The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

X

Sådan påvirker en forstørret prostata (BPH) din blære

Prostata sidder lige under blæren hos manden. Urinrøret, som al urin skal igennem, passerer lige igennem prostata. Når prostata vokser, hvilket den normalt gør, når mænd bliver ældre, klemmer den på urinrøret, og det kan gøre det vanskeligt eller helt umuligt at lade vandet.

Ved 50-årsalderen har halvdelen af alle mænd forstørret prostata, og ved 80-årsalderen er dette tal omkring 90 %. Det vides ikke med sikkerhed, hvorfor mænds prostata bliver forstørret, men kendte risikofaktorer er alder og fungerende testikler (testiklerne producerer stadig sæd og det mandlige kønshormon testosteron).

Enlarged prostate BPH full width

Sådan påvirker en forstørret prostata (BPH) blæren

Sådan påvirker en forstørret prostata blæren

Omkring halvdelen af alle mænd med forstørret prostataoplever symptomer. Det forsnævrede urinrør gør det svært at tømme blæren eller modstå trangen til at lade vandet: 

Tømningsproblemer

  • Problemer med at starte tømning 
  • Urinstrålen er svag 
  • Der opstår en følelse af, at blæren ikke er helt tømt 
  • Blæren er ikke helt tømt efter vandladning

Problemer med at modstå trang til at lade vandet 

  • Behov for at lade vandet ofte 
  • Behov for at lade vandet om natten 
  • Kraftig trang, som fører til urinlækage
Nogle gange fører disse tømningsproblemer til et totalt stop for urinen og urinvejsinfektioner, som er svære at behandle. Ovennævnte symptomer kan også skyldes andre sygdomme i de nedre urinveje, så du bør altid gå til læge, før du påbegynder nogen form for behandling. 

Problemer

Da der klemmes på urinrøret, skal blæren udøve et højere tryk for at få urinen ud. Det medfører, at blærens vægge bliver tykkere, og det gør den mindre fleksibel og mindre elastisk. Det betyder, at blæren ikke kan trække sig sammen så godt som før, så al urinen kan ikke klemmes ud. Resturin kan være grobund for bakterier, som giver urinvejsinfektioner.

Alans historie

Se Alan fortælle om at blive diagnosticeret med forstørret prostata (BPH).

Behandlinger

Der er mange behandlinger for forstørret prostata. Det afhænger af, hvor kraftige symptomerne er. I lettere tilfælde kan lægen vælge at "vente og se", om det bliver bedre af sig selv eller kræver behandling. I mere alvorlige tilfælde er behandlingsmulighederne medicin for at reducere prostatas størrelse til fjernelse af prostatavæv ved operation. 

Uanset grad kan lægen anbefale symptomlindring med periodisk eller permanent brug af kateter. Det er en god mulighed, fordi det tømmer blæren helt – hvis du f.eks. kateteriserer, før du går i seng, skal du ikke op på toilettet midt om natten. Du kan også hurtigt og nemt afhjælpe følelsen af, at du skal på toilettet, men ikke kan selv, i dit eget badeværelse. Og fordi du tømmer blæren helt, behøver du ikke at bekymre dig om pinlige lækager, når du er uden for hjemmet.

Der er to typer urinkatetre, permanente og intermitterende katetre (RIK). Permanente katetre sidder længere tid i kroppen. De kan være velegnede til nogle sygdomme, men er vist at medføre lækager og komplikationer som betændelse, urinvejsinfektioner, blæresten og forsnævringer af urinrøret.  

Et intermitterende kateter indføres kun i urinrøret, når blæren skal tømmes, og det fjernes umiddelbart efter. Det efterligner den naturlige tømning af blæren med jævne mellemrum, og du kan være kontinent mellem vandladningerne. Engangskatetre bruges også ofte, mens man venter på, at en medicin virker, eller på en operation.

Intermitterende katetre kan have en meget positiv indvirkning på livskvaliteten. De kan især hjælpe med at forbedre sexlivet, da der ikke er noget kateter i vejen. Det giver større selvtillid og spontanitet.


Links

Relaterede links

urologyhealth.org
Urology Care Foundation er American Urological Associations officielle stiftelse. Webstedet indeholder information om de forskellige tilstande, forskning, et patientmagasin og tips om en sund livsstil.

ics.org
Find information om begivenheder, nyheder og uddannelse til både sundhedspersonale og mennesker med urinvejs-, tarm- eller bækkensygdomme på International Continence Societys portal.

pcf.org
Prostate Cancer Foundation er oprettet for at bekæmpe prostatakræft gennem finansiering af forskning.

prostatehelp.me.uk
Dette websted er oprettet af en prostatakræftpatient, som ønskede at hjælpe andre patienter med en oversigt over behandlingsmuligheder, rådgivning og information.

prostatecanceruk.org
Prostate Cancer UK's mission er at forhindre, at mænd dør af prostatakræft, ved at sørge for information, støtte, begivenheder og en mulighed for at donere penge til yderligere forskning på området.