Problemer med at tømme af blæren Urinretention

Hvad er urinretention?

Hvis du oplever problemer med at tømme blæren generelt eller ikke er i stand til at tømme blæren helt, kaldes det for urinretention. Selvom det kan være foruroligende, er det mere almindeligt, end du måske tror. Som mand er du mere tilbøjelig til at opleve en form for urinretention i stigende grad med alderen (1 ud af 70 mænd over 70 år), men der findes en række effektive behandlinger til rådighed. 

Urinretention: Symptomer og årsager

Selvom urinretention generelt er betegnet ved vandladningsbesvær, kan symptomerne og årsagerne variere afhængigt af den type urinretention, som du oplever. Disse er generelt opdelt i akut urinretention og kronisk urinretention.

Typer af urinretention

Akut urinretention

Den pludselige manglende evne til at urinere indikerer normalt, at du kan have en anden tilstand, der kræver behandling. Det kan være forårsaget af:

  • Forsnævringer i blæren eller urinrøret.
  • En forstyrrelse af sensorisk information i nervesystemet (f.eks. rygmarvs- eller nerveskader).
  • Hævelse af blæren (f.eks. ved at holde vandladning tilbage i lang tid).

Udover en pludselig manglende evne til at tømme blæren, oplever mennesker med akut urinretention normalt en oppustet mave.

Komplikationer fra ubehandlet urinretention kan omfatte blæreskader og kronisk nyresvigt.

Kronisk urinretention

Kronisk urinretention er, ligesom akut retention, almindeligvis forårsaget af en separat tilstand, der kræver behandling. Dette kan være:

  • En forsnævring i urinrøret
  • En svag blæremuskel
  • Et neurologisk problem
  • Bivirkningen af et lægemiddel

Symptomerne kan være forvirrende, fordi du måske kan urinere, men kan have problemer med at starte en ståle eller at tømme blæren helt. Du urinerer måske ofte, fordi du føler et presserende behov for at urinere, men har ikke succes med dette, når du kommer på toilettet, eller du kan føle, at du ikke er færdig, når du præcis har tisset. Samtidig kan du også lække urin mellem toiletbesøgene på grund af en overfyldt blære (overløbsinkontinens).

På grund af disse forskellige symptomer bliver kronisk retention ganske ofte diagnosticeret som overaktiv blære eller tranginkontinens. Dette er alvorligt, da behandlingen for overaktivitet dybest set er at "berolige" blæren med lægemidler - hvilket øger tilbageholdelsesniveauet.

Dit sundhedspersonale kan bruge en ultralyd eller måle resterende urin efter kateterisering for at være sikker på, at du ikke oplever urinretention. Komplikationer med ubehandlet kronisk retention omfatter urinvejsinfektioner, blæreskader, inkontinens og kronisk nyresvigt.

Behandling af urinretention

Uanset om du oplever akut eller kronisk urinretention, er den mest almindelige behandling dræning af blæren for urin ved hjælp af et kateter. Samt behandling af den underliggende årsag, naturligvis.

Den gode nyhed er, at uanset om lækagen skyldes tilbageholdelse eller inkontinens, kan den hurtigt og nemt afhjælpes med selvkateterisering. Selvkateterisering med LoFric hjælper dig med at sikre, at blæren er helt drænet, hvilket forhindrer en overfyldt blære og de lækage- og sundhedsmæssige problemer, den kan forårsage.