Transanal irrigation (TAI) Tips og tricks

Nyttige tips og tricks

Folk, der praktiserer TAI, er normalt ret lettede, når de har opdaget et system, der fungerer for dem, og som hjælper dem med at genvinde kontrollen over deres liv. Mange skriver til os med historier om deres egne oplevelser samt tips og tricks, der kan støtte andre med lignende problemer. 

Tips og tricks fra en TAI-bruger

Kent Reverdal, der har en rygmarvsskade, har håndteret sin tarmdysfunktion ved hjælp af transanal irrigation i mange år. Her deler han ud af sine erfaringer, tips og argumenterer for, hvorfor han anbefaler TAI til at håndtere tarmproblemer.*

Hvorfor bruge TAI?

  • Værdighed
  • Kontrol
  • Tidseffektivitet
  • Færre urinvejsinfektioner
  • Mindre brug af medicin

Kents tips og tricks

Tip 1: Tålmodighed

Først og fremmest er tarmen sandsynligvis den del af kroppen, der tager længst tid om at tilpasse sig en ny situation. Vær tålmodig. Skab rutiner. Sørg for at drikke nok vand. Når du er i et varmere klima, skal du virkelig være opmærksom på dit indtag af væske og drikke meget mere vand end normalt for at undgå at blive forstoppet. At have en rimelig sund kost er også at anbefale. Det hjælper din tarm og får dig også til at føle dig bedre.

Tip 2: Evaluér og lær igen

Med årenes løb skal du muligvis justere, hvordan du udfører din rutine. Måske ved hjælp af TAI hver tredje dag i stedet for hver dag. Kroppe ændrer sig over tid, og jo bedre du bliver til at kende og lytte til din egen krop, jo mere kan du optimere din rutine.

Nogle brugere bliver bedt om at tømme deres tarm om morgenen. Det fungerer ikke nødvendigvis for alle, og du skal muligvis finde din egen ideelle tid, så du ikke føler dig stresset.

Tip 3: Mængden af vand

For nogle er omkring 500-600 ml en god mængde vand til irrigationen, mens andre bruger både mere og mindre vand. Tarmbehandling er ikke raketvidenskab – så gør dine egne ting på din egen måde. For eksempel sætter mange vandbeholderen på gulvet. Der er ikke noget galt med det, men du skal bruge øget tryk for at pumpe vandet ind i din tarm. Andre lægger et håndklæde på kørestolens sæde og sætter beholderen der. Det betyder, at der er behov for mindre tryk for at pumpe vandet. Hvis du ikke bruger kørestol, kan du bruge en almindelig stol eller håndvasken i stedet.

Tip 4: Hold ved kateteret

En af de mest almindelige misforståelser, selv blandt fagfolk, er, at behandlingen ikke fungerer for dig, hvis du har brug for at holde fast i kateteret for at forhindre det i at smutte ud. Det er simpelthen forkert!

De fleste mennesker med en rygmarvsskade (SCI) har ingen kontrol over lukkemusklen. Nogle ser det endda som en fordel at holde fast i kateteret og kunne justere proceduren. Når du indfører vand, skal vandet passere gennem afføringen og skylle tarmen. Nogle gange tager det tid for tarmen at udvide sig, så vandet kan passere. Når det sker, mærker jeg et øget pres på ballonen. Så ved jeg, at jeg er nødt til at stoppe med at fylde og vente, måske endda massere min mave for at hjælpe proceduren. Når jeg føler, at trykket falder, kan jeg genoptage processen ved at tilføje mere vand.

Tip 5: Tidsforbrug

Mange stiller spørgsmål om, hvor lang tid tingene tager. Min normale rutine er som følger:

  • Først tømmer jeg blæren, da det ellers vil påvirke den transanale irrigation.
  • Derefter indsætter jeg kateteret og fylder tarmen med vand, hvilket tager mellem 3 og 5 min.
  • Jeg tager kateteret ud og venter cirka 15-20 min.
  • Derefter tager selve tømningen 5-15 minutter.
  • I min egen rutine tager jeg altid et bad bagefter. Det får mig til at føle mig ren, og det minimerer bakterierne i det område. Det er noget, jeg er sikker på har en positiv effekt på at reducere risikoen for UVI. Jeg ville ønske, at vi alle kunne være mere opmærksomme på tarmbehandling og dens virkning på urinvejsinfektioner.

Tip 6: Brug af finger og handsker

Jeg har set instruktionsvideoer, der viser, hvor let det er for afføringen at passere efter irrigation. Men det fungerer ikke altid så let for mig. Jeg skal normalt putte en finger (med handske på) op i numsen for at hjælpe lukkemusklen med at slappe af, så afføringen kan passere. Det ser også ud til at udløse reflekserne, så det hjælper meget. Hvis tarmen ikke starter af sig selv, så prøv at massere maven nedad. Læn dig fremover, hvis det er muligt. Normalt vil disse ting kombineret gøre tricket.

* Kents tip er baseret på hans egne erfaringer og bør ikke betragtes som medicinsk rådgivning. For lægehjælp skal du altid konsultere en sundhedsfaglig person.

Børn og TAI

Hvordan fungerer transanal irrigation (TAI) for børn? Her undersøger vi, hvordan og hvornår vi skal introducere TAI for børn.

Brugerhistorier - Tarm

Her deler vores brugere deres historier om, hvordan de lever med og håndterer deres tarmproblemer.

Navina Bowel Care