Diabetes

Hvad er diabetes?

Diabetes mellitus, ofte blot omtalt som diabetes, er en gruppe af metaboliske sygdomme, hvor en person har et højt blodsukker, enten fordi kroppen ikke producerer nok insulin, eller fordi cellerne ikke reagerer på det insulin, der produceres.

Effekten af diabetes på blæren og tarmen

Diabetes kan øge risikoen for komplikationer i forskellige dele af kroppen. En almindelig komplikation er neuropati, hvilket betyder, at nerverne er blevet beskadiget. Det resulterer i tab af følsomheden i lemmerne. Det begynder normalt i de længste nerver og påvirker derfor fødderne først.

Diabetes neuropati kan udvikle sig når som helst, men jo længere du har haft diabetes, jo mere sandsynligt er det, at nerverne påvirkes. Nerveskaden kan ende med at påvirke din blære og tarmfunktion. Dette kan længe gå ubemærket hen, og derfor tilbydes behandling ofte sent.

Diabetes og blæresymptomer

Virkningen af neuropati på blæren består af en triade af ændringer. Først og fremmest en reduktion af følsomheden i blæren. Dette betyder dybest set, at du ikke vil mærke blærefyldning på samme måde, hvilket resulterer i sjældne besøg på toilettet.

For det andet vil blærevolumen stige på grund af blærefyldningen – da du ikke vil mærke, at du skal tisse. 

For det tredje vil du have nedsat sammentrækningsevne i blæren - hvilket gør det umuligt at tømme blæren helt. Dette resulterer i retention, urinvejsinfektioner, inkontinens (undertiden tegn på overaktivitet) og i det lange løb en øget risiko for nyresvigt.

Disse ændringer fører til en forstørret og underaktiv blære, der i første omgang ikke giver ret mange symptomer, men når lukkemusklen (den muskel, der styrer din blæres evne til at tømme) også bliver påvirket, kan det føre til urinretention, inkontinens og gentagne urinvejsinfektioner. Nogle mennesker har også blæresvaghed med smertefuld kronisk urinretention.

Diabetes og tarmsymptomer

Forstoppelse er ret almindeligt hos mennesker med diabetes. Årsagen kan enten skyldes nerveskader forårsaget af det høje blodsukker eller forårsaget af medicin til at kontrollere sygdommen.

Virkningen af neuropati på tarmen er hovedsageligt relateret til transittiden for tarmindholdet. Neuropati kan bremse transit af tarmindholdet, hvilket igen giver mere tid til absorbering af vand og kan resultere i hårdere afføring, der har sværere ved at passere. Dette forårsager forstoppelse, der igen kan resultere i fækal påvirkning, en hård klump afføring, der blokerer tarmen, hvis den ikke behandles.

På den anden side kan neuropati også forårsage for hurtig afføring, der vil forårsage problemer med absorbering af væske fra tarmindholdet. Dette kan resultere i en løsere afføring, hyppigere og presserende afføring eller endda diarré.

Hvad skal man holde øje med, hvis man har diabetes?

Da blæresymptomerne kan være subtile, bemærker du måske ikke meget til at begynde med. En hurtig selvkontrol kan give nogle indikationer:

  • Hvor ofte går du på toilettet med det formål at tømme blæren? Mindre end 4 gange om dagen?
  • Føler du, at du skal anstrenge dig for at tømme blæren?
  • Føler du, at din blære ikke er tømt?
  • Har du haft flere urinvejsinfektioner det seneste år?

Hvis du kan svare ja til et eller flere af disse spørgsmål - kan et lægetjek måske være en god idé.

Det samme gælder, hvis du har andre generende symptomer fra urinvejene eller fra din tarm. Du kan finde mere information om tarmfunktion her og udfylde tarm-spørgeskemaet og tage det med til din læge.

Ressourcer

International Diabetes Federation er en paraplyorganisation for 230 nationale diabetesorganisationer i 170 lande. Deres mission er at uddanne, øge bevidstheden, guide og støtte dem, der er påvirket af sygdommen.

 

Det Internationale Diabetesforbund

For sundhedspersonale