Hvad er TAI?

Transanal irrigation, forkortet TAI, kan også kaldes retrograd, rektal eller anal irrigation, som alle henviser til en minimal invasiv teknik til tømning af tarmen.

Retrograd irrigation er et bredt begreb, der kan bruges til al irrigation gennem endetarmsåbningen og er det modsatte af antegrad irrigation, der kræver en operation for at tilføre vand direkte til tyktarmen.
AID0054550

TAI er en effektiv teknik til tømning af tarmen ved at tilføre op til 1500 ml lunkent vand via endetarmsåbningen ind i endetarmen og helt op til leverbøjningen (faldende og tværgående tyktarm). Hvor meget vand, der skal tilføres, er imidlertid individuelt, som bør fastlægges af sygeplejersken/lægen og kan ændres afhængigt af resultatet af irrigationen. Vandet har to formål: Blødgøre afføringen og fremkalde peristaltiske bevægelser i tyktarmen. Vandet holdes i tarmen enten af en cone eller, når der bruges et rektalkateter, en ballon, der fungerer som en prop for at forhindre vandet i at lække. Tarmindholdet løber ud sammen med vandet, når ballonen tømmes, eller conen fjernes.

AID0046820


TAI er en vedligeholdelsesbehandling og er ikke en kur. Regelmæssig brug af TAI forhindrer tarmlækage og fremskynder passage gennem tyktarmen. Med TAI tømmes endetarmen og den distale tyktarm effektivt for afføring, og det tager ca. to dage, før ny afføring når endetarmen.
Der er mange kliniske beviser på fordelene ved TAI. Ud over reduktion af de kliniske symptomer på forstoppelse og fækal inkontinens er fordelene:

  • en øget livskvalitet
  • mindre tid anvendt til tømning af tarmen
  • mindre oppustet mave
  • forebyggelse af inkontinens
  • bevarelse af huden omkring analåbningen
  • færre urinvejsinfektioner

Samlet set er TAI en simpel behandlingsmetode til håndtering af tarmdysfunktion efter manglende forbedring efter ændringer af kost og livsstil samt medicinering. TAI er en reversibel behandling, som har vist sig at reducere behovet for mere invasive behandlinger, såsom neuromodulation og stomikirurgi. Når TAI er iværksat i samarbejde med patienten med god effekt, vil den kunne fungere og optimere livskvaliteten i lang tid.

 

Nedenfor kan du downloade mere materiale om netop dette emne.

Emner: