Forstørret prostata - BPE

Hvad er almindelige symptomer og behandlinger for forstørret prostata?

Har du oplevet vandladningsproblemer og undret dig over årsagen? Her kan du læse mere om symptomerne på forstørret prostata (BPE).

Du får et kort overblik over, hvad det er, hvordan en forstørret prostata kan behandles, og vigtigst af alt - hvorfor det er vigtigt at søge hjælp på et tidligt tidspunkt. Brug vores links nedenfor.

Hyppige toiletbesøg om natten

Natlige toiletbesøg er noget, som mange mænd oplever med stigende alder, og det er et almindeligt symptom på forstørret prostata (BPE).

Andre symptomer er en langsom eller afbrudt tisse-stråle, en trang til at urinere ofte og at have problemer med at holde på urinen.

Du kan have et eller flere symptomer, og tegnene på en forstørret prostata afslører sig ikke kun om natten, men sker gradvist.

Mange mænd lever med symptomer

BPE sker for 50 procent af alle mænd over 50 år, og det bliver endnu hyppigere, som alderen stiger. Hvis du er en af disse mænd, er det vigtigt at huske, at du ikke er alene, og at der er hjælp at hente.

Mange mænd med symptomer bekymrer sig om, at det kan være prostatakræft, og de kan være tilbageholdende med at søge hjælp, men BPE og prostatakræft er to vidt forskellige tilstande.

Det kan føles betryggende at vide, at BPE ikke udvikler sig til prostatakræft. Forhåbentlig kan en mere alvorlig diagnose udelukkes efter en undersøgelse.

 

Hvad er en forstørret prostata?

Når prostata bliver forstørret, lægger den pres på blæren og urinrøret. Og hvis urinrøret er blokeret, kan du have svært ved at begynde at urinere, føle et hyppigt behov for at gå på toilettet og have ufuldstændig blæretømning med øget risiko for urinvejsinfektion.

Hvorfor dette sker, vides faktisk ikke, men hormonbalancen i din krop ændres, når du bliver ældre, og det kan få din prostatakirtel til at vokse. Jo alvorligere symptomerne er, jo højere er risikoen for negativ indvirkning på dit generelle velbefindende. Hvis obstruktionen gør det ekstremt vanskeligt at urinere - og hvis det ikke behandles - kan det forårsage alvorlig og permanent skade på blæren eller nyrerne.

Billedbeskrivelse: A: Normal prostata B: Forstørret prostata 1. Blære 2. Normal prostata 3. Normalt urinrør 4. Forstørret prostata 5. Komprimeret urinrør

Ren Intermitterende Kateterisering (RIK) efterligner naturens måde

Hvis din blære holder dig tilbage, er RIK den næstbedste måde at urinere på, da den efterligner det naturlige forløb. RIK er en nem teknik at lære, og den kan praktiseres overalt. Du bruger et engangskateter, og det tager kun et par minutter. Det hjælper dig med at tømme blæren helt og giver dig kontrol over dit eget velbefindende. 

Det er meget forskelligt fra et indbygget kateter, der forbliver på plads i mange dage eller uger, mens det dræner urin fra blæren kontinuerligt.

Læs mere og bestil en vareprøve på vores mande-kateter LoFric Origo, der hjælper mænd med forstørret prostata med at komme af med deres urin gennem engangskateterisering.

Læs mere om LoFric Origo her

Kan en forstørret prostata påvirke en mand seksuelt?

 

 

 

 

 

 

 

For sundhedspersonale