Spina Bifida

Hvad er Spina Bifida?

Spina Bifida er en medfødt misdannelse, hvor rygsøjlen og rygmarven ikke er fuldstændigt lukket. Denne misdannede lukning kan opstå overalt langs rygsøjlen, fra nakken til halebenet, men findes oftest i lændeområdet. En kirurgisk lukning af Spina Bifida på nyfødte udføres så hurtigt som muligt, helst inden for 24 timer efter fødslen.

Hvordan påvirker Spina Bifida din blære og tarm?

Ved Spina Bifida kan centralnervesystemets impulser ikke nå deres destination på normal vis, og blærens nervefunktionalitet forstyrres i 90 procent af tilfældene. De fleste mennesker med Spina Bifida oplever også en vis effekt på deres tarmkontrol. De svækkede signaler fører også til muskelmangel med lammelser og nedsat mobilitet, følelsesløshed, dårligt blodomløb i benene og en højere risiko for knoglebrud.

Påvirkning på blæren

Hvis rygmarvsskaden er delvis, oplever du et vist tab af evnen til at kontrollere dine muskler, men nogle signaler vil stadig komme igennem. Dette giver mulighed for intermitterende kateterisering (RIK) til tømning af blæren, hvilket kan være en god løsning til et længere, sundere og mere uafhængigt liv. Læs mere om det her.

Produkter til blæren

Påvirkning på tarmen

Rygmarvsskaderne kan forårsage en begrænset kontrol over tarmen og lukkemusklerne, hvilket kan resultere i tarminkontinens, mens nedsat afføring kan forårsage forstoppelse. Det er almindeligt at opleve både forstoppelse og episoder af tarmlækage. Tarmirrigation kan være et alternativ til at tage kontrol over din tarm. Læs mere om det her.

Tarmplejeprodukter

Vi håber, at denne e-bog vil hjælpe dig med at træffe en informeret beslutning om det bedste kateter til dig og/eller dit barn:

For sundhedspersonale