The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

X

Sex efter sygdom eller skader – interview med sexolog Dorthe Forsell

Efter en skade eller sygdom, der reducerer dine fysiske evner, kan dit sexliv stå over for nye udfordringer. Det tager tid at vænne sig til den forandrede krop. Men sexlysten er ikke væk – den er der stadig, ligesom hos alle andre mennesker.

Dorthe Forsell arbejder som sexolog på Neurologisk Afdeling på Sahlgrenska Universitetshospital i Sverige. Hun møder mange patienter, der har en proaktiv tilgang til genoptagelsen af deres sexliv.

– Det er hårdt at acceptere, at man har nedsat følelse i maven, fortæller hun. Du er nødt til at lære din krop og de nye diagnoser at kende, og bruge dét, du har. Det er muligt at opnå nydelse igen – bare på en anden måde end før.

sex after injury full width

Genfind din seksualitet

Genoptræning af seksualiteten

Når du genoptræner din krop, er du også nødt til at genoptræne dit livssyn og din seksualitet. For at finde dig selv igen skal du opbygge en følelse af selvværd (hvem er jeg?), selvtillid (hvad kan jeg?) og seksuel identitet (hvad blev jeg født til at gøre, og hvilke erfaringer tager jeg med mig?).

– Men forvent ikke, at dit sexliv er det samme som før, siger Dorthe Forsell, og hun tilføjer: Det kan tage flere år, før sexlivet kommer i gang igen, men du må aldrig give op.

Indstilling

At føle sig uattraktiv, konstant træt eller utilstrækkelig i det hele taget er alt sammen noget, der dræber lysten. Indstillingen er ofte den største hindring.

– Prøv at udfordre dine begrænsninger, siger Dorthe Forsell. Gå aktivt efter at skabe din nye seksuelle identitet. Det er al den tid og energi værd, som du bruger på det.

Hvis du allerede har en sexpartner, kan det tage mindre tid at genoptage sexlivet. Nogle mennesker skifter partner for at skabe en ny seksuel identitet, der er baseret på den nye situation. Det kan være nødvendigt, navnlig hvis forholdet ikke fungerede før.

Frygt

Det, de fleste frygter, er urin- eller afføringslækager og at vise deres nye, anderledes krop frem. Men der er en løsning på disse problemer.

Det er muligt at afhjælpe lækager, selv om det ikke altid er muligt at forhindre dem fuldstændigt. Du kan f.eks. tømme blæren ved hjælp af et engangskateter. Der findes også gode metoder til at tømme tarmen, såsom TransAnal Irrigation (TAI).

Hvad er forudsætningerne?

Der er en række betingelser, som skal være opfyldt, for at man kan have sex. Disse betingelser er bl.a. tilstrækkelig:
  • Blodforsyning
  • Hormonbalance
  • Nerveforsyning
  • Stimulation
  • Tillid til at give
  • Tillid til at modtage
  • Tillid til at give sig hen

Normer

Det kan være svært at bevæge sig, og måske kan man ikke være så aktiv som før. Det er nødvendigt at omdefinere rollerne.

– Sex er et følsomt emne, som er omgærdet af en masse normer, sukker Dorthe Forsell. De fleste har en opfattelse af, hvordan sex "bør" være. Det kan være smertefuldt ikke længere at tilhøre den "normale" gruppe mennesker på det område. Sex skal helst være spontant og fantastisk hver gang. Men vi er nødt til at stille spørgsmål ved disse normer – og det gælder faktisk for alle.

Dorthe Forsell bruger eksemplet med et par, der går på restaurant på deres første date. De kigger på menuen og snakker om de forskellige retter. De lytter hver især til, hvad den anden siger, og til sidst beslutter de, hvad de vil have. Men når det gælder sex, er vi ikke så åbne omkring, hvad vi kan lide, og hvad vi vil have. I stedet håber vi, at vores partner er tankelæser og tilfredsstiller vores behov.

På film bliver dette præsenteret i et romantisk lys: Han eller hun elsker mig, så han eller hun véd, hvordan man gør det så perfekt som muligt for os begge to.

– Jeg diskuterer tit disse normer med mine patienter, siger Dorthe Forsell. De fleste mennesker tænker over det. Selvfølgelig ønsker de at gå efter det "perfekte" scenarie. Og sex bør ikke handle om præstationer, bemærker hun.

Dorthes råd

Her er Dorthe Forsells råd til mennesker med en sygdom eller skader:
  • Hav modet til at tale om sex med din partner
  • Søg information på internettet eller via rådgivning
  • Prioritér sex som en vigtig ting i dit liv – for det ER vigtigt