Bakterier i urinrøret og blæren Urinvejsinfektion (UVI)

Hvad er urinvejsinfektioner (UVI'er)?

Urinvejsinfektioner (UVI'er) opstår, når bakterier har en chance for at vokse i urinrøret og blæren. Næsten 90 procent af urinvejsinfektioner er forårsaget af bakterien Escherichia coli (E-Coli), og denne bakterie er ofte til stede i vores tarm uden at forårsage skade. Infektioner begrænset til de nedre urinveje kan være meget smertefulde og bekymrende, men normalt går de væk af sig selv efter et par dage. Hvis ikke, kan behandling med antibiotika være nødvendigt. Som enhver anden form for infektion, jo længere den forbliver ubehandlet, jo mere alvorlige kan komplikationerne være. En symptomatisk* urinvejsinfektion, der går ubehandlet, kan i sidste ende føre til nyreskade.

Ikke alle urinvejssymptomer er urinvejsinfektioner, selvom de kan føles som dem. Hvis du har mistanke om, at du har en UVI, skal du straks kontakte din læge - hjemmekure eller andre midler kan i de fleste tilfælde ikke fjerne infektionen fuldstændigt.

 

(* Symptomatisk: med demonstrative symptomer som feber, blod i urinen, uklar urin osv.)

Symptomer på urinvejsinfektion

En urinvejsinfektion involverer normalt en ændring i dit vandladningsmønster. Tegn på, at du kan have en UVI, omfatter: 

 • Hyppig tissetrang
 • Inkontinens 
 • En brændende fornemmelse ved tømning af blæren 
 • Blod i urinen 
 • Grumset, misfarvet eller ildelugtende urin 
 • Lænde- og mavesmerter 
 • Feber 
 • Føler sig generelt utilpas

Afhængigt af hvilken del af urinvejene, der er inficeret af bakterier, er tegnene og symptomerne forskellige. Typiske symptomer på nyreinfektion er:

 • Høj feber
 • Kuldegysninger eller rystelser
 • Lændesmerter eller smerter i siden af ryggen
 • Kvalme eller opkast

Hvis du får en urinvejsinfektion, behandles den let. Kontakt din læge så hurtigt som muligt.

Årsager til urinvejsinfektioner

En urinvejsinfektion opstår typisk, hvis bakterier bevæger sig langs urinrøret ind i blæren, begynder at formere sig og forårsager vævsskade. Den menneskelige krop har forsvarsmekanismer til at beskytte mod disse angreb, men forsvaret fejler sommetider. Immunforsvaret varierer fra person til person, og derfor er niveauet af forsvarsmekanismer forskelligt. Hvis bakterierne vinder kampen om kroppens immunforsvar, vil vi reagere med symptomer, eksempelvis smerter og feber.

Se denne tre minutter lange animation for at forstå, hvordan en UVI opstår:

 

Ren intermitterende kateterisering (RIK) reducerer risikoen for en urinvejsinfektion sammenlignet med andre blære-behandlingsmetoder, f.eks. indbyggede katetre. Risikoen for at udvikle en UVI er dog stadig til stede, da bakterier uden for kroppen kan komme ind i blæren via urinkateteret. Det er vigtigt at vælge et hydrofilt kateter, der tømmer blæren helt og undgår risiko for at forårsage skade på urinrøret.

Læs mere og bestil en vareprøve på vores kvinde-kateter LoFric Elle, som ved hjælp af Ren Intermitterende Kateterisering kan reducere riskoen for en urinvejsinfektion.

Læs mere om LoFric Elle

Forskellen mellem en bakteriuri og en urinvejsinfektion

Bakteriuri er tilstedeværelse af bakterier i urinen uden ledsagende symptomer på en urinvejsinfektion, såsom hyppig vandladning, smertefuld vandladning eller feber. Bakteriuri er meget almindelig hos mennesker, der bruger RIK. Faktisk viser nogle undersøgelser, at op til 60 procent af RIK-brugere har bakteriuri.

Det anbefales at minimere brugen af antibiotika hos personer, der praktiserer RIK på grund af potentiel antibiotikaresistens og antibiotiske bivirkninger. Bakteriuri uden symptomer bør ikke behandles med antibiotika, medmindre du er gravid eller har haft en nyretransplantation. 

Hvem har størst risiko for at få en urinvejsinfektion (UVI)?

Urinvejsinfektioner er mere almindelige hos kvinder end hos mænd på grund af en række årsager, f.eks. gør det kortere urinrør det lettere for bakterier at rejse langs urinrøret og inficere blæren. Også den korte afstand mellem anus og urinrørsåbningen kan øge risikoen for infektion, da E.Coli normalt er til stede i tarmen og kan migrere og føre til en infektion.

Hvorfor kvinder har større risiko for urinvejsinfektioner end mænd:

 • Kvindelig anatomi, da det kortere urinrør gør det lettere for bakterier at komme ind i blæren.
 • Samleje, på grund af potentiel overførsel af bakterier (vagina tæt på endetarmen).
 • Ændringer i vaginalflora, f.eks. via brug af sæddræbende midler.
 • Graviditet på grund af hormonelle ændringer med mere.
 • Overgangsalderen, med faldende niveauer af østrogen.

Generelle risikofaktorer for urinvejsinfektioner, relateret til både mænd og kvinder:

 • Strukturelle problemer i urinvejene, f.eks. abnormiteter i urinvejene fra fødslen eller forstørret prostata (hos ældre mænd)
 • Et lavt immunsystem eller når kroppen håndterer to eller flere sygdomme samtidigt
 • Tarmdysfunktion (forstoppelse gør det vanskeligere at tømme blæren)
 • Brug af kateter (alt, hvad der indsættes i urinrøret, herunder kirurgiske undersøgelser udført på hospitaler, øger faktisk risikoen for infektion)

Læs mere om vores mande-kateter LoFric Origo, som ved hjælp af Ren Intermitterende Kateterisering kan reducere riskoen for en urinvejsinfektion.

Læs mere om LoFric Origo

Hvordan undgår man urinvejsinfektioner?

Der er ting, du kan gøre for at reducere risikoen for at få en UVI. Profylaktiske (forebyggende) behandlinger, som at drikke tranebærsaft, der gør urinen mere sur, blev oprindeligt antaget at bidrage til en antibakteriel virkning, men der er ikke noget solidt videnskabeligt bevis for, at dette faktisk virker.

Den vigtigste faktor i UVI-forebyggelse er at hæmme bakterierne i at binde sig til blærens cellevæg. Tranebær indeholder et stof, som i undersøgelser har vist sig at kunne hindre bakterierne i at sætte sig fast. Det er kun hele tranebærfrugten, der viser denne effekt, ikke saften.

Mennesker med en sund og variabel normal bakterieflora har vist sig at have den stærkeste forsvarsmekanisme mod urinvejsinfektion. Ved at tilføje probiotika (levende mikroorganismer) kan den normale flora vokse, og nogle undersøgelser tyder på dette som en attraktiv strategi for at forhindre infektion.

Probiotika: betyder levende bakterier, der findes i visse fødevarer eller kosttilskud. De kan give mange sundhedsmæssige fordele.

Prebiotika: Disse stoffer kommer fra typer af kulhydrater (for det meste fibre), som mennesker ikke kan fordøje. De gavnlige bakterier i din tarm spiser disse fibre.

Andre dokumenterede måder at undgå urinvejsinfektioner på:

Drik masser af væske: Drikkevand hjælper med at fortynde urinen og sikrer, at vandladning udføres oftere, så bakterier kan skylles væk fra urinvejene og blæren, før en infektion kan begynde.

Tør fra forsiden mod bagsiden for at undgå overførsel af bakterier fra endetarmen til urinrøret (hos kvinder).

Tøm blæren direkte efter sex: Det hjælper med at skylle bakterier væk fra urinrøret og blæren.

Undgå forstoppelse. Undersøgelser viser, at forstoppelse kan medføre, at blæren ikke tømmes helt, hvilket efterlader resterende urin, der kan indeholde bakterier.

Hvad er risikofaktorer for urinvejsinfektion (UVI) i forbindelse med kateterbrugere?

Personer, der ikke kan tømme blæren på en naturlig måde, er afhængige af kateterisering. Ren intermitterende kateterisering (RIK) er guldstandarden og bør altid vælges frem for indbyggede katetre for at forhindre infektioner.

Proceduren efterligner kroppens naturlige måde at tømme blæren på, og intet forbliver i kroppen længere end den tid, der er nødvendig for at tømme blæren helt.

Dette er af stor betydning for at undgå infektioner. Indbyggede katetre forbliver i kroppen i uger eller måneder, og ved at have noget inde i kroppen hjælper dette bakterier med at fastgøre sig og rejse langs overfladen til blæren og forårsage en infektion. Personer, der bruger indbyggede katetre, får ofte urinvejsinfektioner, der er meget sværere at behandle med almindelige antibiotika. Dette skyldes mere aggressive typer bakterier samt forskellige bakteriearter, der er til stede på samme tid.

RIK er den bedste måde at tømme blæren på, for dem der ikke kan urinere naturligt. Der er dog en risiko for UVI, og der skal være særlig opmærksomhed for at undgå denne risiko så meget som muligt.

 Hvorfor har kateterbrugere en højere risiko for urinvejsinfektioner?

 • Risiko for at indsætte fremmede bakterier via kateteret
 • Tab af naturlig skylning af urinrøret under brug af et kateter (sammenlignet med naturlig vandladning)
 • Risiko for, at kateteriseringsproceduren laver sår i urinrøret
 • Resturin i blæren på grund af ufuldstændig tømning af blæren, hvilket efterlader resterende urin indeholdende bakterier

Sådan undgår du en UVI, når du bruger et kateter:

Alt der indsættes i urinrøret vil potentielt øge risikoen for urinvejsinfektioner, og derfor er dette et emne af ekstra bekymring for disse personer. Vigtigt at vide er, at ikke alle intermitterende katetre er ens. Ved at vælge et kateter med specifikke kateterkrav og følge nogle enkle trin kan risikoen for UVI'er minimeres.

Hygeine

Vask dine hænder før hver kateterisering. Underlivet kan vaskes med en mild sæbe en gang om dagen, men husk at hyppigere vask kan fjerne de naturlige gode bakterier og slimhinder, der hjælper med at bekæmpe infektion.

Undgå at røre ved selve kateteret, da dette kan forurene overfladen. Flere LoFric-katetre har et sterilt håndtag, der hjælper dig med at indsætte kateterrøret uden at røre ved det.

Tøm blæren helt og ofte

Overskydende urin er ofte en årsag til infektion. Tag dig god tid, når du kateteriserer dig. Træk kateteret langsomt ud for at sikre, at blæren er tom.

Det er vigtigt, at dit kateter har den rigtige længde - kateterrør, der er for korte, kan efterlade resturin, hvilket øger risikoen for at udvikle en urinvejsinfektion. For at sikre, at dit kateter har den rigtige længde, skal du spørge din læge eller sygeplejerske til råds.

Dit sundhedspersonale vil rådgive dig om, hvor ofte du skal kateterisere dig. En tommelfingerregel er at tømme blæren 4-6 gange om dagen med jævne mellemrum. Hvis du tømmer mere end 400 ml urin med et hvilket som helst interval, venter du for længe. Undersøgelser har vist, at et stort volumen urin i blæren øger risikoen for urinvejsinfektioner.

Undgå friktion

Dit urinrør og din blære har en naturlig slimhinde, der forhindrer bakterier i at forårsage skade. Beskyttelse af denne slimhinde vil også hjælpe med at minimere risikoen for urinvejsinfektioner. LoFrics hydrofile katetre har en overflade, der binder vand. Dette gør røret meget glat, hvilket forhindrer friktion – og skader på urinrørets slimhinde – både når katetret indsættes, og når det trækkes ud. På denne måde har hydrofile katetre som LoFric vist sig at reducere risikoen for urinvejsinfektion med 64 procent. 1

Ikke alle hydrofile katetre er ens, så spørg din læge eller sygeplejerske om hjælp til at vælge det hydrofile kateter, der passer bedst til dig.

Hvordan behandles urinvejsinfektioner?

Normalt vil en UVI gå væk af sig selv efter et par dage, hvis der ikke er andre underliggende sygdomme. Der er dog mennesker, der har brug for antibiotika for at bekæmpe infektionen. Folk, der får hyppige urinvejsinfektioner, kræver normalt specifik behandling, og for en alvorlig UVI og/eller effekt på nyrerne kan intravenøs antibiotika på et hospital være nødvendigt.

Hvis der er mistanke om en UVI, skal du altid tale med dit sundhedspersonale.

Referencer 1 I alt

 1. Li et al, Arch Phys Med Rehabil. 2013

For sundhedspersonale