Brugerhistorier Intermitterende kateterisering med en tre-årig

De fleste ryttere styrer deres hest med benene, men Evie har ingen følelse fra knæene og ned, eftersom hun blev født med Spina Bifida i en mild grad. Det påvirker hendes balance, men det forhindrer hende ikke i at ride på sin hest Daisy. Sygdommen forringer også Evies blære- og tarmfunktion, og derfor burger hun et kateter til at tømme sin blære.

Jeg er meget struktureret og gør alt for at holde mig ren. Når vi er til turneringer, sørger jeg for at tilpasse min kateterisering, så det passer ind, når jeg skal ud at ride. Efter turneringen kan jeg bare hoppe af hesten, aflevere hende til min mor og gå direkte på toilettet, kateterisere mig og være tilbage til Daisy inden for nogle minutter. Det fungerer rigtig godt for mig. Det betyder, at jeg kan fortsætte med at gøre det, jeg elsker, hvilket er fantastisk.

Som spædbarn, da hun stadig gik med ble, var forældrene uvidende om Evies problem. Det var først, da Evie blev ældre, at de begyndte at tænke, at noget ikke var, som det burde være.

Jeg blev chokeret, da vi fik besked om, at vi var nødt til at kateterisere Evie, forklarer Caroline, Evies mor.

Efter vi havde vænnet os til tanken, gik vi i gang med at forberede Evie til selvkateterisering. Oplæringen på sygehuset gik godt, men ingen af os var forberedte på, hvad der ventede efter.

Det var svært i starten

“Vi kom hjem og indså, at det ikke var så lige til. Evie skulle kateteriseres hver tredje time, fra hun vågnede om morgenen, til hun skulle i seng om aftenen. Hun kæmpede hårdt, selvom hun bare var tre år. Men at skulle bruge en hel time på at få tømt blæren, for derefter at skulle gøre det igen to timer efter, blev for meget. Jeg kunne ikke klare det for at være helt ærlig.”

Find det, der virker

Men det begyndte at gå bedre efter noget tid. Caroline begyndte at finde små tricks, som gjorde kateteriseringen lettere for Evie.

Jeg var virkelig nødt til at støve af i de yderste kroge af hjernen for at få det til at fungere for os. Evie elsker musik, og hun elskede Kylie Minogue på det tidspunkt. Så jeg satte et par høretelefoner på hende, og hver gang hun flyttede på sig, slukkede jeg for musikken… Det gjorde, at det lige pludselig blev lidt sjovt. Hun kaldte det for hendes magiske musik, og det fungerede.

Kateterisering blev en naturlig del af hverdagen. Et par år senere, da Evie var fyldt 5 år, ville hun gerne være mere uafhængig og lære at kateterisere sig selv.

Det lyder lidt skørt, men på det tidspunkt, hvor Wii-konsollen var ny, fik hun at vide, at hvis hun kunne klare det selv, så ville hun få en sådan. Hun klarede det hurtigt fint, og så gik vi sammen ned i butikken og købte en Wii

“Det var virkelig rart at kunne gøre det selv og få lidt uafhængighed.” Siger Evie.

“Det betød at jeg ikke længere behøvede at være sammen med min mor hele tiden, og det gav en følelse af frihed.”

Hvordan kan en forælder gøre det så let som muligt for deres barn at kateterisere?

Jeg tror, det handler om at finde noget, som dit barn holder af. For os var det heste og ridning. Evie elsker at ride, så hun ville gøre og klare hvad som helst for at kunne være i stalden og være med i turneringer og shows. For mig var det et perfekt værktøj, som jeg kunne bruge til at motivere hende.

Jeg vil virkelig råde alle forældre i en lignede situation til at finde noget, som dit barn holder af. En hobby eller aktivitet, som kan hjælpe med at motivere dit barn til at kunne håndtere deres situation.

At kunne ride giver Evie mange fordele – ikke engang den manglende fornemmelse i benene eller hendes blæreproblemer vil kunne stoppe hende fra at træne og konkurrere.

Jeg er virkelig taknemmelig for, hvordan mit liv er i dag. Fordi jeg selvkateteriserer, kan jeg ride og gå i skole. Der er så meget ved mig, som er normalt, og nu kan jeg gøre normale ting, fordi jeg selvkateteriserer.