Brugerhistorier Jeg er stolt af at kateterisere mig!

Jeg er stolt af at kateterisere mig!

Efter hun i sine 30'ere fik at vide, at hun skulle kateterisere sig resten af sit liv, følte Serena Green sig fornedret. Nu er hun stolt af at kateterisere sig, men hendes rejse til accept har involveret både venner, familie og sundhedspersonale.

En udiagnosticeret blæredysfunktion

Serena havde ubevidst levet med en udiagnosticeret blæredysfunktion i årevis, og det var kun på grund af en MR-scanning efter en diskusprolaps i ryggen, at problemet blev opdaget og identificeret.

- MR-scanningen viste, at jeg havde en meget stor masse i maven, som måtte udforskes. Så fandt man ud af, at jeg havde en ret stor blære, ikke nødvendigvis noget at være stolt af, men alle de forskellige tests, som jeg fik lavet efterfølgende, viste, at da jeg havde fået en diskusprolaps, havde den potentielt beskadiget nogle nerver i rygsøjlen. Det betød, at jeg helt havde mistet fornemmelsen af at vide, hvornår jeg skulle tisse, og at min krop totalt overkompenserede for det, for jeg har fremragende muskler i bunden af blæren.

- Så desværre ved jeg ikke, hvornår jeg skal tisse, og selv hvis jeg gjorde, ville jeg faktisk ikke være i stand til at tisse selv.

Efter diagnosen

Efter urodynamiske tests var Serena i starten meget modstander over for tanken om at skulle kateterisere sig, men hun fik mulighed for at tage lidt tid til at overveje sine muligheder.

-  Da jeg fik at vide, at jeg havde et problem med min blære, blev jeg rigtig ked af det. Man forventer ikke at ramme 40 år og få at vide, at din krop på en eller anden måde er gået i stykker, og du er i fare for at få brug for dialyse. Så det var virkelig et afgørende øjeblik for mig. Jeg ignorerede det, og jeg ignorerede det, og jeg ignorerede det ... og jeg forsøgte at skjule mit forfærdelige problem.

- Men to-tre år senere vidste jeg, at problemet var blevet værre. Jeg kunne slet ikke få urin igennem. Det var meget ubehagelig. Jeg så meget oppustet og meget overvægtig ud. Så jeg gik tilbage og fik nogle nye urodynamiske tests med en rar konsulent og en fantastisk uro-sygeplejerske, og vi talte alle mulighederne igennem. Jeg tog springet og besluttede mig for at begynde at kateterisere selv.

- Det var ikke en let beslutning. Jeg følte mig pinligt berørt, meget flov, og som de fleste, fordi det er nyt, var det ikke godt med forandring, ikke når det har noget med kroppen at gøre. Det var en meget svær tid, og jeg er meget taknemmelig for, at min dejlige mand har været så støttende.

At lære RIK

- At blive undervist i ren intermitterende kateterisering kan være en relativt kort proces, men den selvtræning, der følger med efter dit første besøg, kan være en længere proces. Da jeg for første gang prøvede at kateterisere på mit lokale hospital, var de virkelige tålmodige med mig, men jeg var i et ret uægte miljø. Jeg lå på en hospitals-sofa, og hun viste mig, hvordan jeg skulle gøre. Jeg var helt med på, hvad jeg skulle gøre, og hvor ofte jeg skulle selvkateterisere - og så sendte de mig hjem med et par katetre for at få mig i gang.

- Selvfølgelig var det en rimelig vanskelig overgang at flytte fra det sterile sofamiljø til sit eget hus og sit eget badeværelse.

- Så mit råd til alle, der er nye i RIK, er at komme ind i sit eget badeværelse så hurtigt som muligt og øve så ofte, som du overhovedet kan. Det er klart, at du ikke ønsker at fortsætte med at kateterisere 100 gange på en dag. Bare gør det, når du har brug for det, men giv dig selv masser af tid og ro - lås badeværelsesdøren, så børnene, konen, manden eller kæledyrene ikke kommer ind. Bare tag dig tid til at lære, hvordan din krop fungerer, og hvad der er bedst for dig, når du bruger et kateter.

Afgørende støtte

Serena har ikke været alene på sin rejse med RIK, og hun roser dem, der har været der til at støtte hende undervejs.

- Jeg føler mig som en sportsudøver med mit team omkring mig, især blærepleje-sygeplejerskerne, fordi de fik al forlegenhed til at forsvinde. Disse mænd og kvinder beskæftiger sig med RIK hver dag i deres liv, og det er normalt for dem. De har set det hele før, de har gjort det hele før, de har besvaret alle de underlige spørgsmål før.

- Ud over mit sundhedspersonale har der været nogle andre interessante hjælpere med undervejs. Det er klart, at min mand er fabelagtig. Vi tager meget på ferie, og det er ham, der går og finder et passende toilet til mig. Han kender mine høje standarder for at ville have sæbe, rene håndklæder, godt lys og så videre, så han er fantastisk til det. Han er til låns, hvis nogen har brug for at låne ham!

- I det første år havde jeg et par svære samtaler med venner og folk på arbejdet. De var lidt flove, men det gav mig mulighed for at lære at tale med folk om RIK. Som tiden er gået, har disse samtaler gjort mig meget mere positiv og selvsikker omkring RIK. Når man begynder at tale med folk, føler man sig ikke flov længere, og jeg er faktisk meget stolt af at kateterisere mig selv.

Råd

Seks år efter sin beslutning om at starte RIK vil Serena dele et par råd med kvinder, der kommer i gang med kateterisering.

- Jeg brænder meget for RIK, fordi det har gjort en virkelig stor forskel i mit liv, og hvordan jeg fysisk har det, så jeg vil virkelig gerne have, at alle andre får glæde af den positivitet.

Drikke

- Mit første råd til alle andre, der skal på denne rejse, er at forblive hydreret. Vi hører hele tiden om fordelene ved vand, og det er især vigtigt, når du selv kateteriserer, da det kan reducere antallet af infektioner.

Vær fortrøstningsfuld

- Mit næste råd er at være fortrøstningsfuld. Jeg tror, vi føler, at vi alle er selvkateteriserende, fordi vi har en slags problem med vores krop, men når du selv kateteriserer, skal det få dig til at føle dig positiv. Så vær sikker på, hvad du gør, tro mig, ingen ser på dig, når du bruger et offentligt toilet!