The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

X

Kom godt igang - tips og tricks

De følgende tips og tricks, som er udarbejdet i samarbejde med Gunilla Tibbelin fra Child and Adolescent Habilitation Services Center i Lund, Sverige, vil hjælpe jer med at få godt begyndt.
getting started parents full width

Tilvæn dit barn

Børn der har fået en skade på deres rygmarv kan have nedsat motorisk funktion og følelse. Hvis det er tilfældet for dit barn, skal det omgivende miljø og kateteriseringsudstyret tilpasses dit barns situation. Sid godt og sikkert. Dit barns hænder bør være fri, så barnet selv kan hjælpe til. Afsæt tilstrækkelig tid til at gennemføre proceduren, sådan at mangel på tid ikke får dit barn til at give op. Rutinen skal være klar for dit barn, såvel som hans/hendes opgaver ifm. kateteriseringen. Husk at mor og far også skal arbejde i en behagelig stilling! Øvelse gør mester, og det bliver nemmere.

Vær tålmodig

Som forældre, behøver du en vis portion tålmodighed når du skal kateterisere dit barn (især børn mellem 2 og 4 år er viljestærke). Hvis dit barn oplever kateteriseringen som meget kedelig, kan et TV på badeværelset måske aflede barnets opmærksom under kateteriseringen. Det tager tid at lære et barn at tømme sin blære med et kateter. Forsøg så tidligt som muligt, at opmuntre dit barn til at deltage aktivt i blæretømningen. Vær rolig og systematisk, og gør det på dit barns betingelser. Med lidt træning og tålmodighed, bliver det hurtigt en naturlig del af jeres hverdag.

Lad dit barn deltage

Det er nemmere at tømme blæren hvis dit barn sidder op, end hvis det ligger ned. Hvis dit barn endnu ikke har lært at sidde op, brug en pude eller lignende til at give rygstøtte. Så snart dit barn ved egen hjælp kan sidde op, kan han/hun følge med i proceduren og måske deltage mere aktivt. På samme måde som du lærer dit barn at holde på sin tandbørste og vænne sig til det, kan du lade dit barn holde et kateter imens du tømmer hans/hendes blære. Dette kan være et værktøj til at oparbejde en forståelse for hvordan kateterisering bliver en del af den daglige toiletrutine.

Når dit barn er 1-2 år gammelt, er det tid, som for alle andre børn, at lære at sidde på potte eller toilettet. Benyt dig af dit banrs naturlige nysgerrighed. Lad barnet hente katetret, åbne det og måske endda selv trække det ud efter kateteriseringen.

Når dit barn når førskolealderen, kan du begynde at lære ham/hende selvkateteriseng mere aktivt. Brug en dukke til at vise hvordan et kateter anvendes. Sæt jer sammen og tegne, og forklar hvordan urinen kommer væk fra blæren. En dukke "der kan tisse", kan være god øvelse for dit barn i indføring af katetret og vil styrke barnets færdigheder i at håndtere et glat kateter. Når det er tid til at tømme blæren, lad barnet selv forsøge at finde urinvejsåbningen og indføre katetret. Selv når dit barn har lært at indføre katetret, er det vigtigt, at du lærer ham/hende at tømme blæren helt og på korrekt vis. Kateterisering vil blive en naturlig ting for dit barn, når han/hun får lov at deltage fra så tidlig en alder som muligt. Dette bidrager til selvværd og til større uafhængighed senere i livet. Det vil være en stor hjælp, hvis dit barn selv kan kateterisere sig, når han/hun begynder i skolen.

Privatliv

Det er vigtigt, at dit barn forstår, at blæretømning er en privat sag, som skal gøres på toilettet. Du bør derfor begynde med kateterisering på badeværelset så hurtigt som muligt. Når dit barn begynder i skolen, bed skolen om de kan sætte et skab op på et af toiletterne. Skabet kan bruges til opbevaring af katetre og andet udstyr.

Skemalagt kateterisering

Det er en god hjælp, hvis har nogle tricks der kan hjælpe dit barn med at huske hvornår det er tid til at kateterisere sig. Prøv ikke at være "en løftet pegefinger" overfor dit barn, da det kan have den modsatte effekt. Det er vigtigt at tilpasse de planlagte kateteriseringer til dit barns dagligdag. Måske kan det udføres i forbindelse med andre aktiviteter, eksempelvis før måltider og snacks. Mange børn bruger deres mobiltelefon som en påmindelse. I skolen skal kateteriseringen tilpasses dit barns skoleskema. Sørg for at dit barn altid har adgang til den plan I har lagt for de daglige kateteriseringer. Lad dit barn tage så meget ansvar som muligt selv for tømning af blæren. Det er vigtigt at huske, at konstante påmindelser (fra dig, andre eller mobiltelefonen) om at nu er det tid til kateterisering, kan have en negativ effekt - da barnet kan blive afhængig af disse påmindelser, hvilket kan forsinke hans/hendes tiltro til sig selv.

Det kan til tider være en udfordring. Men det er alle anstrengelserne værd, når du ser at dit barns selvtillid og uafhængighed øges. Det er en styrke for dit barn at vide, at han/hun selv kan klare toiletrutinen når han/hun besøger venner, overnatter ude eller måske endda tager på lejrtur.