The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

X

En kort vejledning om forskellige typer katetre

Medmindre du har behov for et kateter, er det usandsynligt, at du véd så meget om det. Vi véd godt, at det først kan virke skræmmende, svært og uoverskueligt, men lige så snart du har lært teknikken, bliver det en vane ligesom alle andre daglige rutiner. 


Begynd med at få styr på grundbegreberne og udtrykkene! Hvis du vil vide mere, kan vi lede dig i den rigtige retning.


Hvad er et kateter?

Et kateter er en tynd slange, som kan indføres i kroppen, og som ofte er fremstillet af et blødt plastmateriale. Katetre kaldes for medicinsk udstyr, og de ordineres af læger.

Hvorfor er det nødvendigt?

Et urinkateter anvendes til at dræne urinblæren, når den ikke kan tømmes normalt. Denne proces kaldes kateterisering og kan være nødvendig efter en operation eller under hospitalsindlæggelse.

Det anvendes også som en daglig vane for mange mennesker med en dysfunktionel blære, der skyldes en anden diagnose, f.eks. en rygmarvsskade, rygmarvsbrok, Multipel Sklerose (MS), Parkinsons sygdom, diabetes, slagtilfælde eller inkontinens.

De forskellige typer urinkatetre

De forskellige typer urinkatetre

Der findes flere forskellige typer urinkatetre.

Permanent kateter

Permanent kateter

Et permanent kateter er et kateter, som bliver i kroppen i længere tid. Der er to typer. Et permanent urinrørskateter er et kateter, der indføres i blæren gennem urinrøret, mens et permanent suprapubisk kateter indføres direkte i blæren gennem maven. Permanente katetre indføres af sundhedspersonale og bliver i kroppen, så længe der er brug for dem. Hvis der er tale om langtidsanvendelse, skiftes de ofte hver måned eller hver anden måned.

indwelling catheter in a health care setting promo image

Intermitterende katetre

Intermitterende katetre

Et intermitterende kateter indføres i urinrøret, når der er behov for at tømme blæren, og det fjernes igen, lige så snart blæren er tom. Brugerne lærer, hvordan de skal kateterisere sig, og det er en enkel teknik, som de fleste mennesker kan udføre.


Selv børn, der er ned til syv eller otte år gamle, kan lære at kateterisere, og ved at bruge hjælpemidler kan også mennesker med nedsat håndfunktion gøre dette.

Kateterisering foretages med omtrent de samme intervaller, som man normalt ville gå på toilettet med, dvs. ca. 4-6 gange om dagen.
intermittent catheter promo image

Rygmarvsbrok er en fællesbetegnelse for enhver medfødt misdannelse, som medfører ufuldstændig lukning af rygsøjlen. Denne medfødte misdannelse opstår i den første måned af graviditeten. Den mest almindelige form for rygmarvsbrok er myelomeningocele, som er en neuralrørsdefekt, hvor knoglerne i rygsøjlen ikke dannes helt. Det bevirker, at rygmarven og dens væv buler ud og stikker ud af barnets ryg.

LoFric Sense Product

Hvilket kateter skal jeg vælge?

Hvilket kateter skal jeg vælge?

Ren Intermitterende Kateterisering (RIK) er den bedste metode at tømme blæren på, når du ikke kan lade vandet naturligt. Metoden er sikker på både kort og lang sigt, og den minimerer almindelige risici såsom urinvejsinfektioner (UVI), strikturer, blærestenskomplikationer og skader på de øvre urinveje.


Intermitterende kateterisering er tættest på den naturlige måde at lade vandet på og giver brugeren kontrol og frihed. For brugere, der kun skal bruge kateter i en kort periode, giver intermitterende kateterisering en hurtigere bedring og tilbagevenden til normal blæretømning efter en operation.

Det er dokumenteret, at hydrofile engangskatetre er de bedste til at reducere risikoen for komplikationer, når man sammenligner de forskellige typer intermitterende katetre.

Vil du have mere at vide og høre brugerne fortælle deres egne historier?
Lad os hjælpe. Vi har over 30 års erfaring med forskning og udvikling, og vi kan trække på erfaringerne hos vores brugere, hvis historier og feedback kan hjælpe dig.