Almindelige tarmproblemer Ufuldstændig tømning

Hvad er ufuldstændig tømning af tarmen? 

En ufuldstændig tømning er, når der stadig er afføring tilbage efter toiletbesøg. Ufuldstændig tømning eller følelsen af ufuldstændig tømning er et af de mest generende og samtidigt et af de mest almindelige symptomer på forstoppelse. Når man oplever ufuldstændig tømning af tarmen, er det almindeligt at:

  • Føle behov for at anstrenge sig for at lave afføring
  • Føle, at der er noget tilbage eller en følelse af tyngde i bækkenet
  • Have et vedvarende eller gentagende behov for at tømme tarmen
  • Føle et behov for at presse med fingrene gennem skeden eller skubbe for at få afføringen ud
  • Opleve tilsmudsning af undertøj (dvs. tarmlækage)

Årsager til ufuldstændig tarmtømning 

Årsagerne til ufuldstændig tømning kan variere, men en almindelig årsag er bækkenbundsdysfunktion, som er en ændring i bækkenbundsmuskulaturens funktion. Afføringsprocessen er kompleks, hvor bækkenbundens muskler spiller en vigtig rolle. Ændringer i bækkenbundsmuskulaturens funktion kan derfor give problemer ved tømning af tarmen.

Alder, graviditet og/eller en fødsel kan forårsage en svagere bækkenbund, og derved kan en bule, kaldet en rectocele, komme til syne og forårsage blokering af afføring. Rectoceler er almindelige, især hos kvinder, der har født.

Andre bækkenbundsdysfunktioner, der kan forårsage ufuldstændig tømning, er rektal prolaps (når en del af endetarmen falder ud gennem anus) og obstrueret afføringssyndrom (en funktionel tarmsygdom der er karakteriseret ved vanskeligheder med at tømme tarmene, såsom ikke at være i stand til at tømme, når man mærker behov eller ikke at kunne tømme tilstrækkeligt).

Behandling af ufuldstændig tømning

Et almindeligt tegn på bækkenbundsdysfunktion er behovet for at bruge fingrene, kaldet selvdigitalisering, til at hjælpe med afføringen. Desværre kan selvdigitalisering forårsage skade på længere sigt. Når kost, livsstilsændringer og afføringsmidler ikke har hjulpet, findes der en minimalt invasiv terapi kaldet tarmskylning, der ved brug af vand kan starte eller afslutte processen med at have afføringen, for at opnå en mere fuldstændig tømning af tarmen. Derved kan det reducere episoder med tarmlækage og symptomer på ufuldstændig tømning. Med tarmskylning kan du tage kontrol over situationen og leve et mere selvstændigt liv.

Hvis du oplever ufuldstændig tømning, er en god start at udfylde en tarmdagbog for at lette samtalen med din kontakt i sundhedsvæsenet. Du kan downloade en tarmdagbog i slutningen af denne artikel.

Der findes forskellige hjælpemidler til tarmirrigation, som kan hjælpe med at tage kontrol over din tarm. Læs mere om Wellspects irrigationsprodukter her.

Er du sundhedspersonale, og ønsker du at lære mere?