The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

X

RIK for kvinder

Mange kvinder kæmper i mange år uden held for at finde en løsning på deres blæreproblemer. En metode, der nogle gange overses, eller endda undgås, er intermitterende kateterisering (RIK). RIK kan være en god løsning på mange af disse problemer, men kvinder er ofte en smule tilbageholdende over for RIK. Men når du har overvundet din modstand, har du muligvis fundet løsningen på dine blæreproblemer.

Lyder noget af dette bekendt?

Anatomi og positionering

For at sige det lige ud er det ikke så nemt for kvinder at se, hvor katetret skal føres ind, og du har sandsynligvis brug for lidt mere støtte i starten. 

Utilgængelige badeværelser

For mange kvinder er bare tanken om at forlade hjemmet uden at vide, om de kan finde et badeværelse, nok til at blive hjemme. Nogle kvinder drikker endda mindre for at begrænse toiletbesøgene (det bør du ikke gøre).

Endnu en ting, der skal passes ind

Nogle synes, det er noget rod, tidskrævende og endnu en ting, der skal passes ind i "livets puslespil", og som hæmmer ens sociale liv og relationer..

Frygt for manglende accept

Mange kvinder føler skam, tab af værdighed og lav selvfølelse, når de ikke kan lade vandet på normal vis. Nogle mener, at RIK er et overgreb og smertefuldt, går ud over deres kvindelighed og er forbundet med gamle mennesker. 

Denne frygt er helt normal, men takles ikke altid af sundhedspersonalet. Hvis du genkender dig selv i ovenstående, anbefaler vi, at du benytter lejligheden til at drøfte det med lægen ved næste besøg.   

Sådan overvinder du din modstand

 • Giv det en ærlig chance
  Dit engagement sikrer resultatet!  
 • Choose your catheter carefully
  Sørg for at foretage et bevidst valg af kateter ved at evaluere forskellige muligheder. Det er meget vigtigt at finde et kateter, der opfylder dine behov.  
 • Skræddersyet til dig
  Hele behandlingsløsningen skal passe ind i din dagligdag. Ellers er det svært at få til at fungere.
 • En god start
  En god start er afgørende for at lykkes med intermitterende kateterisering. Bed din læge om hjælp, og stil store forventninger til dit kateter