En rejse gennem helvede

"Jeg mærkede angsten i maven på forhånd, og så vidste jeg, at det hastede. I dagene op til de her krampe-symptomer kunne jeg gå på toilettet op til ti gange om dagen, men alt, hvad der kom ud, var på størrelse med ærter. Jeg følte, at jeg hele tiden havde brug for at gå på toilettet."

For lidt over syv år siden, efter en optisk nervebetændelse i venstre øje, fandt Li ud af, at hun havde multipel sklerose. Inden da havde hun haft forskellige symptomer, som hun havde søgt læge for, men ingen havde forstået, at det var MS-attacks, hun oplevede. Et par år senere begyndte Li at få krampelignende anfald i maven, og hun var tvungen til at gå på toilettet med det samme for at forhindre et uheld.

Læs mere om almindelige tarmproblemer her

Li beskriver følelsen af disse anfald som netop at have taget et afføringsmiddel og ikke længere have kontrol over sin tarm. Hun nåede normalt ikke at trække bukserne op igen, før det næste krampeanfald kom, og hun måtte hurtigt sætte sig på toilettet igen. 

Hverdagsting som at handle ved den lokale købmand gav angst og stress, da hun som regel kun nåede at gå i butikken et par minutter, før hun måtte løbe på kundetoilettet. At gå i biografen eller teatret var næsten utænkeligt, fordi hun ikke vidste, om hun hurtigt skulle finde toilettet under en forestilling.

Jeg har næsten aldrig været ude at spise frokost med mine kollegaer, fordi jeg ikke ved, om jeg når tilbage på toilettet i tide. En sjælden gang imellem, når jeg er med, siger jeg, efter at vi er færdige med at spise, at jeg skal klare nogle ærinder, og så løber jeg ud på kundetoilettet.                    Det er som om, maden går lige gennem maven og ind i tarmen.  

Når lægen ikke lytter

På trods af at hun tog problemet op med sin MS-læge ved flere lejligheder, fandt Li ud af, at lægen ikke lyttede, hvilket var utroligt nedslående. Det var først, da Li kom på skadestuen med et attack, at nogen rent faktisk spurgte hende, om hun havde haft problemer med sin tarm. Lægen på skadestuen gav Li afføringsmidler. Da hun besøgte sin MS-læge igen et par måneder senere, beskrev Li det helvede, hun oplevede med sin tarm. Igen lyttede lægen ikke, og Li blev efterladt i tårer. Lægen foreslog i stedet antidepressiver, men det ville ikke løse Lis problemer.

Vendepunktet

Li gennemsøgte den svenske neurologiforenings avis og så en annonce for et foredrag kaldet 'Elefanten i rummet' om blære- og tarmproblemer. Li deltog i håbet om, at hun ville få nogle tips til, hvordan hun skulle håndtere sine tarmproblemer. 

En af talerne var Maria, der er produktspecialist hos Wellspect og med mange års erfaring inden for sundhedsvæsenet. Hun præsenterede mulige løsninger for dem, der led af problemer med blæren og/eller tarmen. Li henvendte sig til Maria for at få råd:

-    Det var der, det hele gik i stykker for mig. Jeg fortalte Maria om det rene helvede, mine tarmproblemer forårsagede, og hvordan jeg havde svært ved at påtage mig selv de mest banale opgaver. Maria forstod hurtigt, at jeg havde brug for råd og støtte, og hun rådede mig til at kontakte sundhedscentret igen for at få en henvisning til en koloskopi for at udelukke andre tilstande, der kunne være årsag til disse tarmsymptomer.

Li sikrede sig endelig en tid hos en gynækolog, urolog og en uroterapeut, og sammen konkluderede de, at Li skulle prøve transanal irrigation (TAI).

-    Den første måned kunne jeg tømme min tarm hver dag og finde vej ved at øge mængden af vand. Det var lidt svært i starten, og jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at jeg ikke tænkte 'Skal det være så besværligt?!', de første par gange jeg prøvede det. Men nu går det stille og roligt, min tarm har tilpasset sig rutinen, og der går cirka 30 minutter, fra jeg starter, til min tarm er tom.

Nu kan Li rejse, gå på legepladsen med sine børnebørn i flere timer ad gangen, gå i teatret, nyde lange gåture og shoppe. Frokosten med kollegaerne er genoptaget uden angst.

Jeg har fået mit liv tilbage og kan igen være en del af alle de ting, jeg havde måttet opgive!

Vil du vide mere om transanal irrigation - TAI?

Download vores guide: "Livet med TranAnal Irrigation"

Vil du i kontakt med en af vores dygtige produktspecialister? 
Så kontakt os her:

Kontakt vores produktspecialister

 

Emner: