Er det rigtigt, at man ikke kan have en kæreste, hvis man bruger kateter?

Læs om 17-årige Evie og hendes holdning til myterne om urologiske problemer og forhold.

Ingen forventer, at en ung pige bruger kateter. I stedet tænker vi måske på ældre mennesker på hospitaler eller plejehjem. Ældre der ikke har fuld blærekontrol. Alligevel mener man, at 1 ud af 2 af os vil få en urologisk lidelse i løbet af vores liv. Der bliver bare ikke altid talt om det!

Jeg har ofte fået at vide, at jeg ikke ligner en, der bruger kateter, eller en, der ikke kan gå på toilettet normalt. Jeg plejer at svare med ordene "der er kriminelle, der ikke ligner seriemordere, men sådan er det bare!"

Vores opfattelser er formet af, hvad vi ved, og hvad vi associerer til forskellige emner. Så jeg føler, at det er enormt vigtigt at forklare folk, at urologiske sygdomme kan skyldes forskellige tilstande hos enhver uanset alder eller køn, som for eksempel:

  • Kræft i nyrerne, blæren og prostata
  • Medfødte misdannelser
  • Angst
  • Stroke
  • Sukkersyge
  • Multipel sklerose
  • Urinvejsinfektioner
  • Og meget mere ...

At bruge kateter kan være et tabubelagt emne, så jeg vil gerne hjælpe med at forklare helt grundlæggende, hvorfor det er så vigtigt. Det er meget værre ikke at tale om det end at gøre det.

Hvis jeg bruger kateter regelmæssigt og passer på min blære, kan jeg forblive ren, holde mine nyrer raske, reducere risikoen for infektioner og leve mit liv fuldt ud. Og hvis jeg ikke gør det? Jeg risikerer at lække overalt, hvor jeg går, og jeg risikerer nyreretention og infektion – og jeg kan være sikker på at ende på hospitalet i det lange løb.

De ting, jeg opnår, og de opgaver, jeg fuldfører hver dag, sker ikke på trods af, at jeg bruger kateter (blandt andre hjælpemidler). Det sker faktisk, fordi jeg bruger kateter – så det ikke at gøre det er faktisk værre end alternativet!

Evie træner på hesteryg – kateterisering forhindrer hende ikke i at gøre det hun elsker; det muliggør faktisk disse interesser

Jeg vil lige hurtigt gøre op med nogle myter, som ofte giver et forvrænget billede:

"Det er kun 'gamle' mennesker, der har urologiske problemer" 

Jeg blev født med mine, og jeg har brugt kateter siden jeg var 3 år.

"Katetre ligner en lang haveslange!" 

Takket være innovative produkter passer mine katetre nu diskret i min makeup-pung og har samme længde, som min mascara, i stedet for den klassiske 1 meter lange slange.

"Problemer med blæren og nyrerne opstår, fordi man er uhygiejnisk" 

Urologiske problemer kan komme, uanset hvor hygiejnisk du er (i modsætning til hvad mange mennesker tror), og nogle infektioner kan ikke undgås gennem renlighed.

"Folk, der bruger kateter, kan ikke lave 'normale' aktiviteter" 

Jeg rider på heste, overnatter hos andre, går på musikfestivaler og har taget en fuldtidsuddannelse. . . alt sammen fordi kateterisering faktisk hjælper mig med at leve mit liv fuldt ud.

"Man kan ikke være i et forhold, hvis man har urologiske problemer" 

Det er løgn. Den eneste forskel er, at det er mere sandsynligt, at du sorterer de 'dårlige' fra gennem naturlig udvælgelse. Når du fortæller folk om det, og når du er åben, efterlader det dig ofte med de sande venner, som accepterer dig som du er – og det er alligevel det, vi alle har brug for, ikke? Jeg ville sige, at det er en fordel, at det hjælper med at holde sig fra de "dårlige kandidater".

Jeg håber, at dette har været med til at kaste lys over et emne, der ikke bliver talt om så tit. Husk det, hvis du har en ven, et familiemedlem, en kollega osv., der har en urologisk sygdom. Og til alle dem, der lever med en urologisk sygdom – du er ikke alene.❤️

Venlig hilsen

Teenageren, der "ikke ser ud som om, hun ikke kan tisse".

– Evie Toombes

For mere information om urologiske problemer, der kan påvirke kvinder, og hvordan RIK kan hjælpe, kan du læse mere her:

At leve med blæreproblemer - Wellspect

Læs også mere om vores revolutionerende kvindekateter LoFric Elle:

  Læs mere om vores kvindekateter LoFric Elle

Emner: