The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

X

Kvinder og UVI

UrinVejsInfektioner (UVI'er) er besværlige og smertefulde og desværre meget almindelige – det er faktisk verdens mest almindelige type bakterielle infektion. Flere kvinder end mænd får sygdommen, og forskellen ses allerede efter det første leveår. Hvorfor? Delvist på grund af anatomiske forskelle.

 

.

women and uti fw

UVI i tal

  • Omkring halvdelen af alle kvinder vil opleve UVI i løbet af deres liv
  • Risikoen for at få UVI er 3-4 gange større hos kvinder
  • Cirka 1/3 af alle kvinder i alderen 24 har haft UVI
  • Kvinder i alderen 16-35 år har 35 gange større sandsynlighed for at få UVI end mænd

Årsager til UVI

Tallene kan måske lyde en smule unfair, men det har noget at gøre med, hvordan vi er byggede. Mænds længere urinrør gør den naturlige udvaskning af bakterier nemmere, hver gang de lader vandet. Samtidig øger placeringen af kvindens urinrør tæt ved endetarmen og vagina desværre risikoen for bakterieoverførsel. 


UVI'er er ret almindelige for seksuelt aktive kvinder, men ladning af vandet før og efter sex kan forhindre infektion. Kvinder med diabetes er mere udsatte for UVI på grund af sygdommens indvirkning på immunsystemet. 


Andre årsager er brugen af prævention og antibiotika, som kan forstyrre den normale vaginalflora. Også genetiske faktorer og østrogenniveauer har vist sig at have betydning. Brug af urinrørskatetre øger risikoen for UVI, og derfor er det vigtigt at bruge den rigtige teknik og vælge det rigtige kateter. Der er påvist, at for eksempel hydrofile katetre mindsker risikoen for UVI og ofte foretrækkes af brugere

 

(Dielubanza and Schaeffer, 2011)
(Drake et al., 2016)
(Lamin and Newman, 2016, Hakansson et al., 2015)