Hvad er Cauda Equina Syndrom?

Læs mere om, hvad cauda equina syndrom er, hvilken effekt det har på blæren og tarmen, og hvordan blære- og tarmsymptomer ved cauda equina kan afhjælpes.

Hvad er cauda equina syndrom?

Cauda equina syndrom (CES) er en tilstand, der påvirker den del af nerverne, som ligger i den nederste ende af rygmarven, kaldet cauda equina (”hestens hale”). Dette nervebundt er en del af det, der kontrollerer blære-, tarm- og seksualfunktion samt underekstremiteterne (UE). Når disse nerver bliver komprimeret eller beskadiget, kan det føre til forskellige symptomer som f.eks:

 • Gener i ridebukseområdet - nedsat eller manglende følelse omkring balder, anus og kønsorganer
 • Smerter - stærke smerter i ryggen og/eller ned i et eller begge UE
 • Inkontinens - blære- og/eller afføringsinkontinens, eller manglende evne til/besvær med at komme af med urin og/eller afføring
 • Følelsesløshed i UE- manglende eller ændret følelse og/eller svaghed i UE

Symptomerne kan komme gradvist eller pludseligt. Hvis symptomerne kommer pludseligt, klassificeres det som en akut situation, der kræver kirurgisk behandling. Tidlige tegn på CES er ændringer i blære- og tarmfunktion, såsom ændringer i urinstrømmen eller manglende evne til at tømme blæren eller tarmen helt. Symptomerne på CES kan næsten ligne symptomerne på afklemning af iskias nerven, og det bliver derfor ofte forvekslet med dette. For at diagnosticere CES vil man foretage scanninger som f.eks. en MR- eller CT-scanning.

Hvad forårsager cauda equina syndrom?

Årsagen til CES varierer, men det er som regel, efter en diskusprolaps i den nederste del af ryggen, som komprimerer nerverne. Kompressionen eller skaden på nerverne kan også være forårsaget af en spinal stenose, tumores, traumer, inflammatoriske/infektiøse tilstande eller på grund af en komplikation efter f.eks. en operation.

Blære- og tarmfunktion ved cauda equina syndrom

En af de væsentlige gener ved cauda equina syndrom er dets indvirkning på blære- og tarmfunktionen. Kompressionen eller beskadigelsen af nerverne kan forstyrre den normale kommunikation mellem hjernen, rygmarven og blæren eller tarmen, hvilket resulterer i inkontinens eller problemer med at tømme blæren.

Blæredysfunktion: CES kan føre til urinretention eller problemer med at tømme blæren helt. Det sker, fordi de nerver, der innerverer blærefunktionen, kan blive påvirket.

Patienter kan opleve symptomer som f.eks:

 • en svag urinstrøm
 • vanskeligheder med at starte vandladningen
 • udfordringer med at tømme blæren helt, hvilket medfører urinretention
 • behov for at stå op, anstrenge sig eller presse på blæren for at tisse
 • fornemmelse af ufuldstændig tømning
 • nedsat følesensibillitet i blæren, hvilket gør det svært at fornemme, hvornår blæren er fuld

I alvorlige tilfælde kan blæren blive overfyldt, hvilket kan medføre urininkontinens eller manglende evne til at lade vandet.

Tarmdysfunktion: På samme måde kan CES påvirke de nerver, der styrer tarmens bevægelser, hvilket fører til tarmdysfunktion. Forstyrrelsen af nervesignaler kan forringe den normale sammentrækning og afslapning af musklerne i endetarmen og anus, hvilket gør det udfordrende at have regelmæssig afføring. Patienterne kan opleve:

 • forstoppelse
 • besvær med at komme af med afføringen
 • manglende evne til at kontrollere afføringen (fækal inkontinens)

Hvordan behandles cauda equina syndrom?

Som sundhedspersonale er det vigtigt at være opmærksom på CES og tilstandens potentielle indvirkning på blære- og tarmfunktionen. Ved at have kendskab til symptomerne, tale med resten af sundhedsteamet og yde sygepleje og støtte kan sygeplejersker hjælpe med at skabe de bedst mulige resultater for patienter med denne tilstand.

Tidlig diagnose og behandling er afgørende for at forebygge langsigtede komplikationer, herunder permanent blære- og tarmdysfunktion. Behandlingen af CES involverer typisk kirurgisk dekompression for at lette trykket på de berørte nerver. I nogle tilfælde kan patienterne have brug for yderligere behandlinger, såsom fysioterapi, for at genvinde styrke og funktion i de berørte områder. Rehabilitering og løbende behandling, som f.eks. ren intermitterende kateterisering og transanal irrigation, kan være nødvendigt for at løse eventuelle langvarige blære- og tarmproblemer, der fortsætter efter behandlingen.

En effektiv blære- og tarmbehandling giver bedre livskvalitet. Ren intermitterende kateterisering (RIK) er en mulighed for blærebehandling, da denne terapi hjælper med at tømme blæren helt, så man undgår resturin, der kan forårsage tilbagevendende urinvejsinfektioner og urinlækage.

I et klinisk studie har transanal irrigation (TAI), også kaldet tarm- eller rektal irrigation, vist sig at være et effektivt valg af tarmbehandling til patienter med CES sammenlignet med tidligere tarmbehandling, som digital stimulation og manuel evakuering. Konklusionen fra det kliniske studie er, at denne ikke-farmaceutiske metode til tarmbehandling er effektiv og har potentiale til at forbedre symptomerne på tarmdysfunktion.  

Emner: