Kvinders sundhed vedrører os alle Blæreproblemer hos kvinder

Forbedrer vi kvinders sundhed - forbedrer vi verden!

Denne påstand lyder måske lidt bombastisk, men dette er beskeden fra Verdenssundhedsorganisationen WHO. Kvinders sundhed vedrører ikke kun kvinder, men også deres familier og samfundet som helhed. Med andre ord – det er en bekymring af høj prioritet.

Generelt står kvinder over for større vanskeligheder med at få den sundhedspleje, de har brug for, og det er klart, at der er behov for ændringer. WHO opfordrer til reformer for at sikre, at kvinder er centralt involveret i deres pleje. Vi er enige og vil gerne bidrage!

Vores vision: At gøre det muligt for alle kvinder at lykkes med ren intermitterende kateterisering. Denne video forklarer hvordan.

Blæreproblemer hos kvinder

Kvinder er mere tilbøjelige end mænd til at få urinvejsinfektioner på grund af en række årsager, f.eks. den kortere urinrør, hormonelle ændringer osv.

UVI'er i tal:

 • Omkring halvdelen af alle kvinder vil opleve mindst én UVI i løbet af deres liv
 • Risikoen for at få UVI er 3-4 gange større hos kvinder
 • Cirka 1/3 af alle kvinder på 24 år har haft en UVI
 • Kvinder mellem 16-35 år er omkring 35 gange mere udsatte for at få en UVI end mænd

Tallene lyder måske lidt uretfærdige, men har at gøre med, hvordan vores kroppe er bygget. Mænds længere urinrør giver en naturlig bakterieudvaskning, hver gang blæren tømmes. Placeringen af kvinders urinrør, tæt på endetarm og vagina, er desværre fremmende for forurening af urinrørsåbningen.

UVI'er er ret almindelige hos seksuelt aktive kvinder, selvom det at tisse før og efter sex kan hjælpe med at forebygge infektion. Kvinder med diabetes er mere tilbøjelige til at få en UVI på grund af tilstandens indvirkning på immunforsvaret.

Andre årsager er brug af prævention og antibiotika, som kan forstyrre den normale vaginale flora. Også genetiske faktorer og østrogenniveauer har vist sig at have indflydelse.

Brug af urethralkatetre øger risikoen for UVI, og derfor er det vigtigt at træffe et bevidst katetervalg og bruge den rigtige teknik. Katetre med hydrofil belægning har f.eks. vist sig at reducere risikoen for urinvejsinfektioner og foretrækkes ofte af brugerne.

Et andet almindeligt problem hos kvinder er symptomer på nedre urinveje (LUTS). Begrebet dækker begge køn, men den samlede forekomst er højere hos kvinder. LUTS omfatter symptomer som hyppighed, trang, dårlig stråle og lækage.

 • Urininkontinens er cirka 2,5 til 3 gange mere almindeligt hos kvinder.
 • Risikoen for urinvejsinfektioner er 3-4 gange større hos kvinder.
 • Overaktiv blære er mere almindelig hos kvinder.

LUTS er opdelt i to hovedkategorier: Problemer relateret til at holde på urinen (hvis du lækker urin) eller tømning (hvis du ikke kan tømme blæren).

Hvis du oplever urinlækage

Du kan opleve, at du ved et uheld lækker lidt, når du hoster, nyser eller træner. Dette kaldes stressinkontinens og er almindeligt efter graviditet og fødsel.

Urinlækage er også almindeligt på grund af neurologiske sygdomme som MS, og/eller på grund af en overaktiv blære. Blæren trækker sig sammen, når den ikke burde, du mærker en kraftig trang, og der ses lækage. Dette kaldes tranginkontinens.

Inkontinens er generelt mere almindeligt hos kvinder end hos mænd.

Hvis du ikke kan tømme blæren

Urinretention er det modsatte af inkontinens – du har problemer med at tømme blæren helt. Når der er urin tilbage i blæren, øges risikoen for infektioner. Hvis dette ikke afhjælpes, kan nyrerne blive skadet.

Retention er ret usædvanligt hos kvinder, medmindre du har en neurologisk sygdom, prolaps eller postoperative kirurgiske komplikationer. Det er almindeligt hos ældre mænd, hvor tilbageholdelsen enten kan skyldes en mekanisk barriere, såsom en forstørret prostata og/eller svækkede muskler i blærevæggen, så de ikke kan trække sig sammen.

Ren Intermitterende Kateterisering som løsningen

Mange kvinder kæmper i årevis for at finde en løsning på deres blæreproblemer uden succes. En metode, der undertiden overses eller endda undgås, er ren intermitterende kateterisering (RIK). RIK kan være en rigtig god løsning på mange af disse problemer, men kvinder føler nogle gange at det er lidt overvældende med RIK. Når det er sagt - og du har overvundet barriererne, er det sandsynligt, at du har fundet løsningen på dine blæreproblemer.

Lyder noget af dette bekendt?

Anatomi og støtte

For at være ærlig er det for en kvinde ikke så let at se, hvor man skal føre kateteret op, og du har sandsynligvis brug for lidt støtte, når du starter. Det er vigtigt med den rette vejledning  fra en erfaren sygeplejerske, idet det kan virke grænseoverskridende.

Utilgængelige badeværelser

For mange kvinder er bare tanken om at gå ud uden at vide, om du finder et tilgængeligt toilet, nok til at blive hjemme. Nogle kvinder drikker endda mindre for at begrænse eller helt undgå toiletbesøg uden for hjemmet. Offentlige toiletter er ikke altid de mest hygiejniske , og der kan være usikkerhed om, hvordan man diskret smider kateteret væk.

Det at passe ind

For nogle virker det rodet og tidskrævende og endnu en ting at tage stilling til i livets puslespil og tanken kan være, at det hindrer socialt liv og relationer, som er afgørende for almen velvære. Mange kvinder er i tvivl om, hvorvidt kateterisering er forenelig med en travl livsstil, socialt samvær og arbejde.

Frygt for koncept

Mange kvinder oplever følelser af skam, tab af værdighed og lavt selvværd, når de ikke kan tisse på normal vis. Nogle synes RIK virker invasivt og smertefuldt, det tager deres kvindelighed væk og er forbundet med at blive gammel.

Denne frygt er helt normal, men den bliver ikke altid adresseret til sundhedspersonalet. Hvis du genkender dig selv i ovenstående, skal du dele dine tanker med dit sundhedspersonale.

Vælg dit kateter omhyggeligt

 • Giv det en ærlig chance - din dedikation vil sikre resultatet!
 • Evaluér forskellige muligheder - det er meget vigtigt at finde et kateter, der giver ergonomisk kontrol, er hygiejnisk og giver mulighed for diskret opbevaring og bortskaffelse
 • Vælg et kateter, der passer og understøtter din livsstil og dine behov - ikke omvendt
 • Og endelig - en god start er afgørende for at lykkes med ren intermitterende kateterisering. Bed om den støtte du har behov for og forvent mest muligt af dit kateter.

Sådan vælger du det rigtige kateter

Når du er ny inden for kateterisering, giver det mening at vide, hvad der gør den ene kateter mere rigtigt for dig end et andet. Her undersøger vi, hvordan du vælger det rigtige kateter til dig.

Ren Intermitterende Kateterisering (RIK)

Ren Intermitterende Kateterisering (RIK) er den næstbedste måde at urinere på, fordi det er den måde, der bedst efterligner den naturlige måde at tisse på. I dette afsnit kan du se animationer for at forstå hele proceduren for RIK, downloade kateteriserings-instruktioner og meget mere.