Tarmens funktion

Denne artikel er et godt sted at starte, når du vil lære noget om tarmen. Du får en oversigt over fordøjelsessystemets funktion, de involverede organer og dets neurologiske kontrol.

Hvad er en tarm, og hvordan fungerer den?

Fordøjelsessystemets funktion er at optage fødeelementerne i kroppen og udskille affaldsstoffer. I tarmen opbevares affaldsstofferne efter indtagelse af måltidet, indtil de tømmes ud af kroppen ved hjælp af tarmens bevægelser (afføring/fæces).

Mad og væske, der kommer ind i kroppen, nedbrydes til mindre dele, før de når frem til tarmen. I den rette størrelse kan kroppen enten absorbere og/eller transportere næringsstofferne efter behov. Dette sker gennem en bølgelignende bevægelse kaldet peristaltik, hvor musklerne i tarmen flytter tarmindholdet fremad. De resterende dele fra den mad, vi spiser, dvs. de affaldsstoffer, som kroppen ikke har brug for, bliver til afføring.

Den normale passagetid gennem tyktarmen (fra mund til endetarmsåbning) er ca. 1-3 dage. Variationen i passagetid afhænger af den enkelte person samt af dennes kost og livsstil.


En skematisk oversigt over det, vi spiser og drikker, og dets bevægelse fra munden til tarmen og ud af kroppen

Hvad sker der i tarmen?

Mave

  • Når maden er blevet tygget i munden, fordøjes (nedbrydes) den ved hjælp af mavesyre og fordøjelsesenzymer. Fordøjet mad glider videre til tyndtarmen.

Tyndtarm

  • Området mellem maven og tyktarmen. Består af flere dele. Funktionen er en kontinuerlig nedbrydning og absorbering af næringen fra den mad, vi spiser. Fordøjet mad glider videre til tyktarmen.

Tyktarm

  • Dette er den sidste del af tarmen, som består af flere dele, hvor colon sigmoideum, endetarmen og endetarmsåbningen er de sidste. Hovedfunktionen er at absorbere vand. Fordøjede affaldsstoffer bliver til afføring og forlader kroppen gennem endetarmsåbningen.

Bækkenbund

Både mænd og kvinder har bækkenbundsmuskler. Dette er en tragtformet struktur af forskellige muskler og bindevæv under bækkenet. Bækkenbunden har to huller, så vi kan tisse og lave afføring – det ene "hul" lader urinrøret løbe igennem, og det andet "hul" lader analkanalen passere. Hos kvinder er der et tredje "hul" til skeden. Bækkenbundsmusklernes styrke kan blive svækket på grund af alder, hormoner, andre livsstilsfaktorer og skader.

Musklerne i bækkenbunden har flere funktioner:

  • Støtter indre organer i bækkenhulen. F.eks. blære, tarm og livmoder.
  • Musklerne kan strammes gennem frivillig kontrol for at stå imod øget tryk i bækkenet og underlivet. F.eks. hoste eller løft af en tung genstand.
  • Blære- og tarmkontinens. Da muskelgrupper arbejder sammen, vil bækkenbundsmusklerne hos en neurologisk intakt person slappe af for at tillade passage af afføring. Endetarmen og urinrøret har hver sin lukkemuskelfunktion til at lade vandet og tømme tarmen.

Neurologisk kontrol

Centralnervesystemet (CNS) består af hjernen og rygmarven. Det perifere nervesystem (PNS) henviser til alle de andre nerver i vores krop ud over CNS.

PNS er yderligere opdelt i to systemer:

  • Det autonome nervesystem
  • Det somatiske nervesystem

Det autonome nervesystem styrer de funktioner i vores krop, som ikke er under frivillig kontrol. F.eks. funktionerne i hjertet, leveren og tarmen. Det autonome nervesystem kan opdeles i yderligere to systemer:

  • Det sympatiske nervesystem
  • Det parasympatiske nervesystem

Det sympatiske nervesystem aktiveres, når vi har brug for en "kæmp-eller-flygt"-reaktion, f.eks. når vi udsættes for omfattende stress eller står over for en farlig situation. Stress og travl livsstil overbelaster ofte vores sympatiske nervesystem og bidrager til fordøjelsesproblemer.

Det parasympatiske nervesystem er det modsatte af det sympatiske nervesystem. Dette er kroppens "hvile-og-fordøje"-tilstand. Vi har en vis form for frivillig kontrol over dette system, f.eks. vandladning og afføring.

Det somatiske nervesystem styrer de funktioner, der er under frivillig kontrol – nerverne til kroppens viljestyrede muskler, huden og sanseorganerne

Se figurerne for at få en bedre forståelse af CNS og PNS.


AID0054544

Skematisk oversigt med centralnervesystemet (CNS) til venstre og det perifere nervesystem (PNS) til højre.
Tanker og følelser udløst af stress kan have en effekt på funktionerne i din mave og tarm, og det modsatte kan også ske, idet din tarms tilstand kan forårsage stress og omfattende ubehag. Kronisk forstoppelse, diarré og andre former for tarmsygdomme kan udløse angst og forårsage en ond cirkel af stress.

Tre nerver er vigtige for at styre funktionen i blæren og tarmen. Tabellen nedenfor forklarer funktionen af nerverne og deres position i rygmarven.

AID0054546

Nerverne, der er involveret i blære- og tarmkontrol, er hypogastriske nerver samt bækken- og pudendusnerverne.

 

Nedenfor kan du downloade mere materiale om netop dette emne.