RIK og TAI kan hjælpe patienter med bækkenbundsdysfunktion

Bækkenbundsdysfunktion er almindeligt, men det er ikke så almindeligt at tale om det. Bækkenbunds-problemer fører til blære- og/eller tarminkontinens, hvilket medfører en følelse af tabu og forlegenhed – ofte mere end ved mange andre sygdomstilstande. Ved ikke at tale om problemerne eller få den hjælp, man behøver, kan man opleve social isolation, hvilket igen vil få stor indflydelse på det mentale helbred og velbefindende. Derfor er det vigtigt at tale om både blære- og tarmproblemer med patienterne. I denne artikel vil du finde en forklaring på bækkenbundens anatomi, beskrivelse af symptomerne, og hvordan disse kan håndteres. Disse informationer kan downloades og gives videre til patienterne.

Bækkenbundsdysfunktion – Hvordan håndterer du dine blære- og tarmsymptomer?

Bækkenbundens hovedfunktion er at understøtte din blære, urinrør, vagina, livmoder, tarm, rektum og anus. Af forskellige grunde kan musklerne i bækkenbunden blive svagere eller ødelagte, hvilket forårsager bækkenbundsdysfunktion. Bækkenbundsdysfunktion er en samling af forskellige tilstande, der refererer til den manglende evne til at slappe af og/eller koordinere dine bækkenbundsmuskler. Det vil normalvis ramme din blære og tarme med symptomer som:

 • Hyppig trang til blæretømning
 • Blære- og tarm urgency – nødvendigt at springe til toilettet
 • Episoder med blære- og tarmlækage
 • Svært ved at tømme blæren eller tarmen

Blæren og tarmene er tæt forbundet og har derfor indflydelse på hinanden. Hvis du oplever forstoppelse, kan det gøre det sværere at tømme blæren helt.

 

Bækkenorganprolaps er, når et eller flere af de organer, der understøttes af din bækkenbund, har bevæget sig eller er gledet ud af sin normale position på grund af svækket eller beskadiget væv og muskler.

Cystocele opstår, når støttevævet omkring blæren og skedevæggen svækkes og strækkes, hvilket tillader blæren at skubbe forvæggen af skeden bagud.

Rectocele er, når endetarmen buler ud mod den bageste skedevæg, der bremser afføringen og gør tømning af tarmen vanskelig.

Kvindens anatomi: På det første billede ser vi en sund bækkenbund, der understøtter blæren, livmoderen og tarmen, og på det andet billede ser vi en svag bækkenbund, der giver organerne mulighed for at flytte sig eller glide ud af deres normale position.

Mandens anatomi: På det første billede ser vi en sund bækkenbund, der understøtter blæren og tarmen, og på det andet billede ser vi en svag bækkenbund, der giver organerne mulighed for at flytte sig eller glide ud af deres normale position.

Tal med din læge

En god måde til at beskrive dine symptomer på er ved at lave en blære- og/eller tarmdagbog og derved forberede dig ved at svare på følgende spørgsmål:

 • Hvor mange gange om dagen tømmer du din blære?
 • Føler du, at du tømmer din blære helt hver gang?
 • Hvor mange gange om dagen/om ugen tømmer du din tarm?
 • Føler du, at du tømmer din tarm helt hver gang?
 • Begrænser dine blære- eller tarmproblemer dine daglige aktiviteter?
 • Må du hjælpe til med at tømme din tarm ved at bruge en finger, presse hårdt eller skifte stilling på toilettet?
 • Oplever du smerte ved eksempelvis seksuel aktivitet?

Husk at lave en liste over den medicin, du tager, for disse kan også have en effekt på din blære eller tarm.

Hvordan håndterer man problemer med bækkenbunden?

Indledende behandlinger er livsstilsændringer, fysioterapi og/eller biofeedback.

Bækkenbundssymptomer såsom en overaktiv blære eller ufuldstændig tømning af tarmen forbliver eller forværres, hvis de ikke håndteres. I stedet for at leve med smerter og ubehag, kan du forbedre din hverdag ved at bruge hjælpemidler til at hjælpe med tømning af din blære og tarm såsom ren intermitterende kateterisering og transanal irrigation.

Ren Intermitterende Kateterisering (RIK) er en behandlingsmulighed, når du oplever:

 • Manglende evne til at tisse
 • Ufuldstændig blæretømning (urinetention)
 • Meget langsom eller afbrudt tissestråle
 • Problemer med urinvejsinfektioner som følge af ufuldstændig tømning af din blære
 • Urinrørsforsnævring – indsnævring af ”udløbsrøret”

Ren Intermitterende Kateterisering betragtes som den gyldne standard for manuelt at tømme urin fra blæren, når det ikke er muligt på normal vis. Din læge eller sygeplejerske vil hjælpe med opæringen af RIK-proceduren, og det betyder du skal indsættelse et kateter i blæren for at tømme urinen.

Du gør dette rutinemæssigt, ofte 4-6 gange om dagen. Ved at holde dig til dine rutiner, kan du reducere lækage, infektioner og beskytte din blære.

Tarmirrigation, også kaldet Transanal Irrigation (TAI), er en behandlingsmulighed, når du opelver:

 • Tarmlækage eller frygt for lækage
 • En følelse af, at der er noget tilbage i tarmen samt en trang til at prøve at tømme din tarm oftere end før
 • At du skal bruge fingrene til at hjælpe med tømningen
 • At have svært ved at starte eller afslutte tømningen og forsøger dig med at presse kraftigt
 • brug af minilavementer med afføringsmidler hver dag, og du har det ikke godt med det

Tarmirrigation er en måde at hjælpe med at tømme din tarm på ved at indføre vand gennem din tarmåbning. Vandet hjælper med at tømme nederst i tarmen og blødgøre afføringen. Din sygeplejerske vil undervise dig og give dig råd om mængden af vand, der er nødvendig for dig samt hvor ofte du skal irrigere afhængigt af dine tarmproblemer. Så snart en rutine er etableret, kan du nedbringe risikoen for lækage, være i kontrol om hvor og hvornår, du vil tømme din tarm og reducere følelsen af ufuldstændig tømning.

Emner: