Et liv uden forstoppelse

Marija på 58 år har været kronisk forstoppet i årevis. Med TAI har hun fået friheden tilbage.

1246292-Navina FBD2 Marija Testimonial 2-HC

Jeg kan ikke huske, hvornår min tarm ikke har gjort ondt. Jeg begyndte at have maveproblemer i mine sene teenage år, og ingen kunne finde ud af hvorfor. Min mor har altid fortalt mig, at æbler var godt for fordøjelsen, så det har været en stor del af min kost. Alt efter, hvilken frugt jeg havde læst ville fremskynde fordøjelsen har jeg spist svesker, pærer, mandariner, druer og kiwi. Sandsynligvis godt for mit indtag af vitaminer, jeg er dog ikke sikker på hvor meget det hjalp på transittiden.

Et aktivt liv

Jeg har været aktiv hele mit liv og trænet atletik, da jeg var yngre (jeg mødte også min mand på banen). Desværre satte en knæskade en stopper for atletikken, men så begyndte jeg på cykling. Jeg elsker at være udendørs, og motion har altid hjulpet mig med at lindre smerten.

Lever med smerte

Når du er konstant forstoppet, skal du lære på leve med smerte. Det er en "tung" følelse. Du har en trang til på gå på toilettet, og så er du alligevel ikke i stand til på få noget ud. Jeg kunne sidde i timevis på toilettet, og der skete ingenting. Jeg har regelmæssigt gravet mig ud. Den følelse du har, når du tager en gummihandske på og graver i din egen anus, ja den er ikke særlig rar, men er du desperat, er du villig til at gøre alt for at finde en løsning.

Søger hjælp

Jeg talte med flere læger om min situation, og det endte ofte med en koloskopi. Da undersøgelserne aldrig har vist, at der er noget galt med min kolon, er jeg ikke blevet undersøgt yderligere. Jeg blev informeret om at drikke mere vand og spise flere fibre, og så blev jeg sendt hjem.

Så en dag fik jeg et tip. I et af mine ofte besøgte internet fora hos en gastroenterolog, fik jeg etableret en aftale. Først ville hun have mig til at prøve en ny form for medicin, og det syntes at hjælpe for en tid, men så hjalp det ikke længere. Så var det, hun foreslog, at jeg skulle prøve Transanal Irrigation. Da hun sagde, at jeg ville sætte en plastik kateter op i min bagdel - og puste en ballon op der – fik jeg kuldegysninger. Da hun viste mig det, kunne jeg se, at det er et ret lille kateter, og det var meget glat, næsten som et termometer.

Ny terapi

Den første måned, udførte jeg proceduren hver dag og øgede langsomt vandmængden. Nu skyller jeg hver anden, eller hver tredje dag. Jeg bruger en app, der holder styr på mine data, og det er virkelig nemt. Jeg indsætter katetret, bare to tryk på en knap på kontrolenheden, og det er det. Et toilet besøg for mig tager omkring 30 minutter, og hele mit liv har taget en enorm drejning til det bedre.

At få livet tilbage

Jeg er sund, jeg sover som et barn, og jeg føler mig aldrig forstoppet. Jeg kan næsten ikke tro, at det er sandt, jeg føler mig aldrig forstoppet. Jeg føler mig frisk nu. Det lyder måske lidt overfladisk, men jeg har været meget fokuseret på om, jeg lugtede eller ej. Min selvtillid er tilbage, og jeg er begyndt at lægge planer, både at gøre nye ting og flere ting. Jeg var begyndt at gøre mindre, af mangel på energi. Jeg har tilmeldt mig et cykelløb, til et velgørenhedsarrangement senere på året, så lige nu er jeg i fuld træning. For første gang i mange år gør jeg det ikke for at lindre smerten – fordi jeg ingen!

 

Spørgeskema til tarmfunktionen

Lær mere om TAI

 

Emner: