Sådan vælger du det rigtige kateter

Ikke alle katetre er ens

Når du er ny inden for kateterisering, giver det mening at vide, hvad der gør et kateter mere rigtigt for dig end et andet.

At starte med Ren Intermitterende Kateterisering (RIK) indebærer for de fleste en indledende justering af de daglige rutiner til den nye behandling. RIK bliver en del af din hverdag, og det kateter, du bruger, skal passe ind og gøre det så nemt og behageligt som muligt for dig at gå i gang. Kateteret skal bruges efter dine behov - ikke omvendt! Dette vil gøre processen med at integrere RIK i dit liv meget lettere.

Tjekliste ved valg af kateter

Når du skal til at vælge dit kateter til selvkateterisering, kan det være en god idé at forberede dig med et par spørgsmål, som du kan stille urologi-sygeplejersken, inden du træder ind i urologiklinikken. Følgende tjekliste kan være vejledende til dit møde.

Sikkerhed

Dokumenteret sikkerhed på lang sigt

Er der kliniske beviser for, at det kateter, jeg er ved at bruge hyppigt eller dagligt, er sikkert for mig på lang sigt?

Hydrofil belægning for maksimal komfort og minimal skade på urinrøret under kateterisering

Har kateteret en hydrofil belægning, der forbliver glat både ved indsættelse og ved udtagning af kateteret, for at beskytte mit urinrør og give mig mest komfort?

Kateterets fleksibilitet

Er kateteret fleksibelt nok til ikke at skade mit urinrør (og forårsage for eksempel traumer eller blødning)?

Effekten

Kateterlængden (cm.), er vigtig for håndtering og fuldstændig blæretømning for at undgå infektioner

Hvor langt skal kateteret være for at give mig stabil håndtering og samtidig sikre fuldstændig blæretømning, der giver mig bedre beskyttelse mod infektioner?

Rørbredde (CH) for bedre tømning

Hvilken bredde skal der være på mit kateter?

Håndtering

Håndteringshjælp til et stabilt greb og non-touch teknik (minimeret bakteriel kontaminering) ved kateterisering

Tilbyder dette kateter et håndteringshjælpemiddel, der giver mig et godt greb for en bedre og sikrere håndtering?

Livsstilsbehov

Passer det ind i din livsstil?

Vil dette kateter være let at integrere i min livsstil? Er det diskret nok? Kan jeg folde det sammen og putte det i lommen? Har det en hængende funktion? Har den alle de ting, jeg har brug for (vand, opsamlingspose, håndteringshjælp mm.)?