At finde en behandling Hvad er transanal irrigation (TAI)?

Hvad er transanal irrigation (TAI)?

For de fleste af os er tømning af tarmen ikke noget at bekymre sig om. Det fungerer dog ikke lige så nemt for alle. Når det bliver et problem, fordi du enten skal bruge for lang tid på toilettet eller oplever tarmlækage, kan tarmirrigation være en behandlingsmulighed.

Behandling med tarmskylning, også kaldet rektalirrigation eller transanal irrigation (TAI), er en mulighed, når andre behandlinger som medicin og ændringer i kost og væskeindtag ikke har hjulpet. Sundhedspersonalet træffer altid den endelige beslutning for hver enkelt om, hvorvidt tarmirrigation er det rigtige valg for dig.

Hvordan fungerer tarmirrigation?

Et rektalkateter med en ballon eller en kegle (uden ballon) sættes op i endetarmen. Ballonen pustes op i endetarmen og holder kateteret på plads, mens vandet føres ind. Dette sætter gang i peristaltikken, der bevæger afføringen mod endetarmen. Når vandet er ført ind, og kateteret er fjernet, kan tarmen tømmes. Proceduren udføres på toilettet, og du kan udføre din tarmirrigation hjemme hos dig selv. 

Udførelsen af denne procedure regelmæssigt vil effektivt tømme tarmen, og den forbliver tom indtil næste irrigation. Dette giver dig mulighed for at vælge tid og sted, når du tømmer din tarm.

Hvad er fordelene ved tarmirrigation?

Formålet med tarmirrigation er at forhindre tarmsymptomer. Når tarmirrigation er blevet sammenlignet med tarmpleje med medicin, er der:

  • Færre klager over forstoppelse
  • Mindre tarmlækage
  • Forbedret symptomrelateret livskvalitet
  • Reduceret tid brugt på tarmhåndtering

Med TAI genvinder du kontrollen og selvstændigheden til at leve det liv, du ønsker, uden at være bange for uheld.

Læs mere om Navina System til transanal irrigation her.

 

For sundhedspersonale

Oplev information om anatomi og fysiologi, tarmdysfunktion, behandlinger, terapi, klinisk indsigt.