Patientudvælgelse for TAI

Omhyggelig patientudvælgelse, individualiseret oplæring og opfølgning betragtes som væsentlige forudsætninger for et optimalt resultat og varig overholdelse af TAI-behandlingen.

Nedenstående liste er ikke udtømmende, men blot eksempler på nogle sygdomme eller skader, der kan forårsage afføringslækage og kronisk forstoppelse:

  • Neurogen tarmdysfunktion, f.eks. rygmarvsskade, rygmarvsbrok, multipel sklerose (MS) og Parkinsons sygdom og apopleksi
  • Funktionelle forstyrrelser, f.eks. forstoppelse, herunder tømningsvanskeligheder og langsom tarmpassage
  • Dysfunktioner i bækkenbunden, f.eks. rektale skader efter fødsel og prolaps
  • Tilstande efter kirurgiske indgreb, f.eks. LARS
  • Medicin: Over- og undermedicinering af laksantia, men også bivirkninger af medicin for andre lidelser. Håndkøbsmedicin uden recept kan også påvirke tarmfunktionen.

Påbegyndelse af TAI vil primært være baseret på en klinisk vurdering ud fra individuelle forudsætninger. Imidlertid betragtes omhyggelig patientudvælgelse, overvåget træning og opfølgning som væsentlige forudsætninger for et optimalt resultat og langvarig overholdelse af TAI-behandlingen.

Klinikeren er ansvarlig for vurderingen og for at sikre, at patienten opfylder kriterierne for TAI, og at der ikke er nogen kontraindikationer. Du finder kontraindikationer for TAI i brugsanvisningen.

Det er også klinikerens ansvar at foretage forudgående vurderinger i henhold til klinisk og lokal praksis.

Håndtering af forventningerne er også afgørende. Det er vigtigt, at patienten bliver informeret om, at TAI ikke løser alle udfordringer, og at TAI skal anvendes regelmæssigt. Afstem forventningerne og informer om, at det kan tage op til 12 uger at justere og nå frem til en effektiv behandling. Formuler et realistisk mål, og mål resultatet med et evalueringsværktøj, f.eks. en dagbog eller score.

 

Nedenfor kan du downloade mere materiale om netop dette emne.

Emner: