Hvad er ren intermitterende kateterisering (RIK)?

Introduktion til ren intermitterende kateterisering (RIK)

Ren Intermitterende Kateterisering (RIK) er den næstbedste måde at urinere på, for det er den måde, der mest ligner den naturlige måde at tisse på. I dette afsnit kan du se animationer for at forstå proceduren for RIK, downloade kateteriserings-instruktioner og meget mere. Hvis du vil vide alt om selvkateterisering, og hvordan kroppen fungerer, er det her, du finder svarene!

Ren intermitterende kateterisering giver dig kontrollen tilbage

Ved at bruge engangskatetre er du er i stand til at tømme blæren på forskellige tidspunkter i løbet af dagen - ligesom den naturlige måde at tisse på. Det betyder, at du følger en normal rutine, hvilket er vigtigere, end det måske lyder. Med et godt kateter til engangsbrug, som LoFric, vil du være i stand til at kateterisere hurtigt og komfortabelt og med et minimum af besvær. Ingen behøver at vide det udover dig.

Ved kateterisering tømmer du samtidigt blæren helt, så der er minimal risiko for lækage. Mange mennesker med blæreproblemer bekymrer sig om at gå ud, hvis der nu skulle ske lækager. Selvkateterisering kan være en del af løsningen. Det er overflødigt at sige, at fuldstændig tømning også er bedre for dig fra et medicinsk perspektiv.

Det faktum, at du selv tømmer urinen, øger også chancerne for bedre seksuel funktion. Og du vil også være i bedre humør til det. Engangskatetre betyder også, at der ikke er nogen permanent enhed at være flov over, eller som skulle komme i vejen.

Bedre kontrol over din blære med ren intermitterende kateterisering

Hvis du har tilstrækkelig håndfunktion og koordination til at håndtere et kateter, er selvkateterisering en sikker og bekvem måde at tømme blæren på uanset din tilstand. Målet med kateterisering er at forbedre din livskvalitet ved at give dig bedre kontrol over din blære, samtidig med at du forhindrer nyreskader og komplikationer, såsom resturin og urinvejsinfektioner (UVI'er).

Ren intermitterende kateterisering giver mange fordele:

  • Det er nemt og sikkert, og selvom det kan føles lidt underligt i starten, gør det ikke ondt
  • Du tømmer blæren fuldstændigt og forhindrer tilbagestrømning af urin, hvilket ellers kan skade nyrerne
  • Det forhindrer resturin, hvilket reducerer risikoen for urinvejsinfektioner
  • Fordi urinen tømmes helt, er der ingen risiko for lækage
  • Du styrer selv, hvornår og hvordan du tømmer blæren
  • Kateterisering kan hjælpe dig med at få en hel nats søvn
  • Du vænner dig til det ganske let, så det bliver mere som almindelig vandladning
  • Forbedret livskvalitet! Du behøver ikke bekymre dig om pinlige lækager, eller hvordan du klarer dig uden for hjemmet.

 

En god start er nøglen til succes

En god start på ren intermitterende kateterisering (RIK) er vigtig, både af fysiske og mentale årsager.

Udover et kateter, der er sikkert, diskret og let at håndtere, er god support ekstremt værdifuldt.

Hver person har sin egen unikke tilstand, og der er ikke kun ét svar på, hvordan man lærer at kateterisere sig. Nogle af jer kan opleve en følelse af uro, inden I skal i gang. Men bare rolig. De fleste mennesker kommer over den følelse, så snart de har prøvet det et par gange.