The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

X

Hvordan påvirker MS blæren og tarmen?

Hvad er MS, og hvordan påvirker det din blære og tarm?

Ved Multipel Sklerose (MS) angriber immunsystemet den beskyttende hinde (myelin), som dækker nervefibrene og forårsager kommunikasionsproblemer mellem hjernen og resten af kroppen. Det anslås, at mere end 2,3 millioner mennesker over hele verden lever med MS og dens komplikationer, men behandling kan hjælpe og forbedre sygdomsforløbet samt lindre symptomerne.

Graden af symptomer er forskellig fra person til person, men op mod 95 % af dem der lever med MS vil på et tidspunkt lide af blæreproblemer og inkontinens (Peyronnet et al. Reviews in Urology 2019). Tarmproblemer er også almindelige og rammer op mod 70 % af personer med MS (Preziosi et al. Degenerative Neurological and Neuromuscular Disease 2018).

Forstoppelse og/eller afføringslækage kan være et af de første symptomer på MS. Der findes løsninger til at kunne afhjælpe dette.

MS affect on bowel and bladder section banner

Hvorfor påvirker MS blæren og tarmen?

Rygmarven spiller en central rolle i blære- og tarmfunktionen. Når MS beskadiger myelinet, kan meddelelser mellem hjernen og den del af rygmarven, der styrer blæren og tarmen, blive afbrudt, hvilket resulterer i blære- og tarmdysfunktion.

De områder af centralnervesystemet, der styrer urinvejene, er placeret i den nederste del af hjernen og den nederste del af rygmarven. Beskeder transmitteres mellem hjernen og urinvejene langs nerverne, der udgør rygmarven.

 • Læsioner kan føre til ændret eller afbrudt nervetransmission
 • Nervebaner kan være ødelagt – nervesignaler når ikke deres destination
 • Mindre kontrol af nervesignaler og muskulær koordination fører til enten underaktivitet eller overaktivitet af musklerne i blærevæggen.

Tarmfunktionen styres af hjernen og rygmarven, samt tarmens eget nervesystem: det enteriske nervesystem, som koordinerer bevægelser, sekretion og optagelse af indholdet fra tarmsystemet. Tarmdysfunktion ved MS ligner tarmdysfunktion ved rygmarvsskader og kaldes neurogen tarmdysfunktion (NBD). Den præcise mekanisme bag NBD ved MS kendes ikke, men læsioner i hjernen og rygmarven har vist sig at:

 • Forsinke nervesignaler til anale sfinkter
 • Muskelkoordinationsproblemer, der resulterer i problemer med at tømme tarmen
 • Tab af frivillig kontrol over tarmtømning

NBD forårsager forstoppelse, fækal inkontinens og tidskrævende tarmpleje. Forstoppelse kan også komplicere blæretømning og øge hyppigheden af urinvejsinfektioner. Det er ikke kun skaderne på nervesignalerne, der påvirker tarmfunktionen ved MS, medicin og nedsat evne til at bevæge sig har også indflydelse på tarmfunktionen.

MS Lofric products banner

Hvordan kan LoFric hjælpe dig med at få kontrol over din blære?

Selvom udfordringerne for MS-patienter er meget individuelle, vil størstedelen af patienterne opleve problemer med vandladningen.
For personer med MS er det særligt vigtigt at fortsætte med ordineret blæretømnings-behandling på samme måde over tid. Udviklingen af sygdommen kan være meget uforudsigelig, hvilket gør korrekt vandladning sværere i nogle perioder og lettere i andre. Men selv en lille mængde resturin kan føre til urinvejsinfektioner. Dette har igen vist sig potentielt at forårsage nye attacks eller pseudo attacks, efter en periode med ro på sygdommen.

For personer med tilstrækkelig fingerfærdighed til at håndtere et kateter, er selvkateterisering med et LoFric-engangskateter en sikker og bekvem måde at tømme blæren på. Proceduren udføres på samme måde som at gå på toilettet for at tømme blæren, men ved at bruge et engangskateter, der kasseres efter vandladningen. Denne metode til at tømme blæren regelmæssigt kaldes ren intermitterende kateterisering (RIK), og den er effektiv, uanset om du har problemer med at holde på urinen eller tømme blæren..

Hvad er intermitterende kateterisering?

 • Praktisk, hurtig og sikker - og du kan udføre det selv.
 • Det forhindrer resturin, hvilket reducerer risikoen for urinvejsinfektioner, hvilket igen reducerer risikoen for et nyt attack eller gentagelser af gamle.
 • Det giver dig kontrol over din blære, og du kan tømme dig før aktiviteter, før du går i seng osv., og det giver mulighed for at gøre de ting, du kan lide, uden at bekymre dig om lækage.

Hvordan virker intermitterende kateterisering?

Med ren intermitterende kateterisering (RIK) menes regelmæssig indsættelse af et LoFric-kateter (et plastikrør) i blæren for at udtømme urinen. Terapien hjælper blæren med at blive helt tømt, hvilket har flere fordele: Eksempelvis reducerer det risikoen for at få en urinvejsinfektion på grund af resterende urin i blæren. Når blæren er tom, fjernes kateteret og kasseres i skraldespanden. De fleste mennesker lærer at selvkateterisere meget hurtigt efter at være blevet oplært af en sygeplejerske eller uroterapeut. Proceduren er lige så hurtig som at gå på toilettet på den sædvanlige måde, og med lidt træning tager det kun et par minutter.

Selvom det kan føles en lille smule udfordrende i begyndelsen, gør det ikke ondt. Som med enhver ny teknik gør øvelse mester. Tusindvis af kvinder, mænd og børn verden over bruger selvkateterisering hver dag. Det forebygger også risikoen for nyreskader og urinvejsinfektioner.

Læs mere om Lofric produkter her
MS Navina products banner

Hvordan påvirker MS tarmen?

Hos personer med MS rangerer tarmproblemer som det tredje mest generende symptom efter træthed og mobilitetsproblemer. Dette er ikke overraskende på grund af symptomernes pinlige karakter, og at tarmsymptomer påvirker deres daglige aktiviteter og sociale interaktioner. Faktisk er tarmsymptomer en af de primære årsager til manglende evne til at arbejde for mennesker med MS, efter spasticitet og inkoordination.

Tarmsymptomer er korreleret til invaliditet og sygdomsvarighed, men personer med mindre handicap og kort tid med MS kan også have tarmsymptomer. Faktisk kan svær forstoppelse være et af de første symptomer på MS.

Det er almindeligt hos MS-patienter med tarmproblemer, både forstoppelse eller tarmlækage påvirker omkring 50 % af MS-patienter på et tidspunkt og er et vedvarende symptom hos én ud af fire. Det lyder måske mærkeligt, men forstoppelse og tarmlækage eksisterer sideløbende og veksler hos mange mennesker, der er ramt af MS.

Den tid, der bliver brugt på tarmpleje, er en betydeligt medvirkende faktor til nedsat livskvalitet, da mange ramt af MS planlægger deres liv omkring deres toiletbesøg og skal bruge meget tid på badeværelset. Faktisk vil nogle helst ungdå at forlade huset på grund af gentagne forsøg på at tømme deres tarm og frygt for utilsigtet tarmlækage.

Hvordan kan transanal irrigation med Navina hjælpe dig med at få kontrol over din tarm efter en MS-diagnose?

Tarmskylning, også kendt som Transanal irrigation (TAI), har vist sig at være en effektiv behandling af tarmproblemer. Det forbedrer ikke kun symptomer på forstoppelse og reducerer utilsigtet tarmlækage, men reducerer også tiden brugt på tarmpleje samt behovet for sundhedspleje. Mennesker med MS, der bruger TAI, har færre hospitalsindlæggelser og lægebesøg end før, de brugte TAI, og de oplever samtidigt færre urinvejsinfektioner.

Hvordan virker transanal irrigation?

Transanal irrigation (TAI) er en terapi, der effektivt tømmer tarmen ved at indføre vand i endetarmen. Det udføres med Navinas irrigationssystem via et rektalkateter for at indføre vand i tarmen. Vandet kan starte tarmbevægelserne og tømme den nederste del af tarmen. Denne terapi kan spare den enkelte for en masse tid og nedbringe frustrationerne, når de konservative metoder (exsempelvis diæter, livsstilsråd osv.) ikke giver ønskede resultater.

Hvad er fordelene ved Navinas irrigationssystem?

 • En måde at tømme tarmen regelmæssigt på, så den nederste del af tarmen forbliver tom i op til 2 dage, hvilket effektivt forhindrer lækage.
 • En sikker måde at tømme tarmen på, som du selv kan udføre derhjemme.
 • En måde at tage kontrol over din tarm på - brug af TAI giver mulighed for at vælge tid og sted for at tømme tarmen, så det passer til dig og dit liv.
 • Andre vigtige fordele er, at du ikke skal bruge så meget tid og energi på at pleje din tarm, hvilket frigør tid til det, du godt kan lide at lave i livet.

Uddannelse og personalisering er nøglen til succes i tarmskylning, og oplæring er meget vigtigt, når du begynder. Forbered dig og giv dig tid til at ændre vaner, både mentalt og fysisk, og giv tarmen tid til at tilpasse sig dine nye rutiner. Du har også brug for tid til at finde dine optimale behandlingsparametre. Det er vigtigt at have realistiske forventninger til, hvad Navinas tarmskylning kan gøre for dig, og hvor lang tid det kan tage at opnå tilfredsstillende resultater. En indkøringsperiode på op til 4-12 uger kan være nødvendigt for at stabilisere tarmen og udvikle en god, individualiseret afføringsrutine.

Giv det tid. Det er det værd!

Læs mere om Navina System her
MS pages what is MS banner

Hvad er MS?

Ved MS angriber immunsystemet den beskyttende hinde (myelin), der dækker nervefibre og forårsager kommunikationsproblemer mellem din hjerne og resten af din krop. Til sidst kan sygdommen forårsage permanent skade eller forringelse af nerverne.

Kroppen kan reparere skaden på myelinpladen, men den vil ikke være komplet. Skaden afslører læsioner og ar, og det er her navnet kommer fra, Multipel sklerose, multiple ar.

Hvem rammes af MS?

Vi ved ikke, hvad der forårsager MS, men der er visse faktorer, der kan øge risikoen eller udløse det. MS kan forekomme hos alle aldre, men det viser sig for det meste hos mennesker i alderen 20-40 år. En lav eksponering af D-vitamin og sollys har vist sig at øge risikoen for at udvikle MS. Dette kan være grunden til, at folk af nordeuropæisk oprindelse er blandt de højeste risikogrupper for at udvikle MS. Andre faktorer, der er korreleret til en øget risiko, er overvægt, rygning, inflammatoriske sygdomme og en række vira.

Kvinder har op til tre gange så stor risiko for at udvikle MS som mænd. Risikoen for MS i den generelle befolkning er 0,5 % og stiger til 1 %, hvis en forælder eller søskende har det.

Hvad er symptomerne på MS?

Symptomer på tilbagefald kommer normalt efter 24 til 48 timer, varer mellem et par dage og op til et par uger og derefter forbedres de i mellem 80 og 100% af tilfældene. Almindelige symptomer omfatter tab af syn på et øje, tab af kraft i en arm eller et ben og følelsesløshed i en eller flere lemmer. Undersøgelser viser, at op til 95 % af MS-ramte vil opleve urininkontinens, og omkring 70 % vil lide af forstoppelse og/eller fækal inkontinens. Ved øget viden om behandlingsmuligheder og symptomlindring kan vi forbedre livskvaliteten betydeligt!

Hvilke behandlingsmuligheder finds der for MS?

Der findes ingen kur mod sygdommen, men behandlinger kan hjælpe med at fremskynde bedring efter attacks, forbedre sygdomsforløbet og lindre symptomer. Den bedste du kan gøre, hvis du lever med MS, er at gå til behandlinger hos et specialiseret team, der kan hjælpe dig med at overvåge og håndtere udviklingen . Der er mange muligheder for at hjælpe dig med at leve et "almindeligt" liv. Længere nede i denne tekst vil vi guide dig til de mulige løsninger, der kan hjælpe dig med at styre og tage kontrol over din blære og tarm.