Hvorfor lod jeg der gå så længe, inden jeg prøvede ren intermitterende kateterisering?

"Det var vinklen, ikke højden", siger Arne og beskriver, hvordan han faldt ned fra et træ. Som en aktiv ung mand på 22 år havde Arne ved en fodboldkamp i parken med sine venner, set bolden sætte sig fast i en gren, og han klatrede op for at hente den. Det resulterede i et fald, der efterlod Arne med en rygmarvsskade, ude af stand til at gå eller kontrollere sin blære.

Det skete i 1990, og siden da har Arne haft en tilfredsstillende karriere og rejst hele verden rundt med sit arbejde. Han nyder at tilbringe tid sammen med sine børn, og han er aldrig stoppet med at være aktiv. Men han startede først med Ren Intermitterende Kateterisering (RIK) i 2013. Hvorfor begyndte han så sent?

"Stædig, siger Arne. Jeg er meget stædig."

Jeg havde brugt et uridom – en kappe, der dækker spidsen af penis, med en opsamlingspose spændt fast til benet. Det var som at have to blærer, jeg behøvede ikke at tænke på at gå på toilettet, og det var let at rejse. Men lugten og infektionerne..! Jeg havde så mange urinvejsinfektioner, UVI'er, og det påvirkede mit sexliv.

Hvis en urinvejsinfektion ikke kontrolleres, kan den i værste fald være livstruende.

Jeg fik et svært valg - enten kirurgi eller RIK.

Jeg fik lavet en scanning af min blære under et standard lægebesøg, og det var chokerende! Blærens muskeltonus var faldet betydeligt, det var derfor, jeg var i stand til at opbevare så meget urin. Væggene i blæren var udvidet, og det så frygteligt ud. Årsagen var, at uridomet kun tog sig af lækagen, den tømte ikke blæren, og det resulterede i overudvidelse af blæren. 

To år senere var min blære tilbage til normal størrelse og sund funktion.

Jeg var nødt til at genlære vanen med at gå på toilettet, hvilket var underligt, da jeg havde brugt år på aldrig at skulle tænke over det.

Jeg var aktiv før, men der var nogle sportsgrene, jeg ikke kunne gøre med en urinpose fastgjort til benet. Nu, med ren intermitterende kateterisering, kan jeg nyde at svømme med mine børn, noget jeg aldrig kunne gøre med posen på samme måde.

Viden om hvilke produkter, der er tilgængelige

Det er ikke one-size-fits-all, når det kommer til intermitterende kateterisering. Jeg fik ikke lov til at vælge det kateter, jeg ville, da jeg startede, og sygeplejersken vidste ikke, hvad der var tilgængeligt. Det første var et kateter uden hydrofil overflade. Og selvom jeg var meget glad for, at der ikke længere var nogen lugt, var det ikke altid behageligt at indsætte.

Hyppigheden af mine UVI'er faldt, men de opstod stadig på grund af strikturer (ardannelse, der begrænser urinstrømmen), hvilket resulterede i øget risiko for infektion. Jeg har siden lært, at charrière-størrelsen (diameteren på røret) ikke var stor nok, og det fik betydning for, hvor effektivt jeg kunne tømme blæren.

Introduktion til et kateter med en glattere overflade

Jeg ville nok være blevet ved med denne type kateter og størrelse, hvis jeg ikke var blevet introduceret til et helt andet type kateter.

For det første er overfladen glat ved indsættelse og udtagning, og for en person, der stadig har førlighed, er det utroligt vigtigt. Urotonic Surface Technology betyder, at kateteret har en overfladebelægning med en saltkoncentration svarende til urin. Og det er en helt anden overflade end katetre, der skal smøres med glidemiddel.

Det er afgørende med glatheden, når man indsætter og fjerner kateteret, for jeg har ikke oplevet friktion og urinrørstraumer, som er forbundet med en øget risiko for urinvejsinfektioner - det er med ro i sindet og uden tanke på infektion.

At finde den rigtige Charrière-størrelse reducerer risikoen for UVI

Jeg har også været i stand til at undgå UVI'er, fordi jeg har fundet en større charrière-størrelse (Arne bruger CH16). En større charrière-størrelse giver mig mulighed for helt og mere effektivt at tømme blæren. Med den mindre størrelse kom urinen meget svagt ud, og blæren skal tvinge urinen ud for en bedre og mere fyldig tømning.

Resterende urin i blæren kan forårsage infektion, men forekomsten af UVI'er er for mig faldet til ingenting indtil videre, og jeg har brugt et kateter med en hydrofil overflade i 6 år.

Opretholdelse af hygiejnen: Non-touch-teknikken

Hygiejnen kan være en stor bekymring, så udover at have en hydrofil overflade har mit kateter alt det nødvendige i pakken, inklusive en saltopløsning, der aktiverer den hydrofile overflade med et klem på pakken - jeg går aldrig tilbage til at skulle smøre kateteret selv.

Mit kateter har et gummihåndtag, der gør det let at vinkle kateterets retning, når det indsættes, og det opretholder hygiejnen med non-touch teknikken. Du rører aldrig kateteret, når det skal ind i kroppen.

Oplevelsen er så problemfri som muligt, og kateteret har en genlukkelig emballage til nem og diskret bortskaffelse.

Intimitet

Fordi min blæresundhed er blevet så meget bedre, er min selvtillid og mit sexliv forbedret. Det er noget, jeg ikke længere behøver at bekymre mig om, når jeg er intim. Hvis du tømmer blæren, før du har sex, behøver du ikke bekymre dig om lækage.

Hvis jeg kunne ændre en ting i årenes løb efter min ulykke, ville jeg have startet med kateter med en hydrofil overflade med det samme! Jeg kunne have undgået alle disse infektioner og dårligt helbred, fordi det er en let lært, praktisk og sikker terapi.

Det har gjort en kæmpe forskel for mit helbred og velvære.