The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

X

FAQ, tips og råd

FAQ kids section promo image

Hvorfor skal jeg bruge kateter?

For at du skal kunne tisse, skal din blære og din hjerne kunne snakke sammen. Blæren skal sige "Jeg har brug for at blive tømt"; hjernen skal svare "find et toilet, og lad musklerne slappe af, så du kan tisse", hvorefter blæren skal svare" Nu er jeg tom, tak, nu kan musklerne strammes igen". 
Hvis de ikke snakker sammen, ved hjernen ikke, at du skal tisse, så derfor kan den ikke fortælle din blære, at den skal presse tisset ud, og den kan heller ikke fortælle den, at den skal holde op med at tisse. 

Katetre hjælper dig med at få alt tisset ud, når din blære og din hjerne ikke kan snakke sammen.

Gør det ondt?

Det føles måske lidt mærkeligt i begyndelsen, men det gør ikke ondt.

Kan jeg gøre det forkert?

Somme tider er det lidt svært at få kateteret ind. Hvis det sker, skal du prøve at tage en dyb indånding og derpå hoste, det kan få de rigtige muskler til at slappe af, så kateteret lettere glider ind! Hvis du er en pige, og der ikke kommer tis ud, har du måske puttet kateteret i det forkerte hul. Tag et nyt kateter, og prøv igen. 

Hvis du vil, kan du bruge et spejl, så du kan se, hvor kateteret skal hen.

Kan kateteret forsvinde ind i kroppen?

Nej, det kan aldrig komme længere ind end blæren, så det forsvinder ikke. Det kan heller ikke prikke hul i din blære, for det bliver bøjet, når det rammer det indvendige af blæren.

Er det nok at tømme min blære om morgenen og før jeg går i seng?

Kun hvis din læge eller sygeplejerske har sagt det. Ellers ikke. Hvis tisset bliver for længe i blæren, kan det gøre dig sløj. Andre børn skal tisse 5 til 7 gange om dagen, så det skal du måske også. 

Prøv altid at bruge kateteret så mange gange om dagen, som din læge eller sygeplejerske har fortalt dig.

Kan jeg drikke mindre, så jeg ikke skal bruge kateter så tit?

Nej, din krop har brug for vand for at fungere, og det er godt at tisse, for så slipper kroppen af med bakterier (ligesom små dyr).

Hvorfor får jeg urinvejsinfektioner?

De fleste børn får urinvejsinfektioner, fordi de ikke er så gode til at vaske hænder (det gør nogle voksne også!). Hvis bakterierne på dine hænder kommer på kateteret, kommer de ind i blæren og fører til infektion. Der kan også komme bakterier på dit kateter, hvis det rører ved dit tøj eller toilettet, før du bruger det. Hvis det sker, skal du smide det væk og bruge et rent kateter. Alt dette bliver endnu værre, hvis du ikke drikker nok, eller hvis du ikke tømmer blæren ordentligt. 

Du skal altid vente, til der ikke kommer mere tis ud, før du tager kateteret ud, også selv om du har travlt. Tal med din læge eller sygeplejerske om, hvor meget du bør drikke.

Hvorfor er det somme tider svært at sætte kateteret ind?

Hvis din blære er meget fuld, vil den lille hane i bunden af blæren måske klemme ekstra meget sammen for at forhindre dig i at dryppe. Hvis du sidder på toilettet og bruger dine mavemuskler til forsigtigt at klemme en smule tis ud først, vil du sandsynligvis opdage, at det er nemmere at sætte kateteret ind. 

Somme tider kan det hjælpe at tage en dyb indånding og hoste, fordi det får dine muskler til at slappe af, så kateteret går hele vejen op til blæren!

Hvordan kan det være, at jeg somme tider drypper tis mellem hver gang jeg bruger katetrene?

Hvis der går for lang tid mellem katetrene, bliver din blære for fuld, og tisset er nødt til at komme ud! Du skal sørge for at bruge dine katetre lige så tit, som din sygeplejerske har fortalt dig. 

Nogle gange virker hanen i bunden af blæren ikke så godt, og derfor kan du være utæt, selv om du er rigtig god til at bruge katetrene. Hvis det sker, skal du sørge for at snakke med din særlige sygeplejerske, som kan hjælpe dig.

Skal jeg fortælle det til min lærer?

Det er en god ide at fortælle din lærer eller skolesygeplejersken om det, for somme tider kan du få brug for hjælp. Du kan bede din mor eller far om at fortælle det for dig, hvis du hellere vil det, eller I kan fortælle det sammen. 

Lærerne er rigtig gode til at minde dig om, at du skal gå på toilettet, hvis du glemmer det, og de siger ikke til nogen, at du bruger et kateter.

Behøver mine venner at vide det?

Du bestemmer selv, hvem du vil fortælle om dit kateter. Du behøver ikke at fortælle det til nogen, som du ikke har lyst til at sige det til. Nogle børn vil måske ikke fortælle det til nogle af deres venner, andre vil måske kun fortælle det til en eller to af deres venner. Det er op til dig. Husk, at når du først har fortalt det til nogen, så kan du ikke gøre det om... hvis du bliver uvenner med dem, vil de måske fortælle det til andre. 

Somme tider er det mere sikkert at fortælle det til nogen, som du ikke ser i skolen. Hvis du for eksempel dyrker fritidsaktiviteter, kan det være sikrere at fortælle det til vennerne der, fordi de ikke kender dine andre venner, og så er det mindre sandsynligt, at du kommer op at skændes med dem.
 

Hvis du ikke er sikker på, hvem du skal fortælle det til, så snak først med dine forældre eller din sygeplejerske. De plejer at kunne hjælpe dig. Din sygeplejerske kan måske endda fortælle dig om en gruppe mennesker, som bor i nærheden af dig, og som også bruger kateter, så du kan møde dem, og de kan blive dine nye venner. Du vil nemt kunne snakke med dem, eftersom I begge vil vide, hvordan det er at bruge et kateter.

Er der nogen, der kan se, at jeg bruger et kateter?

Der er ingen, der kan se, at du tisser ved hjælp af et kateter. Det finder de kun ud af, hvis du fortæller dem det.

Kan jeg tage med på skoleudflugter?

Selvfølgelig kan du det! Du skal bare huske at tage nok katetre med. Du kan endda medbringe katetre med deres eget vand og pose, hvis du skal et sted hen, hvor der ikke er et toilet i nærheden. Din sygeplejerske kan vise dig dem.

Kan jeg gå i vandet?

Ja, det kan du godt. Børn, som bruger kateter, må svømme alt det, de har lyst til, og det er mægtig sjovt!