyktarmen er den sidste del af tarmen, der består af flere enheder, såsom endetarmen og analkanalen. Hovedfunktionen af tyktarmen er at absorbere vand. Den fordøjede mad bliver til afføring, der transporteres til endetarmen og derefter ud af kroppen gennem rektum.

Hvor ofte skal man gå på toilettet?

Hvor ofte du må på toilettet varierer fra person til person. Alt fra tre gange om dagen til tre gange om ugen er normalt og betegnes som sundt. Midlertidige ændringer i afføringen er almindeligt. Hvis du vedvarende har færre afføringer end tre gange om ugen, og du føler dig oppustet eller har smertefuld afføring, kan det være et tegn på forstoppelse.

Hvad er normal afføring?

Konsistensen af afføringen kan variere afhængigt af mad- og vandforbrug, livsstil, motion, medicin og infektioner. Bristol afføringsskemaet er et hjælpemiddel, der bruges af sundhedspersonale til at hjælpe med vurderingen af tarmfunktionen. Den beskriver forskellige former og typer afføring:

Type 1-2 indikerer forstoppelse
Type 3-4 er ideelle niveauer, som har lettere ved at passere
Type 5-7 kan indikere diarré og øge risikoen for tarmlækage

Hvad sker der, når tarmen ikke fungerer?

Tarmen kan forårsage problemer for mange af os nu og da, men vi føler os normalt bedre efter et par dage. Men for nogen fortsætter problemerne. At leve med tarmproblemer er udfordrende og kan medføre begrænsninger for livskvaliteten, når det kommer til det sociale liv eller bare det at gå på arbejde. Desværre er disse ting også vanskelige at tale om. Ikke desto mindre er det vigtigt at diskutere disse problemer og søge hjælp fra sundhedspersonale.

Med støtte og den rigtige behandling kan du faktisk få dit liv tilbage. Udfyldning af dette spørgeskema kan hjælpe dialogen, når du mødes med din sundhedsperson.

Materiale 1 I alt

Relaterede betingelser

I nogle tilfælde kan mennesker, der lever med en alvorlig tilstand eller skade, også opleve problemer forbundet med tarmen. Her kan du læse mere om relaterede forhold.