Multipel sklerose

Hvad er MS, og hvordan påvirker det din blære og tarm?

Ved multipel sklerose (MS) angriber immunsystemet den beskyttende hinde (myelin), der dækker nervefibrene, og det forårsager kommunikationsproblemer mellem din hjerne og resten af kroppen.

Det anslås, at mere end 2,3 millioner mennesker på verdensplan lever med MS og dertilhørende komplikationer, men behandlinger kan hjælpe og ændre sygdomsforløbet samt håndtere symptomerne.

Graden af symptomer varierer fra person til person, men op mod 95 procent af MS-befolkningen vil på et tidspunkt lide af blæreproblemer og inkontinens (Peyronnet et al. Anmeldelser i urologi 2019). Også bivirkninger på tarmen er almindelige og påvirker op mod 70 procent af mennesker med MS (Preziosi et al. Degenerativ neurologisk og neuromuskulær sygdom 2018). Forstoppelse og/eller tarmlækage kan være et af de første symptomer på MS. Men der er hjælp af hente!

Hvorfor påvirker MS blæren og tarmen?

Rygmarven spiller en central rolle i blære- og tarmfunktionen. Når MS beskadiger myelinen, kan beskeder mellem hjernen og den del af rygmarven, der styrer blæren og tarmen, afbrydes, hvilket resulterer i blære- og tarmdysfunktion.

De områder af centralnervesystemet, der styrer urinvejene, er placeret i den nederste del af hjernen og den nederste del af rygmarven. Beskeder overføres mellem hjernen og urinvejene langs nerverne, der udgør rygmarven.

  • Læsioner kan føre til ændret eller afbrudt nervetransmission
  • Nervebaner kan være ødelagt – nervesignaler når ikke deres destination
  • Mindre kontrol af nervesignaler og muskelkoordination fører til enten underaktivitet eller overaktivitet af musklerne i blærevæggene.

Tarmefunktionen styres af hjernen og rygmarven samt tarmens eget nervesystem: det enteriske nervesystem, som koordinerer bevægelser, sekretion og absorbering af indholdet i tarmen. Tarmdysfunktion i MS ligner tarmdysfunktion i rygmarvsskader og kaldes neurogen tarmdysfunktion (NBD). Den præcise mekanisme, der ligger til grund for neurogen tarmdysfunktion i MS, er ikke kendt, men læsioner i hjernen og rygmarven har vist sig at:

  • Forsinke nervesignaler til den anale sfinkter
  • Muskelkoordineringsproblemer resulterer i problemer med at tømme tarmen
  • Tab af frivillig kontrol over tarmtømning

Neurogen tarmdysfunktion forårsager forstoppelse, fækal inkontinens og tidskrævende tarmpleje. Forstoppelse kan også komplicere blæretømning og øge hyppigheden af urinvejsinfektioner (link til UVI-blogindlægget, der offentliggøres senere på foråret). Det er ikke kun skaderne på nervesignalerne, der påvirker tarmfunktionen ved MS, medicin og nedsat evne til at bevæge sig har også indflydelse på tarmfunktionen.

 

Hvad er MS?

MS angriber immunsystemet via den beskyttende hinde, myelin, der beskytter nervefibrene, og derved forårsages kommunikationsproblemer mellem hjernen og resten af kroppen. Til sidst kan sygdommen forårsage permanent skade eller forringelse af nerverne. Kroppen kan reparere skaden på myelinen, men det vil ikke blive perfekt. Den resulterende skade afslører læsioner og ar, og det er her navnet kommer fra - Multipel sklerose betyder flere ar.

Hvem får MS?

Vi ved ikke, hvad der forårsager MS, men der er visse faktorer, der kan øge risikoen eller udløse starten på sygdommen. MS kan forekomme i alle aldre, men ofte ses de første indikationer hos personer i alderen 20-40 år.

En lav eksponering af D-vitamin og sollys har vist sig at øge risikoen for at udvikle MS. Det kan være grunden til, at nordeuropæiske mennesker har de højeste risici for at udvikle MS.

Andre faktorer korreleret med en øget risiko er overvægt, rygning, inflammatoriske sygdomme og en række vira. Kvinder er op til tre gange så tilbøjelige som mænd til at udvikle MS. Risikoen for MS i den generelle befolkning er 0,5 procent og stiger til 1 procent, hvis en forælder eller søskende har sygdommen.

Hvad er symptomerne på MS?

Symptomer på et attack spænder normalt over 24 til 48 timer, varer i et par dage til et par uger og forbedres derefter i området til 80 til 100 procent. Almindelige symptomer omfatter tab af syn i et øje, tab af kraft i en arm eller et ben og følelsesløshed i et eller flere lemmer. Undersøgelser viser, at op til 95 procent af MS-befolkningen vil få en blærelidelse, og cirka 70 procent vil lide af forstoppelse og/eller fækal inkontinens. Ved øget viden om behandlingsmuligheder og symptomlindring kan vi forbedre livskvaliteten betydeligt!

Hvilke behandlinger er tilgængelige for MS?

Der findes ingen kur mod sygdommen, men behandlinger kan hjælpe med at fremskynde genopretning fra attacks, ændre sygdomsforløbet og håndtere symptomerne. Den bedste ting at gøre, når man lever med MS, er at finde et betroet tværfagligt medicinsk team, der kan hjælpe dig med at overvåge og styre forholdene. Der findes mange muligheder for at hjælpe dig med at leve et fuldendt liv. Længere nede i denne tekst vil vi guide dig til de tilgængelige løsninger, der kan hjælpe dig med at styre og tage kontrol over din blære og tarm.

 

For sundhedspersonale