The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

X

Alt om tis

Sådan fungerer kroppen

Fra drikkevarer til tis:

Når du drikker noget, ryger det ned i maven.

Derfra går det videre til tarmene og ud i blodet.

Når dit blod bliver filtreret af dine nyrer, bliver det vand, som ikke længere er nødvendigt, til tis, og det sendes ud i blæren.

Blæren ligner en lille ballon. Den er lille, når den er tom, men den vokser i størrelse, når den bliver fyldt op med tis.

Når blæren er fuld, er det tid til at tisse.

Fra blæren er der et rør, som kaldes urinrøret. Her kommer tisset ud, når du tisser.

all about wee promo image

Derfor skal vi tisse

Derfor skal vi tisse

Tænk på din blære som en håndvask.


Når proppen er sat i, kan du fylde vasken med vand fra hanerne.

Hvis du bliver ved med at hælde vand i vasken, bliver den fyldt op.

Hvis du lader vandhanerne løbe uden at tage proppen op, bliver den fyldt så meget, at vandet løber over og ud på gulvet.

Hvis du bliver ved med at fylde blæren, bliver den helt fuld og flyder over. Det betyder, at tisset enten går tilbage op i nyrerne, hvilket kan gøre dig sløj, eller at det løber nedad, så du tisser i bukserne.

Du skal tisse mange gange om dagen for at forhindre blæren i at flyde over.

Hvor meget skal du tisse

De fleste børn tisser ca. 5 til 7 gange om dagen. Du skal sandsynligvis også tisse så meget.


Din læge eller sygeplejerske kan fortælle dig, hvor mange gange om dagen du skal tisse med kateteret.

Forskellige problemer

Der er mange ting, der kan påvirke din krops evne til at holde tis inde i blæren eller tømme blæren.


Når tingene ikke fungerer, som de skal, skyldes det for det meste, at du har været syg eller måske er kommet til skade. Det kan ske for enhver, både børn og voksne.

Inkontinens er et ord, som betyder, at du tisser i bukserne, og at du ikke kan gøre for det. Retentionbetyder, at du ikke kan tisse, selv om du skal. Måske har du et af disse problemer eller dem begge.

For at du skal kunne tisse, skal din blære og din hjerne kunne snakke sammen. Hvis de ikke snakker sammen, ved hjernen ikke, at du skal tisse, så derfor kan den ikke fortælle din blære, at den skal presse tisset ud. Katetre hjælper dig med at få tisset ud, når din blære og din hjerne ikke kan snakke sammen.

Somme tider kan du få en infektion, som kan få dig til at føle dig skidt tilpas, men din læge kan hjælpe. Og når du bruger LoFric katetre, sker det ikke ret tit.

Forskellige måder at tisse på

Der er forskellige måder at komme i skole på – nogle børn cykler, og andre går hen til skolen.


Der er forskellige måder at tisse på. Nogle mennesker går bare på toilettet, og andre tisser ved hjælp af etkateter. Det er der ikke noget mærkeligt i - det er bare den måde, nogle mennesker gør det på.

Hvad er et kateter?

Et kateter er et lille rør, som du kan sætte ind i blæren, når du skal tisse, og så får det tisset ud for dig. De tidspunkter, hvor du skal bruge kateteret, kan passes ind efter din dag. Du kan gøre det før og efter, du går i skole, og når du har frikvarter eller frokostpause. Nogle gange skal du måske mindes om det af din lærer eller dine forældre, men for det meste kan du godt selv huske det.