The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

X

Find din egen daglige rutine til at tømme blæren

Alle skal tømme blæren på den ene eller den anden måde. Det er en del af livet. Selvkateterisering eller Ren Intermitterende Kateterisering (RIK) er den næstbedste måde at tisse på, nemlig den metode, der ligger tættest op ad den naturlige måde at urinere på.

Hvis du har fået at vide, at du skal bruge intermitterende selvkateterisering, er det, fordi din blære ikke bliver tømt helt, eller fordi den slet ikke bliver tømt. Uanset årsagen vil en god rutine hjælpe dig i hverdagen og sikre vellykket kateterisering.

Hvis du har været indlagt i en periode, er det ikke altid nødvendigt, at du bagefter følger kateteriseringsrutinerne fra hospitalet. Men hvis du ønsker at skabe din egen rutine, skal du altid rådføre dig med lægen.

find your own routines full sunny morning with alarm clock width

Find din egen daglige rutine til at tømme blæren

Hvor ofte du behøver at kateterisere, afhænger af indikationen, blærens størrelse og væskeindtaget. Din læge har sandsynligvis givet nogle anbefalinger. Det er imidlertid vigtigt, at du lærer at lytte til din krop og sørger for ikke at vente for længe mellem kateteriseringerne. Blæren må ikke blive for fuld. Det er bedre at tømme blæren en gang for meget end en gang for lidt.

Sørg for at følge de anvisninger, du har fået om at forberede og udføre kateteriseringen. Tag dig også tid til at se på instruktionen til kateteret. Når kateteriseringen er færdig, skal du altid kontrollere, at blæren er fuldstændigt tømt. Det gør du ved at trække kateteret meget langsomt ud, når du er færdig.

Hvis du har svært ved at kateterisere, findes der tilbehør, som har til formål at forenkle proceduren. Spørg din læge om, hvad der findes på markedet. Se også “Tips og Tricks”-videoer på denne hjemmeside. Med tiden vil du helt sikkert udvikle din egen metode.