Parkinsons sygdom

Parkinsons diagnosticeres ofte, når en person er mellem 55-60 år, men det kan også diagnosticeres tidligere. Sygdommen menes at være forårsaget af en kombination af miljømæssige og genetiske faktorer, og den styres oftest med medicin.

Hvad er Parkinsons sygdom?

Parkinsons er en progressiv neurologisk tilstand. Hos mennesker med Parkinsons sygdom er nogle af de hjerneceller, der skaber kemikaliet dopamin, døde. Disse celler er nødvendige for at kontrollere fysisk bevægelse og psyken. Sygdommen forværres over tid, men dens progression påvirker mennesker forskelligt - ligesom dens symptomer.

Denne type neurologisk sygdom betyder, at beskederne mellem hjernen og dele af fordøjelsessystemet resulterer i langsommere passage af maden, nedsat følelse i endetarmen og nedsat kontrol af anus, hvilket kan resultere i forstoppelse og tarmlækage. En del vil opleve problemer med blæren og tarmen på et eller andet stadium i deres sygdom.

.

Symptomer på Parkinsons sygdom

Typiske symptomer på Parkinsons er:

  • Motoriske funktionssymptomer, såsom langsomme bevægelser, stivhed og rysten
  • Ikke-motoriske symptomer, såsom problemer med at tygge/synke, tale samt blære- og tarmtømning. Disse symptomer kan forværres yderligere af følelsesmæssige ændringer, nedsat mobilitet/balance og dysfunktion i underekstremiteterne.

Blæreproblemer ved Parkinsons sygdom 

To blæredysfunktioner er almindeligt rapporteret hos mennesker med Parkinsons: trang-inkontinens og nykturi. Disse tilstande (eller ethvert andet blæreproblem, som en person med Parkinsons kan opleve) kan være et resultat af signalproblemer mellem hjernen og blæren. Ikke alle med Parkinsons oplever blæreproblemer, men for dem, der gør det, kan symptomerne blive værre, efterhånden som sygdommen skrider frem.

Trang-inkontinens er også kendt som en overaktiv blære. En person med en overaktiv blære oplever uønskede sammentrækninger, der er vanskelige at kontrollere. De kan føle kraftigt behov for at tømme blære uden advarsel, selvom blæren ikke er fuld. En overaktiv blære kan opleves meget ubehageligt, og en del mennesker kan også opleve lækage.

Nykturi er behovet for at tisse flere gange i løbet af natten på grund af en overaktiv blære. Dette holder personen vågen eller resulterer i en våd seng. Afbrudt søvn (og træthed) på grund af nykturi er et af de mest almindelige ikke-motoriske symptomer hos mennesker med Parkinsons.

Ren Intermitterende Kateterisering (RIK) kan være en behandlingsmulighed til at styre disse symptomer, læs mere om det her.

Produkter til blæren

Tarmproblemer ved Parkinsons sygdom

Forstoppelse er det mest almindelige tarmproblem for mennesker med Parkinsons. Årsagen er, at den nedsatte mobilitet og langsommere bevægelser er medvirkende til en langsommere transit af tarmindholdet.

Parkinsons kan også påvirke evnen til at tygge og sluge mad, og det kan være svært at spise en kost med nok fiberindhold til at hjælpe med at holde afføringen blød. At synke væsker kan også være vanskeligt, hvilket igen vil påvirke afføringens konsistens. Medicin, både medicin mod Parkinsons sygdom og antidepressiva, kan gøre forstoppelsen værre. Vanskeligheder med at opretholde en sund livsstil og forblive aktiv kan øge risikoen for forstoppelse.

Tarmirrigation er en mulighed for at håndtere tarmproblemerne, som du kan diskutere med din læge og læse mere om her.

Produkter til tarmen

For sundhedspersonale