Brugerhistorier Sådan bevarer jeg mit positive livssyn efter min rygmarvsskade

Utrolig energi og positivitet. Det beskriver 44-årige Layth, der for fem år siden pådrog sig en rygmarvsskade, mens han cyklede med sine venner rundt i Bamburgh Castle-området.

Vi talte med Layth på en mørk vinterdag, hvor der var snedækket og koldt udenfor, men hyggeligt og varmt indendørs. På trods af kulden havde Layth allerede været udenfor to gange den dag - for det første for at træne til et kommende velgørenhedsarrangement og for det andet for at tage med sine børn ud på kælk.

Layth var klar til den vinterlige udfordring, på trods af at hans håndcykel gentagne gange sad fast i sneen. Det ville aldrig falde ham ind at gå glip af en træning, slet ikke når han snart skulle deltage i en velgørenheds-cykeltur på 42 kilometer for at samle penge ind til en ven, der mistede en slægtning til Covid-19. 

Layth ville heller ikke gå glip af en mulighed for sjov i sneen med sine børn:

De ville ikke med ud. Men jeg sagde: Kom nu, der ligger sne, og du skal ikke i skole. Lad os kælke og gribe øjeblikket! Jeg vil ikke gå glip af sådan nogle chancer med mine børn.

Og den holdning opsummerer perfekt Layths energi og appetit på livet.

Det var en hård tid for Layth efter ulykken, og det tog ham et stykke tid at genvinde et positivt perspektiv på livet og fremtiden. I løbet af de uger, han var på hospitalet, dedikerede Layth sig til at blive bedre og gjorde så meget fysioterapi og genoptræning som overhovedet muligt for at blive stærkere. Efter 10 uger i rehabiliteringen var han i stand til at vende hjem til sin kone og børn.

Jeg har et stærkt netværk, blandt andet min familie, som jeg virkelig er taknemmelig for, og det hjælper mig med altid at se på den lyse side af livet og se det positive.

At dyrke denne tankegang hjalp Layth med at navigere i de vanskelige uger og måneder efter ulykken.

Skader på nervesystemet, som Layth havde pådraget sig ved sin rygmarvsskade, kan forringe blære- og tarmfunktionen. Under sin rehabiliteringsproces blev Layth tilbudt transanal irrigation (TAI) som en terapi til at styre sin afføring. Med sin sædvanlige positivitet omfavnede Layth det fuldt ud.

Find den rigtige tilgang 

Men det var ikke let i starten – alles kroppe er forskellige, og Layth havde svært ved at finde en behagelig vinkel at indsætte kateteret på. Hans baglår var stramme, så udstrækning gav ham fleksibiliteten til at nå ned og bøje sin krop i taljen for at nå en vinkel til at indføre af kateteret til irrigationen. Han fandt også ud af, at en toiletstol med en udskæring foran på sædet gjorde det lettere at føre kateteret ind.

Da han havde fundet den optimale opsætning, blev den egentlige behandling med TAI hurtigt og nemt etableret. Først prøvede han et manuelt system og fik senere mulighed for at prøve Navina Smart, en elektronisk enhed til irrigation. Som en af de første patienter, der prøvede Navina Smart på St. James Hospital Spinal Center, anser han sig selv for at være utrolig heldig:

Jeg synes, at Navina Smart er utrolig smart. Det hele er elektronisk. Du kan indstille den passende mængde vand, ballonstørrelse osv. Og så bare trykke på knappen... alt bliver ordnet for dig. Det er så nemt.

Fem år efter ulykken bruger Layth stadig Navina Systems til at styre sin afføring, og i dag skifter han mellem Navina Smart (elektronisk system) og Navina Classic (manuelt system). Hvert system har en fordel, der gør det muligt for Layth at få tarmirrigationen til at passe ind i sin livsstil. Intet, især ikke hans tarme, forhindrer Layth i at nyde sit liv fuldt ud.

Nu tænker han på sin fremtid i typiske positive vendinger fuld af planer om ting, der skal opnås.

Jeg ønsker, at mit liv skal være godt. Intet ekstraordinært – jeg er glad for et helt almindeligt liv.