Sådan hjælper vi med at give folk deres værdighed og selvtillid tilbage

Som fortaler for at styrke personer med handicaps selvværd og selvtillid startede Marica Hall initiativet Ny Resurs, der sørger for personale til sportsbegivenheder. For nylig grundlagde Marica organisationen Team Resurs, der tilbyder jobformidling til voksne med handicap, og det styrker deres færdigheder, selvtillid og erfaring. Marica har selv en neurogen tilstand og deler sin erfaring og viden for at løfte andres forståelse.

Derfor startede jeg Ny Resurs

Volleyball fylder meget i familien – min datter har spillet volleyball, og min bror har været professionel, og så har vi alle været involverede i kampe, organisering og koordinering.

Når man arbejder sammen med mig, får man en indsigt i, hvilke udfordringer folk med handicap møder

Jeg tænkte, det var muligt for voksne med handicap at udfylde mange af disse roller, og derfor blev Ny Resurs født. Det er 10 år siden, og vi har haft rigtig travlt lige siden.

Det er hårdt arbejde at styre en hel organisation. Heldigvis får jeg støtte fra fantastiske kollegaer – og her har vi et godt eksemepel på vidensdeling. De har nok ikke været vandt til at arbejde med personer med handicap. Men det at arbejde med mig giver dem en indsigt i de udfordringer, som folk med handicap oplever – hvilket de ellers ikke ville have haft nogen idé om, og de bliver eksperter i at udvide deres horisont over hvor mange forskellige liv, der leves.

Men hvad får de af mig, spørger du måske? Altså, de bliver organiseret. Jeg har en plan langt frem i tiden, og det har mine kollegaer forståelse for værdien af. Men helt ærligt, det vi bringer til bordet af personligheder og kompetencer er et mix, og vi opnår en hel masse.

Værdien af vidensdeling

Min rolle er at uddanne virksomheder, sundhedsorganisationer og patientgrupper i, hvad handicap betyder i forhold til mulighederne for at komme i job, det potentiale der findes og at give en tro og motivation til at kunne opnå det. Det er ofte en øjenåbner for organisationer, som med de bedste intentioner simpelthen ikke selv kom på nye idéer om, hvad arbejde er og kan være.

Når jeg møder folk til mine forelæsninger, så findes der ingen dumme spørgsmål, så længe stolthed og respekt bliver bibeholdt. Den mere tidskrævende del af mit job under pandemien var at samle penge ind blandt andet fra fonde. Mange tilbud har været afskåret, mens sundhedsprofessionelle måtte arbejde i frontlinjen, og budgetter blev sprængt, men så blev andre patienttilbud skabt istedet.

Værdigheden i at arbejde

At være i stand til at arbejde og bidrage med noget, betale sin skat og tillære sig nye færdigheder: den selvtillid, der kommer med alt det.. Ingen skal nægtes muligheden for at arbejde.

Jeg ser så mange af vores brugere, som blomstrer og tillærer sig erfaringer og egenskaber, de ikke troede var muligt.

Når man ikke kan deltage fuldt i samfundet, kan det føre til isolation, tab af selvtillid og tab af sociale færdigheder, hvilket altsammen har indflydelse på sundheden. Ved at give en tro på og muligheden for at opleve et arbejdsliv og ny læring, ser jeg så mange af vores brugere blomstre og udvikle egenskaber og erfaringer, de ikke troede var muligt.

Ingen skal nægtes muligheden for at arbejde. 

Ved at arbejde bag kassen i en butik eller være vagt til et sportsevent fjerner vi barrierene for, hvad der er muligt. Jeg har aldrig følt, at noget var umuligt, så jeg vil fortsætte med at sprede det budskab og leve efter det samt at gøre en reel forskel for alle, som ønsker at bruge vores tilbud.

Jeg har altid været viljestærk, og mine forældre har aldrig behandlet mig anderledes end mine søskende.

Jeg blev født med komplikationer omkring min urologiske funktion, såvel som scoliosis på rygraden. Jeg har altid været selvstændig, og tidligt som barn fik jeg støtte fra en ihærdig læge, som så mig for det, jeg var – et klogt, sjovt, kærligt og meget selvstændigt barn.

Lægen gav mig håb og skubbede mig fremad - helt i modsætning til en senere oplevelse, da min skoliose blev opereret, og kirurgen senere sagde til mine forældre inden for min hørevidde: "Jamen, operationen gik godt, men regn ikke med, at hun nogensinde bliver forælder".

Det gjorde mig ked af det i årevis, da jeg elskede børn, og jeg tænkte, at jeg aldrig ville blive mor, have sex eller møde en mand.

Så forestil dig, hvor stolt og glad jeg var, da jeg senere mødte den samme kirurg og viste min nyfødte baby frem i mine arme og svarede på hans spørgsmål:
Hvis barn er det?. ”Mit!”

Det fik mig til at indse vigtigheden af at opmuntre andre og være åben overfor muligheder frem for at se begrænsninger. Jeg har bevaret denne holdning om aldrig at give op og at ville hjælpe andre, og der er intet som at se en person med lavt selvværd vokse med tillid til, at han eller hun kan opnå noget på egen hånd.

I mit arbejde ser jeg fordelen ved denne holdning. En bruger havde så lavt selvværd, at han ikke var i stand til at få øjenkontakt. Nu skinner han og tager sine egne initiativer. En anden bruger følte ikke, at hun kunne have et arbejde, fordi hun ikke kunne regne - men så lærte hun at bruge lommeregner-appen på sin telefon, og nu kan hun arbejde ved kassen på en café. Ved at styrke disse brugere viser de over for sig selv, at de kan gøre det, og deres selvtillid vokser!

Oplevelsen af frihed

På grund af min tilstand som barn kunne jeg ikke tømme min blære, som de fleste andre. Min blære blev tømt ved at trykke ned på mit underliv – tænk dig, hvilken følelse af frihed, jeg følte, da jeg ikke længere behøvede at have nogen med mig ud på toilettet.

Man kan sige, at jeg var heldig, da jeg fik LoFric så tidligt i 1980'erne. I modsætning til andre mærker har LoFrics glatte overflade Urotonic Surface Technology sikret, at jeg stort set har undgået urinvejsinfektioner i et helt liv med katetre, siger Marica.

Der er mange katetre derude, mange forskellige mærker, men de er ikke alle ens.

Forskellige overflader, forskellige måder at håndtere og åbne kateterpakken på. Størrelsen og længden. Det er meget vigtigt at vælge et kateter, der er sikkert og behageligt. Som barn havde jeg brug for hjælp, hver gang jeg var på toilettet. Da jeg fik LoFric, havde jeg brug for måske to forsøg med supervision, og derefter var det ikke noget problem for mig at udføre Ren Intermitterende Kateterisering (RIK) på egen hånd.

Jeg opdagede også efter min første graviditet, at det at lytte til min krops behov har forbedret min blæresundhed. Jeg drikker meget vand, hvilket gør mig meget sundere.

Og RIK gør faktisk min blære sundere: regelmæssig, fuldstændig tømning holder blæren i form og hjælper med at undgå almindelige urinvejsinfektioner, forklarer Marica.

Jeg frygter ikke toiletbesøg - jeg er altid forberedt.

Se alle LoFric produkterne her

Emner: