The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

X

RIK tilpassat till barnets alder

0-2 år

For små børn, som ikke selv kan tømme blæren på almindelig vis, er kateterisering en af de mest skånsomme alternative metoder. Med lidt træning og tålmodighed bliver det hurtigt en naturlig del af hverdagen.

Det er lettere at tømme blæren, hvis barnet sidder oprejst, end hvis det ligger ned. Hvis barnet endnu ikke kan sidde selv, anvendes en pude eller tilsvarende til at støtte ryggen. Så snart barnet kan sidde selv, kan det følge med i tømningen og måske endda deltage mere aktivt.

På samme måde, som du ville lære dit barn at holde tandbørsten og se, hvordan det føles, kan du lade barnet holde et kateter, mens du tømmer barnets blære. Dette kan være en mulighed for at skabe forståelse for, hvordan kateterisering bliver en del af den daglige toiletrutine.

2-4 år

Det kræver en del tålmodighed af dig som forælder at bruge et kateter på et barn (især når barnet er 2-4 år og har sin egen vilje).

Det er vigtigt, at barnet lærer, at blæretømning er en privat ting, som skal udføres på toilettet. Begynd derfor at kateterisere barnet på badeværelset så tidligt som muligt. Hvis barnet gerne vil være med, så lad det f.eks. hjælpe med at fylde kateterpakningen med vand eller måske forsigtigt trække kateteret ud, når blæren er tømt. Du kan også få en speciel dukke, som barnet kan øve indføring af kateter på.

4-8 år

Når barnet når forskolealderen, kan du begynde at lære det selvkateterisering på et mere aktivt niveau. Brug en dukke til at vise, hvordan et kateter anvendes. Sæt jer sammen og tegn billeder, og forklar, hvordan urinen kommer ud af blæren.

Når det er tid til at tømme blæren, lader du barnet selv prøve at finde urinrøret og selv indføre kateteret. Når barnet har lært selv at indføre kateteret, er det vigtigt, at du hjælper det med at sørge for, at blæren tømmes helt, og at det sker på den rigtige måde.

Når barnet skal begynde i skole, er det bedst, hvis det selv kan tømme blæren med et kateter.