The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

X

De mest typiske udfordringer

Nogle kan måske føle sig nervøse, når de skal i gang med kateterisering. Men tag det roligt.

De fleste kommer over denne følelse, så snart de har prøvet det et par gange og finder ud af, at det ikke gør ondt.

Hver enkelt person har sin egen særlige tilstand, og der er ikke kun ét svar på, hvordan man lærer at udføre Ren Intermitterende Kateterisering (RIK) på den bedste måde, men der findes nogle generelle tips og tricks.

five most common challenges full healthy plant growing from ground width

De mest typiske udfordringer

Indføringsvanskeligheder

Mænd kan have vanskeligt ved at indføre katetret gennem spændte lukkemuskler eller forbi prostata.

Tip: Prøv at slappe af, tage nogle dybe indåndinger og hoste lidt, når du indfører katetret. Du kan også prøve at dreje katetret en lille smule for at komme igennem.

Der findes også katetre med en tilspidset kateterspids (Tiemann), som kan gøre indføringen lettere. Øvelse gør mester! 

Sådan finder du det rette indføringssted

Kvinder kan have vanskeligt ved at finde urinrøret – det er ganske enkelt svært at se det ovenfra.

Tip: Bed din sygeplejerske eller underviser om at vise dig, hvor det er, indtil du er blevet fortrolig med det. De kan også foreslå hjælperedskaber såsom et spejl eller et håndtag, som gør proceduren lettere.

Udtagningsvanskeligheder

Katetre, der anvendes med gel eller et andet smøremiddel, er glatte ved indføringen, men kan miste deres glathed, når de skal ud. Hvis du først lige er begyndt at bruge katetre, eller hvis du har begrænset håndfunktion, kan det være lidt tidskrævende at tømme blæren, og der er risiko for, at katetret tørrer ud, inden det skal fjernes igen.

Tip: Bed om et hydrofilt kateter, som er glat, både når det indføres, og når det tages ud. Forsøg at slappe af. Det kan hjælpe at hoste eller dreje katetret.

Tømning af blæren, når du er ude

Nogle føler, at det er ubehageligt at tømme blæren hjemme hos en ven eller på et offentligt toilet. Du ønsker ganske enkelt ikke, at alle skal vide, hvad der foregår på toilettet. 

Tip: Brug et kateter, der kan foldes til en mere diskret størrelse. Hav altid en lille plasticpose med til at opbevare det brugte kateter i, hvis du ikke ønsker at smide det ud i en offentlig affaldsspand eller hjemme hos en ven. Der findes også katetre, hvor pakningen er designet på en sådan måde, at du kan lægge det brugte kateter tilbage i pakningen, tage det med dig og smide det ud hjemme hos dig selv.

Du bliver hurtigt en øvet kateterbruger, og så vil den tid, du bruger på toilettet, ikke længere være et problem.

Nedsat håndfunktion

Hvis du har nedsat håndfunktion, kan det være svært at håndtere katetret. 

Tip: Bed om et kateter, der er let at håndtere. Et hydrofilt kateter aktiveres med vand, og der medfølger vand i pakningen til de såkaldte våde katetre, så du ikke behøver at bruge gel eller andre smøremidler.
 
Nogle mærker har pakninger med smarte funktioner, f.eks. selvklæbende tape til ophængning, eller der medfølger hjælperedskaber. Bed din sygeplejerske eller underviser om rådgivning, eller ring til os for at få vejledning.