The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

X

Undgå infektioner

Intermitterende kateterisering kan hjælpe med at undgå urinvejsinfektioner, men infektioner kan af og til være en uheldig følge af proceduren. Hvis du er omhyggelig og bruger det rigtige udstyr, kan risikoen dog minimeres.

how to avoid infections washing hands full width

Sådan undgår du UrinVejsInfektioner

Hygiejne

Vask hænder før hver kateterisering. Der kan foretages nedre toilette med en mild sæbe en gang om dagen, men husk, at hyppigere vask kan fjerne de naturligt forekommende gode bakterier og slimhinder, der er med til at bekæmpe infektioner. Undgå at berøre kateteret, da det kan forurene overfladen. Nogle katetre, f.eks. LoFric Primo, har et indføringshåndtag eller et sterilt håndtag, som kan hjælpe med at indføre kateteret uden at berøre det.

Tøm blæren fuldstændigt og ofte

Overskydende urin er ofte årsag til infektion. Tag dig god tid, når du kateteriserer. Træk kateteret langsomt ud for at sikre, at blæren er tømt. Det er vigtigt, at kateteret har den rigtige længde – katetre, som er for korte, kan efterlade urin i blæren og dermed øge risikoen for urinvejsinfektioner. Bed din læge eller sygeplejerske om vejledning for at sikre, at kateteret har den rigtige længde. Lægen eller sygeplejersken vejleder dig i, hvor ofte du skal kateterisere hver dag. Tommelfingerreglen er at lade vandet 4-6 gange om dagen med jævne mellemrum. Hvis vandladningen er på mere end 400 ml uanset interval, venter du for længe mellem vandladningerne. Videnskaben har vist, at en stor mængde urin i blæren øger risikoen for urinvejsinfektioner.

Undgå friktion

Urinrøret og blæren har en naturlig slimhinde, som forhindrer, at bakterier forårsager skader. Du vil minimere risikoen for infektion, hvis du beskytter slimhinden. LoFric hydrofile katetre har en overflade, som binder vand. Det gør røret meget glat, hvilket forhindrer friktion – og beskadigelse af urinrørets slimhinde – både, når det indføres, og når det trækkes ud. Ikke alle hydrofile katetre er ens, så spørg lægen eller sygeplejersken til råds, når du skal vælge det hydrofile kateter, som passer til dig.

Drik væske

Hvis du drikker 1½-2 liter væske hver dag, kan det skylle skadelige bakterier ud og være med til at forebygge urinvejsinfektioner.