Ofte stillede spørgsmål

Hvis du lige har lært, at dit barn bliver nødt til at kateterisere sig, vil både du og dit barn sandsynligvis have mange spørgsmål. Vi har samlet nogle af de mest stillede spørgsmål fra både forældre og børn her.

Hvorfor skal jeg bruge kateter?

For at du kan tisse, skal din blære og hjerne kunne tale sammen. Blæren skal sige 'Jeg skal tømmes'; hjernen skal svare 'kom på toilettet og lad dine muskler slappe af, så du kan tisse', og blæren skal svare 'Jeg er tom nu, tak, musklerne kan stramme sig op igen'.

Uden at tale med hinanden ved hjernen ikke, at du skal tisse, så den kan ikke fortælle din blære at presse tisset ud, og den kan heller ikke fortælle blæren, når den skal stoppe med at tisse. Katetre hjælper dig med at få al din tis ud, når din blære og hjerne ikke er i stand til at tale sammen.

Gør det ondt?

Det kan føles lidt mærkeligt i starten, men det gør ikke ondt.

Kan jeg gøre det forkert?

Nogle gange kan det være lidt svært at sætte kateteret ind. Hvis det er svært, så prøv at tage en dyb indånding og derefter hoste, så kan du få musklerne til at slappe af,  så kateteret går lettere ind! Hvis du er en pige, og der ikke kommer noget tis ud, har du muligvis lagt kateteret i det forkerte hul. Få et andet kateter og prøv igen. Du kan bruge et spejl, hvis du vil, så du kan se, hvor det skal ind.

Kan kateteret forsvinde inde i min krop?

Nej, det kan aldrig gå længere ind end din blære, så det bliver ikke væk. Det kan heller ikke stikke hul i din blære, da det bøjer, når det rammer indersiden af din blære.

Er det nok at tømme blæren om morgenen og før sengetid?

Kun hvis det er det, din læge eller sygeplejerske har fortalt dig. Ellers nej. Hvis tisset bliver i blæren for længe, kan det gøre dig syg. Børn skal normalt tisse mellem 5 og 7 gange om dagen. Prøv altid at bruge dit kateter så mange gange om dagen, som din sygeplejerske eller læge beder dig om.

Kan jeg drikke mindre og dermed kateterisere mindre?

Nej, din krop har brug for vand for at fungere, og det er godt at tisse, fordi kroppen på den måde slipper af med bakterier.

Hvorfor får jeg urinvejsinfektioner?

De fleste børn får urinvejsinfektioner (UVI'er), fordi de ikke er gode nok til at vaske deres hænder (ligesom nogle voksne!). Hvis bakterier kommer på dine hænder og herefter på dit kateter, kan de gå ind i blæren og forårsage infektion. Bakterier kan også komme på dit kateter, hvis det rører ved dit tøj eller toilettet, før du bruger det. Hvis det sker, skal du smide det væk og bruge en ny.

Alt dette bliver værre, hvis du ikke drikker nok vand, eller hvis du ikke tømmer blæren ordentligt. Du bør altid vente, til der ikke kommer mere tis ud, før du tager kateteret ud. Også selvom du har travlt. Tal med din læge eller sygeplejerske om, hvor meget du skal drikke hver dag.

Hvorfor er det nogle gange svært at få mit kateter ind?

Hvis din blære er meget fuld, kan den lille vandhane i bunden af blæren klemme ekstra meget for at forhindre dig i at lække. Hvis du sidder på toilettet og bruger dine mavemuskler til forsigtigt at presse lidt tis ud først, vil du sandsynligvis opdage, at dit kateter lettere kan komme ind. Nogle gange kan det at tage en dyb indånding og hoste hjælpe, da det slapper dine muskler af og lader kateteret gå helt ind i blæren.

Hvordan kan det være, at jeg nogle gange drypper lidt imellem brug af mine katetre?

Hvis du lader være med at tisse for længe mellem kateteriseringerne, vil din blære være for fuld, og tisset skal ud et sted! Du skal sørge for at bruge dine katetre så ofte, som din sygeplejerske har bedt dig om. Nogle gange fungerer vandhanen i bunden af blæren ikke særlig godt, og så lækker du, selvom du bruger dine katetre rigtigt. Hvis dette sker, skal du sørge for at tale med din sygeplejerske eller læge, som vil være i stand til at hjælpe dig.

Skal jeg fortælle det til min lærer?

Det er en god ide at fortælle din lærer eller sundhedsplejerske om din situation, fordi du nogle gange kan have brug for hjælp. Du kan bede din mor eller far om at fortælle det til dem for dig, eller du kan fortælle dem det sammen med dine forældre. Lærerne er rigtig gode til at minde dig om, hvornår du skal på toilettet, hvis du selv glemmer det, og de vil ikke fortælle andre, at du bruger kateter.

Skal mine venner vide det?

Du kan selv bestemme, hvem du vil fortælle om dine katetre - du behøver ikke fortælle det til nogen, hvis du ikke vil. Det er dit valg. 

Hvis du ikke er sikker på, hvem du skal fortælle det til, skal du først tale med dine forældre eller sygeplejerske, da de vil kunne hjælpe dig.

Kan andre se, at jeg bruger et kateter?

Ingen kan se, at du tisser ved hjælp af et kateter. De ved det kun, hvis du fortæller dem det.

Kan jeg tage på skoleudflugter med mit kateter?

Selvfølgelig kan du det! Bare husk at tage nok katetre med dig. Du kan endda tage katetre med deres eget vand med i en smart taske, hvis du skal til et sted, hvor der ikke er et toilet i nærheden. Din sygeplejerske kan vise dig, hvordan de ser ud.

Kan jeg svømme med de andre?

Ja, det kan du. Børn, der bruger katetre, kan svømme så meget de vil og have det lige så sjovt som alle andre!