The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

X

Retention

Retention kan næsten opfattes som det modsatte af inkontinens – problemet her er, at blæren ikke tømmes helt, eller at der generelt er problemer med at tømme blæren. Der kan være mange årsager til, at man ikke kan tømme blæren, og de opdeles generelt i akut urinretention og kronisk urinretention.

Marks historie

Marks job forhindrede ham i at gå på toilettet, når han skulle, og som følge heraf begyndte han at dryppe og udviklede urinretention. Her fortæller han om, hvordan RIK fjernede den nervøsitet og forlegenhed, som dette gav anledning til i sociale situationer.

Akut urinretention

Den pludselige manglende evne til at lade vandet er normalt symptom på en anden tilstand, som kræver behandling. Den kan skyldes obstruktion i blæren eller urinrøret (det rør, som fører urinen fra blæren og ud af kroppen), af en forstyrrelse af de sensoriske informationer i nervesystemet (f.eks. skader på rygmarv eller nerver) eller ved udvidelse af blæren (f.eks. ved at forsinke vandladning i for lang tid). Ud over en tydelig og pludselig manglende evne til at tømme blæren oplever folk normalt udspiling af maven.

Komplikationer til ubehandlet urinretention kan være skader på blæren og kronisk nyresvigt.

Behandlingen er at dræne urinen fra blæren med intermitterende kateterisering sammen med behandling af den underliggende årsag

Kronisk urinretention

Kronisk urinretention skyldes normalt, ligesom akut retention, en anden årsag, som kræver behandling. Det kan være en afløbshindring, en svag blæremuskel, et neurologisk problem eller en bivirkning af et lægemiddel, for blot at nævne nogle få.

Symptomerne kan være forvirrende, for selvom du måske kan lade vandet, kan du have problemer med at starte vandladningen eller tømme blæren helt. Du kan have hyppig eller pludselig trang til at tisse, men har så alligevel problemer med at lade vandet, når du kommer ud på toilettet. Eller du føler måske stadig trang til at lade vandet, når du er færdig med at tisse. Samtidig kan du måske også dryppe urin mellem vandladningerne på grund af en overfyldt blære (overløbsinkontinens).

På grund af disse forvirrende symptomer diagnosticeres kronisk retention ret ofte som overaktiv blære eller tranginkontinens. Det er alvorligt, for behandlingen for overaktiv blære er grundlæggende at "berolige blæren" med medicin – og det øger naturligvis retentionen.

Lægen eller sygeplejersken kan måske bruge ultralyd eller måle resturin efter kateterisering for at sikre, at du ikke har retention. Komplikationer til ubehandlet kronisk retention kan være urinvejsinfektioner, skader på blæren,inkontinens og kronisk nyresvigt.

Behandlingen er som ved akut retention at behandle den underliggende årsag og ofte at dræne urinen medintermitterende kateterisering.

Spørgsmål: Hvordan kan jeg være inkontinent, når mit problem er retention?

Inkontinens og retention er modsatrettede problemer. Kort fortalt, gør inkontinens det svært at holde på urinen, mens retention gør det svært at skille sig af med urinen. Når du lider af retention, kan det forhindre dig i at tømme blæren helt. Din krop fortsætter med at producere mere urin end du udskiller ved hvert toiletbesøg. Efterhånden vil ophobningen af urin i blæren overstige din blæres evne til at holde på det - hvilket resulterer i urinlækage, som man normalt forbinder med inkontinens. Desuden kan der ske tilbageløb til nyrerne og muskelskader på blæren.

Det positive er, at ligegyldigt om lækagen skyldes retention eller inkontinens, kan det hurtigt afhjælpes med selvkateterisering. Selvkateterisering med LoFric hjælper dig med at tømme blæren fuldstændigt, hvilket forebygger en overfyldt blære, urinlækage og de helbredsproblemer, der kan følge i kølvandet på retention.