Parkinsons sygdom og tarmdysfunktion

Parkinsons sygdom (PS) er en progressiv neurologisk tilstand. Parkinsons sygdom udvikler sig, når cellerne i den del af hjernen, som hedder substantia nigra, holder op med at fungere korrekt og nedbrydes over tid. Hjernecellerne i substantia nigra producerer et kemikalie kaldet dopamin. Dopamin er involveret, når der sendes beskeder til dele af hjernens koordinerende bevægelse. Disse dele af hjernen kan ikke fungere optimalt, og uden de dopaminproducerende nerveceller kan der opstå symptomer.

Nogle af symptomerne på Parkinsons sygdom er:

  • Nogle af Parkinsons sygdom-symptomerne berører de motoriske funktioner som f.eks. langsom bevægelse, stivhed og rystelser
  • Ikke-motoriske symptomer, som f.eks. problemer med at synke og tale samt problemer med blære- og tarmfunktionen, er også almindelige
  • Angst er også et problem for mange patienter

Ved neurologisk sygdom vil signalerne mellem hjernen og dele af fordøjelsessystemet resultere i langsommere passage af mad i tarmkanalen, reduceret følelse i endetarmen og kontrol af endetarmsåbningen, hvilket kan vise sig som forstoppelse og fækal inkontinens.

Disse symptomer forværres yderligere med forringet følelse, nedsat mobilitet/balance, dysfunktion i underbenene og manglende erkendelse af symptomerne.

Tarmproblemer

Forstoppelse er det mest almindelige tarmproblem for personer med Parkinsons sygdom. Tarmens passagetid bliver forlænget på grund af nedsat mobilitet, langsomme bevægelser og stive muskler. Vanskeligheder med at opretholde en sund livsstil og forblive aktiv kan øge risikoen for forstoppelse.

Når Parkinsons sygdom påvirker personens evne til at tygge og synke mad, kan det være svært at spise en kost med tilstrækkeligt fiberindhold til at holde afføringen blød. At synke væske kan også blive vanskeligt, hvilket igen vil påvirke afføringens konsistens. Medicin, både medikamenter mod Parkinsons sygdom og antidepressiv medicin, kan forværre forstoppelsen.

De følelsesmæssige og psykologiske følger af Parkinsons sygdom, der er forbundet med symptomer på tarmdysfunktion, har en massiv indvirkning på personens selvtillid og livskvalitet.

Nedenfor kan du downloade mere materiale om netop dette emne.

Emner: