Børn og TAI

Tarmproblemer hos børn

At blive kontinent er en vigtig milepæl i et barns liv. Det hjælper barnet med at socialisere selvstændigt og deltage i daglige aktiviteter. Tarmlækage påvirker selvværd og selvtillid og kan hindre social interaktion.

Børns tarmproblemer er noget, der påvirker hele familien. Forstoppelse blandt yngre børn er almindeligt, og i de fleste tilfælde vil afføringsmidler og toilettræning hjælpe. For nogle børn med tarmproblemer kan brug af transanal irrigation (TAI) være en mulighed for at reducere eller eliminere tarmulykker. 

Hvordan virker transanal irrigation til børn?

Der er ingen specifikke anbefalinger til det bedste tidspunkt at introducere transanal irrigation (TAI) til børn. De fleste børn er toilettrænede i treårsalderen. Et tarmproblem vil blive mere tydeligt i denne alder. Tarmskylning, også kaldet TAI, bør ideelt set introduceres, når barnet er i stand til at samarbejde og forstå processen.

Diagnoser eller tilstande hos børn, hvor tarmskylning kan være en behandlingsmulighed, er:

  • Hirschsprunget sygdom
  • Anorektal misdannelse
  • Spina bifida
  • Funktionel forstoppelse (dvs. ingen underliggende årsag til problemerne er blevet identificeret)

Her kan du finde en guide til transanal irrigation til børn. Guiden er udviklet til at støtte forældre eller omsorgspersoner. Formålet er at give viden og indsigt i, hvordan tarmen fungerer, og hvordan tarmirrigation kan hjælpe dit barn.

Hvad er transanal irrigation eller TAI?

Behandling med tarmskylning, også kaldet transanal irrigation (TAI), er en mulighed, når andre behandlinger som medicin, kostændringer og væsker ikke har hjulpet.

For sundhedspersonale

Oplev information om anatomi og fysiologi, tarmdysfunktion, behandlinger, terapi, klinisk indsigt.