Kom godt i gang med RIK

En god start er nøglen til succes

Alle mennesker er unikke, og derfor findes der ikke kun ét svar på, hvordan man bedst lærer at udføre RIK. Nogle kan opleve en følelse af uro og angst, når de skal i gang med RIK. Men bare rolig - de fleste kommer forbi den følelse, så snart de har prøvet det et par gange og indser, at det ikke gør ondt.

Find den rutine, der passer bedst til dig

Hvis du har fået at vide, at du skal udføre ren intermitterende selvkateterisering, er det sandsynligvis fordi din blære ikke tømmes helt eller slet ikke. Uanset hvad årsagen er, vil det at finde en god rutine hjælpe dig i dit daglige liv og gøre kateteriseringen vellykket.

Hvis du har været indlagt i nogen tid, er det ikke altid nødvendigt for dig at fortsætte med at følge kateteriserings-rutinerne fra hospitalet. Men hvis du vil skabe dine egne rutiner, skal du altid kontakte dit sundhedspersonale.

Hvor ofte du har brug for kateterisering varierer alt efter årsag, blærens størrelse og indtaget af væske. Dit sundhedspersonale har sandsynligvis givet dig nogle råd. Det er dog vigtigt, at du prøver at lære at lytte til din krop og sørge for, at du ikke lader den gå for længe mellem kateteriseringerne. Din blære bør ikke være for fuld. Det er bedre at tømme blæren for mange gange end for få.

Sørg for at følge de instruktioner, du har modtaget til forberedelse og udførelse af kateterisering. Tag dig god tid til at læse instruktionerne til kateteret. I slutningen af kateteriseringen skal du altid sørge for, at din blære er helt tom, og det gør du ved at trække kateteret meget langsomt ud, når du er færdig.

Hvis du har problemer med kateteriseringen, findes der forskelligt tilbehør, der er lavet til at forenkle og understøtte proceduren. Spørg din læge, hvad der er tilgængeligt.