Neurogen Tarmdysfunktion

Tarmens nerveimpulser

Stool on the moveDen nedadgående tyktarm og endetarmen er den sidste del af menneskets tarmsystem. Normalt er endetarmen relativt tom. Afføring kommer ikke kontinuerligt ned i endetarmen, men med bølgende bevægelser. Disse bevægelser startes ofte af den gastrokoliske refleks. Mad, der kommer ned i mavesækken, sætter gang i peristaltikken i tyktarmen og starter en bølge af bevægelser i tarmen. Ofte glider en stor del af indholdet af tyktarmen i endetarmen på én gang. Når fyldningen af endetarmen sker, sendes nerveimpulser til hjernebarken, hvilket resulterer i bevidsthed om behovet for at komme af med afføringen.

Afføringens vej

DefecationNår afføringen kommer ned i endetarmen, slapper den indre anale lukkemuskel automatisk af og åbner toppen af analkanalen. Omkring den indre anale lukkemuskel er den eksterne anale sphincter, som trækker sig automatisk sammen, når afføringen glider derned. Dette er musklen omkring anus, som du bevidst kan klemme. Hvis det er hensigtsmæssigt at have afføring på dette tidspunkt, bliver lukkemusklen frivilligt afslappet, og trykket i lukkemusklen reduceres. Sammentrækning af membranen og mavemusklerne øger det intra-abdominale tryk og udløser peristaltik i tyktarmen og endetarmen, den indre lukkemuskel slapper af, og når det rektale tryk overstiger lukkemusklens tryk, kommer afføringen ud.

Tarmens interne nervesystem

Tarmvæggen har et nervesystem, som koordinerer tarmsekretion, blodgennemstrømning og muskelaktivitet. Det kan fungere uden ydre nervesignaler, men på en ukoordineret måde. Ydre innervering kommer fra det parasympatiske og sympatiske nervesystem, som er dele af det autonome nervesystem. 

Det sympatiske og parasympatiske nervesystem

Det parasympatiske nervesystem stimulerer motilitet og er forbundet med tarm og blære gennem nerver i rygmarvens sakrale område.

Det sympatiske nervesystem hæmmer motiliteten og er forbundet med tarmen gennem de mesenteriske nerver og de hypogastriske nerver i den sakrale region. Disse nerver styrer også blæren. Derfor har mange personer med NTD ikke kun problemer med afføringen, men også en dysfunktionel blære. Den opadgående tyktarm og omkring to tredjedele af den tværgående tyktarm er innerveret af de parasympatiske nerver mellem S1 og L5 hvirvlerne. Den venstre del af tyktarmen og endetarmen er innerveret af bækkennerverne. Den anale region er innerveret af pudendale nerver.

Hvad er NTD?

 

Den daglige definition af neurogen tarmdysfunktion (ntd) er, når tarmen ikke fungerer korrekt på grund af tab af normal sensorisk eller motorisk kontrol eller begge dele som følge af central neurologisk sygdom eller skade. Skader på rygmarven eller hjernen afbryder de neurale veje, og problemerne vil variere afhængigt af sværhedsgraden og placeringen af skaden. Den nedsatte tarmfunktion kan føre til forstoppelse, fækal inkontinens og/eller  begge dele. Mange patienter bruger betydelige mængder af tid på at forsøge at håndtere dette problem.

 

Næste →

Tilbage til MS kursuskatalog

Emner: