Almindelige tarmproblemer Tarmlækage

Hvad er tarmlækage eller fækal inkontinens?

Fækal inkontinens er en medicinsk betegnelse for tarmlækage, der refererer til tab af normal kontrol over tarmen, hvilket fører til lækage af fast eller flydende afføring, slim eller gas. 

Symptomer på fækal inkontinens

Symptomer på fækal inkontinens kan opleves enten som afføring, der kommer ud uden varsel, hvilket er kendt som passiv inkontinens, eller som en pludselig afføring, der ikke kan kontrolleres, hvilket kaldes tranginkontinens. Nogle kan opleve begge former for lækage.

Almindelige symptomer på tarmlækage omfatter:

  • Følelsen af en stærk eller pludselig trang til at passere afføring
  • Når man ikke kommer på toilettet i tide
  • Ikke at kunne kontrollere sin afføring
  • At have uheld på grund af ikke at være opmærksom på eller føle behovet for at skulle på toilettet
  • Striber eller klumper af afføring i undertøjet

Årsager til tarmlækage

Tarmlækage kan skyldes meget løs afføring, fødevareintolerance eller brug af medicin. En almindelig årsag til tarmlækage er forstoppelse, og dette kan ske, når vandig, løs afføring passerer den hårde afføring, der sidder fast i tarmen. Andre årsager til at opleve tarmlækage kan være ufuldstændig tømning, når man går på toilettet, eller skade eller sygdom, der påvirker tarmen.

Der findes flere tilstande, der kan resultere i tarminkontinens, og det er almindeligt ved neurologiske sygdomme eller skader, medfødte misdannelser og funktionelle tarmlidelser (FBD).

Ændringer eller skader i analkanalen eller endetarmen, såsom efter en fødsel, kan også gøre det vanskeligt at holde på afføringen og kan forårsage lækage flere år efter traumet. Andre skader kan være forårsaget af kirurgi, såsom fjernelse af hæmorider eller en tumor. Tarmlækage kan også skyldes problemer med mobilitet, der kan gøre det svært at nå på toilettet i tide.

Udover de årsager, der er beskrevet her, er der flere andre faktorer, der har vist sig at øge risikoen for tarmlækage, såsom alderdom, diabetes, fysisk inaktivitet og fedme. Blød/løs afføring øger risikoen for lækage yderligere.

Behandling af fækal inkontinens

For de fleste er det meget ødelæggende ikke at kunne stole på og kontrollere sin egen krop.

Hvis du har at gøre med tarmlækage, ved du, at både de fysiske og mentale konsekvenser føles begrænsende og kan forhindre dig i at gøre, hvad du vil. Manglende afføring og bekymring for uheld er en god grund til at tale med dit sundhedspersonale.

Afhængigt af sværhedsgraden af dine tarmproblemer er der forskellige måder at tackle dem på. Navina Tarmpleje-produktsortimentet tilbyder innovative løsninger, der er ordineret af sundhedspersonale:

  • Navina Insert, som er et tarminkontinensprop, der giver en øjeblikkelig løsning på problemet. Læs mere om Navina Insert her.
  • Navina Irrigations System, som kan bruges som en løsning på mere alvorlige tarmproblemer. Læs mere om tarmskylning her.

Behandling af tarmproblemer

Der er flere måder at behandle tarmdysfunktion på. Disse omfatter kirurgiske metoder, transanal irrigation og konservative metoder såsom livsstil og kost.