The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

X

Lær mere om forstørret prostata symptomer og behandlinger

Har du oplevet problemer med blæretømning og undrer dig over, hvad det kan skyldes? Her kan du læse mere om symptomerne ved forstørret prostata.

Du får et kort overblik over, hvad det skyldes, hvordan forstørret prostata kan behandles og - det vigtigeste - hvorfor det er vigtigt at søge hjælp tidligt. Anvend linkene herunder.  

Skal du ofte på toilettet om natten?

Natlige toiletbesøg er noget mange mænd oplever med alderen, og det er et af symptomerne ved forstørret prostata.

Andre symtomer er langsom eller afbrudt vandladning, hyppige toiletbesøg og til og med have problemer med at holde sig.

Du kan have et eller flere symptomer på forstørret prostata der dukker op gradvist.

Mange mænd lever med symptomerne på en forstørret prostata

50% af alle mænd over 50 får symptomer på en forstørret prostata og forekomsten øges med alderen. Hvis du er en af dem, er det vigtigt at huske, at du ikke er alene og du kan få hjælp.

Mange mænd med symptomer bekymrer sig for at det kan være prostatakræft, og bekymringen afholder dem fra at søge hjælp. Men forstørret prostata og prostatakræft er to vidt forskellige diagnoser.

Det kan være betryggende at vide, at forstørret prostata ikke udvikler sig til prostatakræft. Forhåbentlig kan den mere alvorlige diagnose udelukkes ved en udredning. 

Hvad er forstørret prostata?

Når prostataen forstørres lægger den et tryk på blæren og urinrøret. Og hvis urinrøret er obstrueret kan det være svært at starte  vandladningen, man  kan føle en trang til hyppige toiletbesøg og føle ikke kunne tømme blæren helt tom, med en øget risiko for urinvejsinfektion. 

Hvorfor prostataen vokser er ikke helt klarlagt. Men hormonbalancen i kroppen ændrer sig med alderen, hvilket kan være årsag til at prostataen vokser. De mere alvorlige symptomer er en større risiko for at det påvirker dit generelle velvære negativt. Hvis obstruktionen gør det ekstremt svært at tømme blæren - og ikke behandles - kan det skabe permanent skade på blæren eller nyrerne.

Beskrivelse: A: Normal Prostata B: Forstørret Prostata 1. Blære 2. Normal prostata 3. Normalt urinrør 4. forstørret prostata 5.  Komprimeret urinrør

BPE Illustration

Find den bedste behandling til forstørret prostata - du har muligheder

Der er flere tilgængelige behandlingsmuligheder, afhængigt af graden af dine symptomer. Mulighederne strækker sig fra medicin til at skrumpe prostataen, til kirurgisk at fjerne væv fra prostataen.

På alle stadier eller som en langvarig løsning, kan det være at din læge ordinere symptomaflastning i form af et kateter. Det er en god mulighed da det hjælper til med at tømme blæren helt tom hver gang. Så du slipper for at gå på toilettet midt om natten eller være bekymret for pinlige lækager. 

Ren Intermitterende Kateterisering (RIK) efterligner den naturlige vandladning. 

Hvis din blære holder dig tilbage, er RIK den næstbedste måde at lade vandet eftersom det efterligner den naturlige vandladning. RIK er en  teknik der er let at lære og kan udøves hvor som helst. Du anvender et kateter, som du kan smide ud efterfølgende og det tager kun få minutter. Det hjælper dig med at tømme din blære helt tom og giver dig kontrollen tilbage.  

Det er meget anderledes end et fastliggende kateter, som forbliver i urinrøret over flere dage eller uger og kontinuerligt dræner urin fra blæren. 

Waterfall BPE Image

Kan en forstørret prostata påvirke en mands seksualitet?

Hør Erik Sagen fortælle om de hyppigst forekommende forespørgsler i forbindelse med en forstørret prostata i filmen herunder. Hvornår du skal søge hjælp, hvordan du tager emnet op med din familie, om det kan påvirke dit sexliv, og hvad du kan forvente af behandlingen.